Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο

    September 13, 2026

    Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια

    September 13, 2026

    Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη

    September 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο
    • Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια
    • Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη
    • Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 νεκροί
    • Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το φορτηγό πλοίο M/V Sward μετά την καταβολή λύτρων
    • Defense Industry: Swedish FDI Frigates, the Achilles Shield, and the window of opportunity for Greek companies
    • Εκδόθηκε στις ΗΠΑ απόστρατος αξιωματικός της Ουγκάντας για σχέδιο πώλησης όπλων σε μεξικανικά καρτέλ
    • Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η μισαλλοδοξία και το μίσος να μη βλάψουν ποτέ ξανά τον ιερό τόπο του Αγίου Νικολάου
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, September 13
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Διεθνή
    Γαλλία:-Επιβολή-περιβαλλοντικού-τέλους-στις-εταιρείες-fast-fashion,-στο-στόχαστρο-temu-και-shein
    Γαλλία: Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις εταιρείες fast fashion, στο στόχαστρο Temu και Shein

    Γαλλία: Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις εταιρείες fast fashion, στο στόχαστρο Temu και Shein

    By adminSeptember 2, 2026 Διεθνή No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η Γαλλία ξεκίνησε σήμερα να επιβάλει περιβαλλοντικό τέλος στις εταιρείες fast fashion σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση στις πωλήσεις φθηνού ρουχισμού που διατίθεται σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των Shein και Temu.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Τα τέλη, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο για τη αποκαλούμενη «γρήγορη μόδα» και ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο με στόχο την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής, ξεκινούν από 0,25 ευρώ για ένα ανδρικό εσώρουχο ή για ένα ζευγάρι κάλτσες και φθάνουν τα 14 ευρώ για ένα πανωφόρι με το ανώτατο όριο να βρίσκεται στο 50%, δηλαδή το περιβαλλοντικό τέλος δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% της αρχικής τιμής προ φόρων του προϊόντος.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται να αυξήσει τα προβλήματα για την Shein έπειτα από την απόφαση της ΕΕ και των ΗΠΑ να καταργήσουν οριστικά τα αφορολόγητα πακέτα χαμηλής αξίας επιβάλλοντας έναν οριζόντιο προσωρινό δασμό 3 ευρώ ανά είδος ή κατηγορία προϊόντος για αγορές από πλατφόρμες εκτός ΕΕ.

    Ενδεικτικό είναι ότι οι μετοχές της Shein υποχώρησαν έως και 10% στο ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σήμερα, προτού ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους, μετά από χρόνια καθυστερήσεων στα σχέδια της εταιρείας για δημόσια εγγραφή και ρυθμιστικά εμπόδια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

    Η εισαγωγή σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς αναζήτησης για χρηματιστήριο πρόθυμο να δεχθεί τη Shein, αφού τα σχέδια για εισαγωγή στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο «πάγωσαν» λόγω του ελέγχου στις κινεζικές εφοδιαστικές της αλυσίδες, αναγκάζοντας την εταιρεία να στραφεί τελικά στο Χονγκ Κονγκ.

    Τόσο η Shein όσο και η Temu δεν απάντησαν σε αίτημα να σχολιάσουν την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στη Γαλλία.

    Ο εκπρόσωπος της Shein στη Γαλλία, ο Κουεντέν Ρουφά, έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι η επιβολή τέλους στα προϊόντα της εταιρείας ουσιαστικά πλήττει τους πελάτες καθώς θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων.

    Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έχει χαρακτηρίσει μεροληπτικό τον γαλλικό νόμο και θεωρεί ότι αυτός συνιστά εμπόδιο στις εμπορικές συναλλαγές και πιθανόν παραβιάζει τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους που επέβαλε η Γαλλία θα αυξάνεται σταδιακά από το 2030 φθάνοντας σχεδόν τα 20 ευρώ. Δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των προϊόντων που πωλούνται, τις τιμές τους και τη δυνατότητα επιδιόρθωσής τους.

    Η λίστα προϊόντων της Shein περιελάμβανε περισσότερα από 2 εκατομμύρια είδη στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους με 4.700 νέα στυλ ένδυσης κάθε μέρα, σύμφωνα με το προσπέκτους της.

    Οι Ευρωπαίοι λιανοπωλητές, όπως η Zara της Inditex και η H&M, οι οποίοι προσφέρουν μια μικρότερη γκάμα προϊόντων στους ιστότοπούς τους, δεν αναμένεται να επηρεαστούν, σύμφωνα με ενημέρωση αξιωματούχων τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα υφασμάτων, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν έναν φορέα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού που εισπράττει τέλη από τους παραγωγούς υφασμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την περισυνέλεξη, τη διαλογή και την ανακύκλωση των απορριφθέντων ρούχων.

    Ο γαλλικός οργανισμός που συστάθηκε για τη χρηματοδότηση της περισυνέλεξης και επαναχρησιμοποίησης υφασμάτων στη Γαλλία θα εισπράξει τα νέα τέλη από τον εισαγωγέα ή τον κατασκευαστή γρήγορης μόδας που υπόκειται σε πρόστιμο.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 νεκροί

    Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το φορτηγό πλοίο M/V Sward μετά την καταβολή λύτρων

    Εκδόθηκε στις ΗΠΑ απόστρατος αξιωματικός της Ουγκάντας για σχέδιο πώλησης όπλων σε μεξικανικά καρτέλ

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η μισαλλοδοξία και το μίσος να μη βλάψουν ποτέ ξανά τον ιερό τόπο του Αγίου Νικολάου

    «Φιάσκο επικών διαστάσεων» για ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία: Blame game κατόπιν εορτής, πώς οι Χούθι κατέλαβαν ανενόχλητοι στρατηγικά σημεία στην Ερυθρά Θάλασσα

    Δραματική διάσωση στην Αλάσκα: 15χρονος βρέθηκε ζωντανός μετά από δύο ημέρες πάνω σε αναποδογυρισμένη βάρκα

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο

    September 13, 2026

    Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια

    September 13, 2026

    Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη

    September 13, 2026

    Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 νεκροί

    September 13, 2026

    Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το φορτηγό πλοίο M/V Sward μετά την καταβολή λύτρων

    September 13, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.