Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Π. Μαρινάκης: Όσα παραπάνω μαζεύουμε θα τα επιστρέφουμε στους πολίτες

    September 10, 2026

    Νέα Αριστερά: Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται τον στενό κορσέ που έχει φορέσει στην κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    September 10, 2026

    Σε προχωρημένες εργασίες τo Ιράν για την κατασκευή υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης στο όρος Pickaxe, «μπορεί να χτυπήσουμε σύντομα« λέει ο Τραμπ

    September 10, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Π. Μαρινάκης: Όσα παραπάνω μαζεύουμε θα τα επιστρέφουμε στους πολίτες
    • Νέα Αριστερά: Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται τον στενό κορσέ που έχει φορέσει στην κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης
    • Σε προχωρημένες εργασίες τo Ιράν για την κατασκευή υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης στο όρος Pickaxe, «μπορεί να χτυπήσουμε σύντομα« λέει ο Τραμπ
    • Δούκας: Συζήτηση με αρμόδιους φορείς πριν την επανεκκίνηση των εργασιών διάνοιξης της γραμμής του μετρό
    • Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 14,6 μονάδων για τη ΝΔ – Δεύτερη η ΕΛ.Α.Σ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ
    • Μαρινάκης για Τσίπρα: Πεταμένα λεφτά το rebranding
    • Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
    • Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη Σμύρνη: Κατηγορεί τον ελληνικό στρατό για «σφαγές» και «καμένη γη»
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Thursday, September 10
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    5-πράγματα-για-την-shein-ενόψει-ipo
    5 πράγματα για την Shein ενόψει IPO

    5 πράγματα για την Shein ενόψει IPO

    By adminAugust 24, 2026 Επιχειρήσεις No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Έπειτα από χρόνια προσπαθειών και δύο αποτυχημένα σχέδια εισαγωγής σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, η Shein ετοιμάζεται τελικά να περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Έπειτα από χρόνια προσπαθειών και δύο αποτυχημένα σχέδια εισαγωγής σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, η Shein ετοιμάζεται τελικά να περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου. Ο κολοσσός του fast fashion, που ιδρύθηκε στην Κίνα το 2008 και σήμερα έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, σχεδιάζει να εισαγάγει τις μετοχές του στο Χονγκ Κονγκ την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει σχεδόν 280 εκατομμύρια μετοχές, με εύρος τιμής από 47,60 έως 49,50 δολάρια Χονγκ Κονγκ, επιδιώκοντας αποτίμηση περίπου 27 δισ. δολαρίων. Το ποσό απέχει πολύ από τα 100 δισ. δολάρια στα οποία είχε αποτιμηθεί σε ιδιωτικό γύρο χρηματοδότησης το 2022. Πέντε σημεία εξηγούν τι έχει αλλάξει.

    1. Τέλος στο μεγάλο «παράθυρο» των φθηνών εισαγωγών

    Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του μοντέλου της Shein έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Η κατάργηση στις ΗΠΑ της εξαίρεσης de minimis, που επέτρεπε την αδασμολόγητη εισαγωγή δεμάτων αξίας κάτω των 800 δολαρίων, έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις της, όπως παραδέχεται η ίδια.

    Ανάλογη πίεση έρχεται και από την Ευρώπη, όπου καταργήθηκε η απαλλαγή για δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ και αντικαταστάθηκε από τέλος 3 ευρώ ανά προϊόν.

    2. Μια «μηχανή» 4.700 νέων σχεδίων την ημέρα

    Η ταχύτητα αποτελεί την καρδιά του μοντέλου της. Η Shein διαθέτει περισσότερα από 2 εκατομμύρια σχέδια ένδυσης, ενώ περίπου 4.700 νέα σχέδια προστίθενται καθημερινά. Η τεράστια γκάμα και οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές –με μπλούζες κάτω των 2 δολαρίων και φορέματα κάτω των 3– τροφοδότησαν την παγκόσμια ανάπτυξή της.

    Το μοντέλο αυτό, όμως, βρίσκεται όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Η ίδια η Shein αναγνωρίζει στο ενημερωτικό δελτίο ότι η αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις ESG αποτελεί σημαντικό επενδυτικό κίνδυνο.

    3. Η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει «αγκάθι»

    Η Shein βασίζεται σε τρίτους κατασκευαστές για να διατηρεί χαμηλά το κόστος. Οι συνθήκες εργασίας στους προμηθευτές της, ωστόσο, έχουν προκαλέσει επανειλημμένα αντιδράσεις.

    Η εταιρεία εντόπισε δύο περιπτώσεις παιδικής εργασίας το 2023 και άλλες δύο το 2024, ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν καταγράψει υπερβολικά απαιτητικά ωράρια. Το 2025, έρευνα του BBC ανέφερε ακόμη και 75ωρες εβδομάδες εργασίας σε εργοστάσια που κατασκευάζουν προϊόντα για τη Shein. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην ενίσχυση της εποπτείας και της συμμόρφωσης.

    4. Ρυθμιστικές και νομικές περιπέτειες

    Πνευματικά δικαιώματα, προστασία δεδομένων και παράνομα προϊόντα έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο ρυθμιστικό περιβάλλον. Τον Φεβρουάριο η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για τη Shein, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό της πλατφόρμας, τη διαφάνεια των συστημάτων συστάσεων και την πώληση παράνομων προϊόντων.

    Οι πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές ήταν ένας από τους παράγοντες που δυσκόλεψαν τα προηγούμενα σχέδια εισαγωγής της εταιρείας σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

    5. Έσοδα δισεκατομμυρίων, αλλά ο ανταγωνισμός πιέζει

    Τα καθαρά έσοδα της Shein έφτασαν τα 41,8 δισ. δολάρια το 2025, αυξημένα κατά 8%, όμως τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 39%, στα 2,1 δισ. δολάρια. Στο πρώτο τρίμηνο του 2026 κατέγραψε μάλιστα καθαρή ζημιά σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων.

    Και η μάχη γίνεται δυσκολότερη. Απέναντί της βρίσκονται από την Temu έως την Inditex, ιδιοκτήτρια των Zara, Pull & Bear και Bershka. Η ίδια η Shein προειδοποιεί τους επενδυτές ότι η περαιτέρω ένταση του ανταγωνισμού μπορεί να επηρεάσει την κερδοφορία της.

    Έτσι, η IPO του Χονγκ Κονγκ δεν αποτελεί μόνο την πολυαναμενόμενη είσοδο της Shein στο χρηματιστήριο. Είναι και ένα τεστ για το κατά πόσο το μοντέλο του ultra-fast fashion μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του σε έναν κόσμο με περισσότερους δασμούς, αυστηρότερους κανόνες και εντονότερο ανταγωνισμό.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Η Apple παρουσιάζει το νέο foldable iPhone – Δείτε live

    Η Apple παρουσίασε το νέο foldable iPhone – Πόσο θα κοστίζει

    Unibios: Εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου €0,025 ανά μετοχή από τη Γενική Συνέλευση

    Αλλάζει το σχέδιο για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος» – Διακόπτεται ο διαγωνισμός και προκηρύσσεται νέος

    Βασίλης Ψάλτης: Η συνεργασία Alpha Bank και UniCredit ως παράδειγμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    Ψάλτης: «Πρότυπο για τις ελληνικές επιχειρήσεις η συνεργασία Alpha Bank – UniCredit»

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Π. Μαρινάκης: Όσα παραπάνω μαζεύουμε θα τα επιστρέφουμε στους πολίτες

    September 10, 2026

    Νέα Αριστερά: Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται τον στενό κορσέ που έχει φορέσει στην κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    September 10, 2026

    Σε προχωρημένες εργασίες τo Ιράν για την κατασκευή υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης στο όρος Pickaxe, «μπορεί να χτυπήσουμε σύντομα« λέει ο Τραμπ

    September 10, 2026

    Δούκας: Συζήτηση με αρμόδιους φορείς πριν την επανεκκίνηση των εργασιών διάνοιξης της γραμμής του μετρό

    September 9, 2026

    Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 14,6 μονάδων για τη ΝΔ – Δεύτερη η ΕΛ.Α.Σ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

    September 9, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.