Η ΙΚΕΑ εξετάζει την είσοδό της στην αγορά των μεταχειρισμένων προϊόντων, όπου κυρίαρχες είναι οι πλατφόρμες όπως το eBay, το Vinted και το Facebook Marketplace.
Στη Βρετανία, η ΙΚΕΑ αναπτύσσει μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει στα μέλη του IKEA Family να αγοράζουν και να πωλούν μεταξύ τους μεταχειρισμένα προϊόντα της εταιρείας, όπως τα Billy και Poäng, σύμφωνα με τον Guardian. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί ήδη σε άλλες πέντε χώρες, όπως η Σουηδία, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Πολωνία, με στόχο οι αγγελίες στην πλατφόρμα να φτάσουν τις 170.000 φέτος.
Στην Ελλάδα, όπου ο όμιλος Fourlis διαχειρίζεται το δίκτυο της ΙΚΕΑ, το μοντέλο αυτό είναι υπό αξιολόγηση από τη διοίκηση, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την εφαρμογή του. «Το αξιολογούμε, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι», δηλώνει στέλεχος του ομίλου στο Euro2day.gr.
Για τον όμιλο Fourlis, η αξιολόγηση αφορά όχι μόνο την επαρκή ζήτηση για μεταχειρισμένα έπιπλα, αλλά και το ποιο μοντέλο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην ελληνική αγορά. Το πρώτο μοντέλο είναι το peer-to-peer marketplace, το οποίο αναπτύσσει η ΙΚΕΑ στο εξωτερικό, με την εταιρεία να συνδέει αγοραστές και πωλητές μεταχειρισμένων προϊόντων. Παράλληλα, εξετάζεται και το μοντέλο «απόσυρσης».
«Εξετάζουμε το μοντέλο αυτό, καθώς και το κλασικό της «απόσυρσης», υπό προϋποθέσεις για αγορά νέου προϊόντος και πώληση του παλιού ως second hand από εμάς», προσθέτει το ίδιο στέλεχος.
Η δεύτερη επιλογή παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. «Αυτό περιλαμβάνει ζητήματα διαχείρισης επιστροφών που δεν μπορούν να πωληθούν, όπως στρώματα και χτυπημένα προϊόντα, εάν επιθυμούμε να το κάνουμε σωστά και με περιβαλλοντική υπευθυνότητα», εξηγεί.
«Λίγες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιτύχει κάτι τέτοιο» τονίζει και διευκρινίζει: «Είναι πολύ νωρίς και δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουμε σε κάποιο από αυτά τα μοντέλα».
Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα περιλαμβάνει 7 καταστήματα, εκ των οποίων 5 είναι «νέας γενιάς» και 2 κέντρα παραγγελιών και παραλαβών. Το δίκτυο βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Το κατάστημα στον Πειραιά πρόκειται να κλείσει το Σάββατο 22 Αυγούστου, και για το κλείσιμο αυτό, η εταιρεία προσφέρει εκθεσιακά προϊόντα με εκπτώσεις έως 70%.
Η είσοδος της ΙΚΕΑ στην αγορά των μεταχειρισμένων προϊόντων αντιπροσωπεύει μια περίοδο όπου η τάση του second hand διευρύνεται και οι καταναλωτές αλλάζουν στάση απέναντι στη μεταπώληση. Στη Βρετανία, η GlobalData εκτιμά ότι η αγορά μεταχειρισμένων επίπλων θα αυξηθεί κατά 47,9% έως το 2028, φτάνοντας το ποσό των 1,22 δισ. λιρών.
Μια έρευνα της British Heart Foundation αποκάλυψε ότι το 35% των καταναλωτών σκοπεύει να αγοράσει second-hand έπιπλα το 2025, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα της Mintel, το 36% των Βρετανών έχει αγοράσει μεταχειρισμένα έπιπλα τους τελευταίους 12 μήνες. Συνολικά, το 71% είχε ήδη αποκτήσει ή δήλωνε ενδιαφέρον να αποκτήσει μεταχειρισμένα είδη για το σπίτι.
Η τάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη βρετανική αγορά. Η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων επίπλων αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 7% και να φτάσει τα 43 δισ. δολάρια έως το 2030.
Σύμφωνα με την Ingka Group, τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή της ΙΚΕΑ, τα προϊόντα της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 9% της αγοράς μεταχειρισμένων επίπλων στην Ευρώπη και το 4% παγκοσμίως. Επίσης, μελέτη της Ingka Group σε συνεργασία με την GlobeScan αποκαλύπτει ότι το 52% των νεότερων καταναλωτών αγοράζουν τακτικά μεταχειρισμένα έπιπλα ή είδη οικιακής χρήσης, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

