Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας

    September 6, 2026

    Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

    September 6, 2026

    Ανταπάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: «Απ’ ό,τι θυμάμαι ο ίδιος πήρε στις εκλογές 18%, ωραία απόδοση»

    September 6, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας
    • Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα
    • Ανταπάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: «Απ’ ό,τι θυμάμαι ο ίδιος πήρε στις εκλογές 18%, ωραία απόδοση»
    • Zαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία
    • ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση το τρίπτυχο Μητσοτάκη
    • ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ακατανόητο το προβάδισμα των ανθρώπων έναντι των αριθμών
    • Απάντηση Σαμαρά: Το ποιος διαθέτει τεχνογνωσία για να βλάψει την παράταξη, δεν το αποφασίζει η οικογένεια Μητσοτάκη
    • Κ. Κυρανάκης: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί παίρνουν ζωή – Από το 2027 νέα τρένα, περισσότερη κίνηση και επενδύσεις
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, September 6
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    wsj:-Το-μυστικό-σχέδιο-του-Ιράν-για-κλιμάκωση-του-πολέμου
    WSJ: Το μυστικό σχέδιο του Ιράν για κλιμάκωση του πολέμου

    WSJ: Το σχέδιο του Ιράν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης

    By adminAugust 17, 2026Updated:August 17, 2026 Επιχειρήσεις No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης από τον πρόεδρο Τραμπ στα μέσα Ιουνίου με το Ιράν, αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε ενέργειες για να εξασφαλίσουν υποστήριξη προς μια συμφωνία, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ και θα εγκαινιάσουν σταδιακό τερματισμό του πολέμου.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες του Ιράν συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και κατέληξαν σε εναλλακτικό σχέδιο, όπως αναφέρει η WSJ, σύμφωνα με Ιρανούς και Άραβες αξιωματούχους.

    Κατά την εκτίμησή τους, το σύμφωνο πιθανόν να αποτελούσε μια προσπάθεια από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μειώσουν την πίεση στην παγκόσμια οικονομία και να κερδίσουν χρόνο για μια μελλοντική επίθεση. Αντί να περιμένουν τις διαπραγματεύσεις, αξιοποίησαν τους τελευταίους δύο μήνες για να προετοιμαστούν για μια μεγαλύτερη αντιπαράθεση.

    Οι ενέργειές τους περιλαμβάνουν την αύξηση του ελέγχου των τακτικών ενόπλων δυνάμεων στους ισχυρούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το διορισμό βετεράνων του πολέμου στο Ιράκ σε κρίσιμες θέσεις, την επέκταση των επιχειρήσεων αντικατασκοπείας στο εσωτερικό και την αύξηση της παραγωγής πυραύλων και drones.

    Η ηγεσία ανέλαβε άμεσα δράση, επιτιθέμενη σε πλοία για να ενισχύσει τον έλεγχο του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και επεκτείνοντας το πεδίο μάχης στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί για να παρακάμψει τον Περσικό Κόλπο.

    Άραβες αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν εντοπίσει αποδείξεις —συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιών μεταξύ του Ιράν και συμμάχων του σε στρατιωτικές οργανώσεις σε χώρες όπως η Υεμένη και το Ιράκ— που υποδεικνύουν μια στρατηγική αλλαγή εντός της σκληροπυρηνικής ηγεσίας της χώρας, με σκοπό την προετοιμασία των δυνάμεών τους για την επέκταση του πολέμου και την αύξηση του κόστους για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τα ευρήματα. Οι Ιρανοί ηγέτες ανησυχούν για τις αδύναμες χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ, και αναφέρονται ολοένα και περισσότερο σε επιθετικές ενέργειες σε εχθρικό έδαφος.

    Ο κύριος στόχος τους είναι να προκαλέσουν επαρκή πόνο ώστε να διασφαλίσουν ότι επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που έπληξαν το Ιράν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου πέρυσι και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις δεν θα επαναληφθούν.

    «Υπάρχει επίσης ευρέως διαδεδομένη άποψη στο Ιράν ότι ο κύριος πόλεμος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χασάν Σανγκταράς, αμυντικός αναλυτής με βάση την Τεχεράνη και στενός συνεργάτης της ιρανικής κυβέρνησης.

    «Όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής ερμηνεύονται ολοένα και περισσότερο ως τακτικές “σαλαμοποίησης”— περιορισμένης, σταδιακής κλιμάκωσης σχεδιασμένης να αποδυναμώσει τις δυνατότητες πριν από μια μεγαλύτερη αντιπαράθεση».

    Οι ιρανικές προετοιμασίες αποκαλύπτουν το σημαντικό χάσμα μεταξύ του τρόπου που η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη αντιλαμβάνονται αυτό το στάδιο του πολέμου, αναφέρει η WSJ. Αυτή η απόκλιση έχει οδηγήσει σε σκληροπυρηνική διαπραγματευτική στάση και απροθυμία των Ιρανών ηγετών να ολοκληρώσουν συμφωνίες, κάτι που έχει επανειλημμένα φέρει τον Τραμπ σε δύσκολη θέση, καθώς τους έχει χαρακτηρίσει τρελούς και τους έχει κατηγορήσει για ψέματα.

    Η προθυμία του Ιράν να εμπλακεί σε πολεμικές ενέργειες αναδεικνύει επίσης μια βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είναι πιθανό να εμποδίσει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε μια μόνιμη συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

    Οι δηλώσεις του Ιράν περιέχουν αρκετή επίδειξη ισχύος. Η στρατιωτική και οικονομική υποδομή της χώρας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Πιο ρεαλιστές ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το Ιράν πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που θα επιφέρει χαλάρωση των κυρώσεων, διαφορετικά η οικονομία του κινδυνεύει να καταρρεύσει.

    Ωστόσο, το Ιράν ανακτά τις υποδομές του και αποκαθιστά την πρόσβαση στις βάσεις πυραύλων πολύ ταχύτερα από ότι αναμενόταν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους Ισραηλινούς αξιωματούχους που παρακολουθούν την κατάσταση.

    Επιπλέον, έχει καταφέρει να πλήξει αμερικανικές βάσεις και διατηρεί επαρκή στρατιωτική ισχύ για να απειλεί πλοία και ενεργειακές υποδομές στον Κόλπο. Άραβες αξιωματούχοι προετοιμάζονται για τη συνέχιση των συγκρούσεων και μια παρατεταμένη αναστάτωση στην ενεργειακή αλυσίδα εφοδιασμού.

    Για το καθεστώς, «η αρχή είναι ο πόλεμος», δήλωσε ο Άλαν Έιρ, πρώην ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης και διαπραγματευτής για τα πυρηνικά με το Ιράν. «Το Ιράν θα διατηρήσει την πολεμική του ετοιμότητα, προετοιμάζοντας την επόμενη επίθεση».

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας

    Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

    Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Nέα εποχή για τη ΓΑΙΑΟΣΕ – Μετονομάζεται σε Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα

    Αλλάζει χέρια για 1,39 δισ. δολάρια η Spire Healthcare Group

    Κορκίδης: Αισιόδοξο το αποτύπωμα των εξαγγελιών της ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη και τις ΜμΕ

    Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Ανάγκη για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας

    September 6, 2026

    Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

    September 6, 2026

    Ανταπάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: «Απ’ ό,τι θυμάμαι ο ίδιος πήρε στις εκλογές 18%, ωραία απόδοση»

    September 6, 2026

    Zαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

    September 6, 2026

    ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση το τρίπτυχο Μητσοτάκη

    September 6, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.