Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο

    September 13, 2026

    Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια

    September 13, 2026

    Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη

    September 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο
    • Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια
    • Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη
    • Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 νεκροί
    • Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το φορτηγό πλοίο M/V Sward μετά την καταβολή λύτρων
    • Defense Industry: Swedish FDI Frigates, the Achilles Shield, and the window of opportunity for Greek companies
    • Εκδόθηκε στις ΗΠΑ απόστρατος αξιωματικός της Ουγκάντας για σχέδιο πώλησης όπλων σε μεξικανικά καρτέλ
    • Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η μισαλλοδοξία και το μίσος να μη βλάψουν ποτέ ξανά τον ιερό τόπο του Αγίου Νικολάου
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, September 13
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Τοις Μετρητοίς
    motor-oil-–-Πού-κρύβεται-το-πραγματικό-χρήμα
    Motor Oil – Πού κρύβεται το πραγματικό χρήμα

    Motor Oil – Πού κρύβεται το πραγματικό χρήμα

    By adminAugust 28, 2026 Τοις Μετρητοίς No Comments7 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η Motor Oil (ΜΟΗ) έβγαλε σε έξι μήνες €683 εκατ. ελεύθερες ταμειακές ροές. Αυτός είναι ο αριθμός που αξίζει να μπει δίπλα στα €1,047 δισ. EBITDA και στα €686 εκατ. κερδών που αναλογούν στους μετόχους. Το ταμείο αυξήθηκε κατά €435 εκατ., στα €1,808 δισ., παρότι μέσα στο εξάμηνο πληρώθηκαν επενδύσεις, τόκοι, μερίσματα και δάνεια. Το net debt του Ομίλου έπεσε από €1,579 δισ. τον Δεκέμβριο στα €814 εκατ. τον Ιούνιο. Μείωση €765 εκατ. μέσα σε έξι μήνες.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Στη μητρική, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Η μητρική Motor Oil έκλεισε τον Ιούνιο με net cash €239 εκατ., έναντι net debt €237 εκατ. στο τέλος του 2025. Μια μεταβολή €476 εκατ. μέσα σε ένα εξάμηνο. Το free cash flow της μητρικής έφτασε τα €527 εκατ., με capex μόλις €79 εκατ. Ο τομέας Fuels έκλεισε επίσης τον Ιούνιο με net cash €290 εκατ., όταν ένα χρόνο νωρίτερα κουβαλούσε net debt €789 εκατ. Η απόσταση είναι μεγάλη και φτάνει τα €1,079 δισ.

    Με αυτά τα νούμερα, η βασική δραστηριότητα χρηματοδοτεί πλέον μεγάλο μέρος της επέκτασης του ομίλου.

    Στο πρώτο εξάμηνο, το Fuels παρήγαγε €852 εκατ. EBITDA με capex €79 εκατ. Η απλή αφαίρεση δίνει €773 εκατ., σχεδόν ακριβώς τα €772 εκατ. που παρουσιάζει η διοίκηση ως simplified cash flow. Την ίδια ώρα, Λιανική, Ενέργεια και Κυκλική Οικονομία έδωσαν μαζί €205 εκατ. EBITDA. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα τρία κομμάτια έδωσαν περίπου €195 εκατ.

    Μια απλή ετησιοποίηση των €195 εκατ. βγάζει περίπου €390 εκατ. adjusted EBITDA. Η ίδια η διοίκηση αναφέρει στην οικονομική έκθεση ότι τα EBITDA των AVIN, CORAL, MORE και LPC αναμένονται συνολικά υψηλότερα στο δεύτερο μισό του 2026 σε σχέση με το πρώτο.

    Στην Ενέργεια, τα EBITDA ανέβηκαν από €42 εκατ. στα €94 εκατ., παρότι οι πωλήσεις υποχώρησαν. Οι πωλήσεις μειώθηκαν από €341 εκατ. στα €311 εκατ., ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπερδιπλασιάστηκε. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ ανέβηκε από 839 MW σε 1.020 MW, η παραγωγή από 711 χιλ. MWh σε 973 χιλ. MWh και ο capacity factor εκτινάχθηκε από 19,5% σε 25,9%. Το net debt του τομέα μειώθηκε ταυτόχρονα από €763 εκατ. σε €690 εκατ.

    Η Κυκλική Οικονομία έφτασε στα €32 εκατ. EBITDA από €18 εκατ. πέρυσι. Έσοδα €241 εκατ., capex μόλις €4 εκατ. και ουσιαστικά μηδενικό net debt, στα €4 εκατ. αρνητικό. Η συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο με την AKTOR δίνει πλέον και εξωτερικό μέτρο αποτίμησης. Για ΗΛΕΚΤΩΡ και ΘΑΛΗΣ συμφωνήθηκε enterprise value €300 εκατ. σε βάση 100%, με τη Motor Oil να πουλά το 75%. Ένα κομμάτι που μέχρι χθες χανόταν μέσα στους ενοποιημένους λογαριασμούς αποκτά τώρα τιμή αγοράς.

    Στις ΑΠΕ, η Motor Oil έχει ήδη αρχίσει να πουλά ώριμα assets και να ανακυκλώνει κεφάλαιο. Η MORE πούλησε στη ΔΕΗ χαρτοφυλάκιο 107 MW λειτουργούντων αιολικών πάρκων, ενώ η ΟΥΝΑΓΚΙ (εταιρεία συμμετοχών του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής μέσω SPVs) πούλησε το 51% σε δώδεκα SPVs φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη έναντι €60 εκατ.

    Η Motor Oil επομένως αρχίζει να κάνει κάτι που οι επενδυτές ζητούν εδώ και χρόνια από ενεργειακούς ομίλους. Αναπτύσσει assets, τα ωριμάζει, πραγματοποιεί αξία και ανακυκλώνει κεφάλαιο σε επόμενα projects.

    Τα λοιπά χρηματοοικονομικά assets αυξήθηκαν από €207,9 εκατ. σε €331,5 εκατ. μέσα σε έξι μήνες. Μόνο η συμμετοχή στην Optima Bank είχε αξία €198,1 εκατ. στις 30 Ιουνίου, από €152,7 εκατ. τον Δεκέμβριο. Στο ίδιο χαρτοφυλάκιο βρίσκονται Real Consulting με €26,3 εκατ., EFA Holdings με €25 εκατ. και η εναπομείνασα θέση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με €50,4 εκατ.

    Η IREON έχει ήδη τοποθετήσει κεφάλαια σε Real Consulting, NOVA ICT και Satori Analytics. Έχει χτίσει συμμετοχή 11,73% στη Real Consulting, ενώ μετά το τέλος Ιουνίου συμφώνησε την αγορά του 50% της NOVA ICT έναντι €60,5 εκατ., με πρόθεση να κρατήσει τελικά 10%-20% μετά την είσοδο στρατηγικών επενδυτών. Ακολούθησε η αγορά 24,8% της Satori Analytics έναντι €5,1 εκατ., εταιρείας με δραστηριότητα σε AI, data analytics και ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρόκειται για μικρά ποσά σε σχέση με το μέγεθος της Motor Oil, όμως φανερώνουν προς ποια κατεύθυνση επεκτείνεται η IREON.

    Η αποτίμηση μέρους των αποθεμάτων στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία επιβάρυνε το κόστος πωληθέντων κατά €126,3 εκατ., έναντι €27,2 εκατ. πέρυσι. Από αυτά, σχεδόν €119,8 εκατ. αφορούσαν πρώτες ύλες.

    Στο δεύτερο τρίμηνο, το adjusted EBITDA έφτασε τα €586 εκατ. από €237 εκατ. Το Fuels έδωσε €466 εκατ., η Ενέργεια €48 εκατ., η Λιανική €40 εκατ. και η Κυκλική Οικονομία €22 εκατ.

    Στη διύλιση, το προσαρμοσμένο περιθώριο της Motor Oil έφτασε τα $192 ανά τόνο, πάνω από το benchmark των $175, ενώ στο σύνολο του εξαμήνου το περιθώριο της Motor Oil ήταν $165 έναντι benchmark $149. Το premium είναι περίπου 16 δολάρια τον τόνο στο εξάμηνο και 17 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτά είναι λεφτά που έβγαλε το ίδιο το διυλιστήριο πάνω από την αγορά.

    Οι λήξεις δανείων των επόμενων 12 μηνών μειώθηκαν στα €178 εκατ. από €682 εκατ. Στη μητρική σχεδόν εξαφανίστηκαν, πέφτοντας στα €8,45 εκατ. από €428,45 εκατ. Η αναχρηματοδότηση των €400 εκατ. με ομόλογο λήξης 2031 μετακίνησε μεγάλο μέρος του προγράμματος αποπληρωμών αρκετά χρόνια μπροστά.

    Το €1,047 δισ. EBITDA σίγουρα θα πάρει τους τίτλους.

    Εγώ θα κρατούσα δίπλα του πέντε νούμερα… €683 εκατ. free cash flow, €765 εκατ. λιγότερο net debt, €239 εκατ. net cash στη μητρική, €290 εκατ. net cash στο Fuels και περίπου €195 εκατ. adjusted EBITDA από Λιανική, Ενέργεια και Κυκλική Οικονομία.

    Η Motor Oil μπαίνει στο δεύτερο εξάμηνο με προγραμματισμένη συντήρηση Hydrocracker και FCC τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση αναφέρει ότι τα περιθώρια διύλισης ενισχύθηκαν περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης και εκτιμά ότι τα EBITDA της μητρικής στο δεύτερο μισό θα είναι τουλάχιστον αντίστοιχα με εκείνα του δεύτερου εξαμήνου του 2025.

    Η αγορά έχει έναν ωραίο λογαριασμό να κάνει στη Motor Oil. Να πάρει τη σημερινή κεφαλαιοποίηση, να αφαιρέσει ό,τι έχει ήδη αποκτήσει ξεχωριστή αξία και να δει πόσο της μένει τελικά να πληρώνει για το διυλιστήριο.

    Εκεί μπορεί να βρίσκεται το καλύτερο νούμερο από όλα. 

    Διαγραμματικά τώρα, η έντονη ανοδική γωνία κλίσης και η ταχύτητα της ανόδου δίνει λαβές για τιμές κοντά στα €72 με €74.

    Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

    August 28, 2026

    www.chartwar.gr

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Τα 100 δολάρια κρύβουν κάτι πολύ μεγαλύτερο

    Optima Bank – Πόσο ακόμη μπορεί να τρέξει;

    Πίσω από το Ταμπλό: Οι τόκοι χαμογελούν, οι πελάτες ιδρώνουν και το πετρέλαιο κάνει πολιτική

    CrediaBank – Τα 200 εκατ. που περισσεύουν

    Fourlis – Πού πήγαν τα κέρδη;

    Star Bulk – Η μισή εταιρεία έχει ήδη πληρωθεί. Βρείτε μας άλλη

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο

    September 13, 2026

    Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια

    September 13, 2026

    Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη

    September 13, 2026

    Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 νεκροί

    September 13, 2026

    Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το φορτηγό πλοίο M/V Sward μετά την καταβολή λύτρων

    September 13, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.