Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά έχει η σύζυγος του Μαδούρο, αποκαλύπτει ο γιος τους

    October 5, 2026

    Skroutz: Εκτοξεύτηκε 215% ο τζίρος στις αγορές των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους

    October 5, 2026

    «Καμπανάκι» Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη: Τα επιτόκια στραγγαλίζουν τη χώρα – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης

    October 5, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά έχει η σύζυγος του Μαδούρο, αποκαλύπτει ο γιος τους
    • Skroutz: Εκτοξεύτηκε 215% ο τζίρος στις αγορές των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους
    • «Καμπανάκι» Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη: Τα επιτόκια στραγγαλίζουν τη χώρα – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης
    • Η AstraZeneca σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 50 δισ. στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια
    • Τσίπρας: Αυτό που θα ζήσουμε τον χειμώνα δεν το έχουμε ξαναζήσει – Εξαγορά ψήφων με τα υπερπλεονάσματα
    • Καρυστιανού: Θέλουμε τη μεγάλη αλλαγή, πολύ πιθανή η αυτοδυναμία -Οικονομία και δικαιοσύνη τα δυνατά μας χαρτιά
    • Το Ισραήλ θα κατέρριπτε την πτήση της Flydubai με 170 επιβάτες, ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα για περιστατικά τύπου 11ης Σεπτεμβρίου
    • Ο Πούτιν ενέκρινε την αναδιοργάνωση και την πώληση της θυγατρικής της UniCredit στη Ρωσία
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, October 5
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Διεθνή
    Η-Νότια-Κορέα-εξετάζει-στρατιωτική-αποστολή-στα-Στενά-του-Ορμούζ-–-Οι-κυρώσεις-των-ΗΠΑ-πιέζουν-ασφυκτικά-την-οικονομία-του-Ιράν
    Η Νότια Κορέα εξετάζει στρατιωτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ – Οι κυρώσεις των ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά την οικονομία του Ιράν

    Η Νότια Κορέα εξετάζει στρατιωτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ – Οι κυρώσεις των ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά την οικονομία του Ιράν

    By adminSeptember 4, 2026 Διεθνή No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η Νότια Κορέα εξετάζει πρακτικές επιλογές, ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνδρομής, προκειμένου να στηρίξει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, όπως δήλωσε αξιωματούχος της προεδρίας της χώρας.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Ο αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου ανέφερε ότι η Σεούλ αξιολογεί διάφορα σενάρια για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην κρίσιμη θαλάσσια οδό, απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι η Νότια Κορέα δεν έχει προσφέρει καμία βοήθεια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι οι συνομιλίες ασφαλείας μεταξύ Νότιας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών «δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη», ενώ ανέφερε πως ένα από τα θέματα που συζητούνται μεταξύ των δύο συμμάχων είναι και ο τομέας των ημιαγωγών.

    Οι κυρώσεις των ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά την Τεχεράνη

    Την ίδια ώρα, η αμερικανική εκστρατεία οικονομικής πίεσης κατά του Ιράν φαίνεται να αρχίζει να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμες ιρανικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

    Η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις προσπάθειές της να περιορίσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και να μπλοκάρει τα δίκτυα μέσω των οποίων η Τεχεράνη παρακάμπτει τις κυρώσεις, με στόχο να εξασφαλίσει παραχωρήσεις σε μια ενδεχόμενη μελλοντική διαπραγμάτευση.

    Παρότι το ιρανικό καθεστώς κατάφερε επί δεκαετίες να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις, οι τελευταίες αμερικανικές κινήσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τα περιθώριά του, αφήνοντας λιγότερες διαθέσιμες επιλογές για την εξασφάλιση ξένου συναλλάγματος και την εισαγωγή βασικών αγαθών.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλείσουν την πρόσβαση του Ιράν στα διεθνή χρηματοπιστωτικά δίκτυα που χρησιμοποιούσε για να διατηρεί σε λειτουργία την οικονομία του.

    Χαμηλά αποθέματα καυσίμων και κατάρρευση του νομίσματος

    Η σύγκρουση έχει εισέλθει ξανά σε φάση ανοιχτών εχθροπραξιών, με αμερικανικά πλήγματα στις ακτές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο να προκαλούν αντίποινα από την Τεχεράνη κατά αμερικανικών βάσεων σε αραβικές χώρες. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής διάθεση να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της άλλης, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να παραμένει σε ένα ιδιαίτερα δαπανηρό αδιέξοδο.

    Παρά το γεγονός ότι μέρος της ενεργειακής ροής προς τις διεθνείς αγορές συνεχίζεται μέσω των Στενών του Ορμούζ, η αμερικανική πίεση στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχει πλήξει τη βασική πηγή εσόδων της Τεχεράνης.

    Η ιρανική οικονομία βρισκόταν ήδη σε βαθιά κρίση πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης, με το εθνικό νόμισμα να καταρρέει, τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τους βομβαρδισμούς να αυξάνεται συνεχώς.

    Σύμφωνα με μία από τις πηγές, το ιρανικό ριάλ έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η χώρα διαθέτει αποθέματα βενζίνης για περίπου δύο μήνες. Παρά την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, το Ιράν αναγκάζεται να εισάγει καύσιμα λόγω περιορισμένης δυναμικότητας διύλισης.

    Φόβοι για κοινωνική έκρηξη

    Οι ηγέτες του Ιράν γνωρίζουν τους κινδύνους μιας πιθανής οικονομικής κατάρρευσης, καθώς μια νέα βαθιά κρίση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις μαζικές διαδηλώσεις που είχαν κατασταλεί τον Ιανουάριο με χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    «Βρίσκονται υπό εξαιρετικά μεγάλη οικονομική πίεση. Χάνουν τον έλεγχο των Στενών. Το ερώτημα είναι αν θα επιλέξουν να διαπραγματευτούν και πιστεύω ότι θα πρέπει να το κάνουν», δήλωσε ο Αλί Ανσαρί, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία.

    Παράλληλα, ο πόλεμος φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να επηρεάσουν η μία την εσωτερική πολιτική κατάσταση της άλλης.

    Σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο, η Τεχεράνη εκτιμά ότι η απειλή περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τις πιέσεις προς την ιρανική κοινωνία.

    Το πετρέλαιο καταρρέει και οι εμπορικές συναλλαγές περιορίζονται

    Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έχουν επεκτείνει τα λεγόμενα «δευτερογενή μέτρα», στοχεύοντας χώρες και εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν και περιορίζοντας τη δυνατότητα της Τεχεράνης να πραγματοποιεί συναλλαγές σε δολάρια.

    Οι ιρανικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα παραδοσιακά δίκτυα παράκαμψης των κυρώσεων – εταιρείες-βιτρίνες, μη καταγεγραμμένα δεξαμενόπλοια και παράνομες διαδρομές εμπορίου – έχουν γίνει πλέον πολύ ακριβά για να διατηρηθούν.

    Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων εμπορευμάτων Kpler, οι φορτώσεις ιρανικού αργού έχουν μειωθεί περίπου στα 260.000 βαρέλια ημερησίως, από περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια έναν χρόνο νωρίτερα.

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν έχει αναφέρει ότι το συνολικό εμπόριο της χώρας έχει μειωθεί κατά 25% έως 35%, με τις εισαγωγές να έχουν πληγεί περισσότερο από τις εξαγωγές. Παράλληλα, η διακοπή εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν από τους βασικούς κόμβους για το ιρανικό εμπόριο, έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

    Η καθημερινότητα των Ιρανών επιδεινώνεται

    Η αξία του ριάλ έχει καταρρεύσει από περίπου 1 εκατομμύριο ριάλ ανά δολάριο πριν από έναν χρόνο σε περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια σήμερα.

    Ο επίσημος πληθωρισμός σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 69,9%, ενώ οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού αυξάνονται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό.

    Η ανεργία έχει αυξηθεί στο 9,1%, ενώ περίπου 450.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μέσα σε έναν χρόνο.

    Ακόμη και όσοι εργάζονται δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός υπολογίζεται περίπου στα 125 δολάρια, ενώ το μέσο κόστος βασικών οικογενειακών δαπανών φτάνει περίπου τα 450 δολάρια.

    «Γινόμαστε φτωχότεροι κάθε μέρα», δήλωσε η Μαχνάζ, μια 34χρονη εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα στην Τεχεράνη, ζητώντας να μην δημοσιευτεί το επώνυμό της.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά έχει η σύζυγος του Μαδούρο, αποκαλύπτει ο γιος τους

    Το Ισραήλ θα κατέρριπτε την πτήση της Flydubai με 170 επιβάτες, ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα για περιστατικά τύπου 11ης Σεπτεμβρίου

    Στη φυλακή γιατί παρακολουθούσε γυναίκες TikToker που δήλωνε «χάκερ» και «δαιμονολόγος» στη Φλόριντα

    Η «Θεωρία της Νίκης» του NATO: Με drones και AI η Συμμαχία σχεδιάζει να απαντήσει στη Ρωσία αν δεχτεί επίθεση

    Ο serial killer που δολοφονούσε ταξιδιώτες με σακίδια στην Αυστραλία ίσως συνδέεται με ακόμη 31 θανάτους

    Πέδρο Σάντσεθ: Πώς ο «El Guapo» έγινε ο μεγάλος επιζών της ισπανικής πολιτικής

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά έχει η σύζυγος του Μαδούρο, αποκαλύπτει ο γιος τους

    October 5, 2026

    Skroutz: Εκτοξεύτηκε 215% ο τζίρος στις αγορές των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους

    October 5, 2026

    «Καμπανάκι» Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη: Τα επιτόκια στραγγαλίζουν τη χώρα – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης

    October 5, 2026

    Η AstraZeneca σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 50 δισ. στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια

    October 5, 2026

    Τσίπρας: Αυτό που θα ζήσουμε τον χειμώνα δεν το έχουμε ξαναζήσει – Εξαγορά ψήφων με τα υπερπλεονάσματα

    October 5, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.