Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Δήμας: Εγκαίνια του νέου 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη

    September 14, 2026

    ΕΛΚΑΚ: Αναθέτει στη Raycap την ανάπτυξη ενεργού συστήματος προστασίας πολεμικών πλοίων από μεταβατικές υπερτάσεις

    September 14, 2026

    Π. Μαρινάκης: Εξέφρασα προσωπική θέση για το επίδομα ανεργίας – Η θέση μου παρουσιάστηκε μισή

    September 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Δήμας: Εγκαίνια του νέου 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη
    • ΕΛΚΑΚ: Αναθέτει στη Raycap την ανάπτυξη ενεργού συστήματος προστασίας πολεμικών πλοίων από μεταβατικές υπερτάσεις
    • Π. Μαρινάκης: Εξέφρασα προσωπική θέση για το επίδομα ανεργίας – Η θέση μου παρουσιάστηκε μισή
    • Γεωργιάδης για Μαζωνάκη: «Συγγνώμη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»
    • Δούκας στο Euractiv: Ο Μαμντάνι δείχνει τον δρόμο για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές
    • Γιώργος Αυτιάς σε Κομισιόν: «Να μπει ευρωπαϊκό φρένο στο κόστος ενέργειας»
    • ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα τιμά σήμερα την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας»
    • Λιβάνιος στον ΣΚΑΪ: Ο Κασιδιάρης μισεί τον κοινοβουλευτισμό, οξύμωρο να προσπαθεί να εκλεγεί στη Βουλή
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, September 14
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Τοις Μετρητοίς
    metlen:-Το-άλμα-μόλις-απέκτησε-καύσιμο
    Metlen: Το άλμα μόλις απέκτησε καύσιμο

    Metlen: Το άλμα μόλις απέκτησε καύσιμο

    By adminAugust 10, 2026 Τοις Μετρητοίς No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η Metlen Energy & Metals (MTLN) ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του 2026 με ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε έσοδα, λειτουργική κερδοφορία, καθαρά κέρδη και ταμειακές ροές, παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντική βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 3,987 δισ. ευρώ (+11%), το EBITDA διαμορφώθηκε στα 550 εκατ. ευρώ (+23%), τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν τα 313 εκατ. ευρώ (+23%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ενισχύθηκαν στα 2,18 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει η άνοδος του περιθωρίου EBITDA στο 13,8% από 12,3%, ένδειξη ότι η κερδοφορία βελτιώνεται ταχύτερα από τις πωλήσεις.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενες χρήσεις βρίσκεται στις ταμειακές ροές. Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές εκτινάχθηκαν στα 734,9 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 11,4 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, επιτρέποντας στην εταιρεία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις άνω των 219 εκατ. ευρώ, να αυξήσει τα διαθέσιμά της στα 2,59 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να μειώσει το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος κατά περίπου 728 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης μόχλευσης υποχώρησε στο 1,7x από 3,1x, εξέλιξη πολύ σημαντική για έναν όμιλο που συνεχίζει να επενδύει επιθετικά σε ενέργεια, μέταλλα και υποδομές.

    Η ισορροπία της κερδοφορίας αποτελεί ακόμη μία θετική ένδειξη. Ο ενεργειακός κλάδος παρήγαγε EBITDA 331 εκατ. ευρώ, τα μέταλλα 149 εκατ. ευρώ και οι υποδομές μαζί με τις παραχωρήσεις 82 εκατ. ευρώ, με τον τελευταίο να υπερδιπλασιάζει τη λειτουργική του κερδοφορία. Παράλληλα, το ανεκτέλεστο έργων πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ, προσφέροντας υψηλή ορατότητα για τα επόμενα χρόνια και ενισχύοντας τη συμβολή ενός τομέα που μέχρι πρόσφατα είχε μικρότερη συμμετοχή στα συνολικά αποτελέσματα.

    Στην ενέργεια, η METLEN συνεχίζει να διευρύνει το αποτύπωμά της. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ανέρχεται πλέον στα 12,3 GW, ενώ ολοκληρώθηκαν έργα αποθήκευσης περίπου 0,4 GW σε Ελλάδα και Ιταλία. Η Protergia ενίσχυσε το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο 21,5% και στο φυσικό αέριο στο 29,3%, ενώ οι συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου άγγιξαν τις 32 TWh, με τις πωλήσεις προς τρίτους να αυξάνονται πάνω από 45%.

    Στον κλάδο των μετάλλων, η διοίκηση έχει ήδη αντισταθμίσει τις πωλήσεις αλουμινίου και το μεγαλύτερο μέρος της αλουμίνας για τα έτη 2026, 2027 και 2028, καθώς και το ενεργειακό κόστος, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, η πρώτη συμφωνία διάθεσης γαλλίου καλύπτει ήδη το 25% της μελλοντικής παραγωγής.

    Το ισχυρότερο μήνυμα των αποτελεσμάτων βρίσκεται στη συνολική σύνθεση των μεγεθών. Υψηλότερη κερδοφορία, ισχυρή δημιουργία ρευστότητας, αισθητά χαμηλότερη μόχλευση, επενδύσεις που προχωρούν κανονικά και διατήρηση του guidance για EBITDA 1,0-1,15 δισ. ευρώ το 2026 συνθέτουν μία βάση που ενισχύει την ορατότητα των επόμενων χρήσεων και διατηρεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο EBITDA των 1,92-2,08 δισ. ευρώ στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής. Διαγραμματικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διέσπασε ανοδικά τα 48 ευρώ χτυπώντας ακόμα και τα 52 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάσπαση των 52 ευρώ θα δώσει χώρο για τα 57 με 60.

    Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

    Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

    August 10, 2026

    www.chartwar.gr

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Έρχεται το εξάμηνο που δεν έχει χάσει από το 1974

    Το μεγάλο πάρτι αρχίζει στα 150

    Το τέρας που γέννησε το Ορμούζ

    Τα 100 δολάρια κρύβουν κάτι πολύ μεγαλύτερο

    Optima Bank – Πόσο ακόμη μπορεί να τρέξει;

    Πίσω από το Ταμπλό: Οι τόκοι χαμογελούν, οι πελάτες ιδρώνουν και το πετρέλαιο κάνει πολιτική

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Δήμας: Εγκαίνια του νέου 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη

    September 14, 2026

    ΕΛΚΑΚ: Αναθέτει στη Raycap την ανάπτυξη ενεργού συστήματος προστασίας πολεμικών πλοίων από μεταβατικές υπερτάσεις

    September 14, 2026

    Π. Μαρινάκης: Εξέφρασα προσωπική θέση για το επίδομα ανεργίας – Η θέση μου παρουσιάστηκε μισή

    September 14, 2026

    Γεωργιάδης για Μαζωνάκη: «Συγγνώμη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»

    September 14, 2026

    Δούκας στο Euractiv: Ο Μαμντάνι δείχνει τον δρόμο για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

    September 14, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.