Η διοίκηση της Ideal Holdings παρουσίασε λεπτομέρειες σχετικά με την απόκτηση του 25% της OHA στην Kymora Limited, εξηγώντας την απόφαση να εστιάσει σε επενδύσεις εντός του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της αντί να προχωρήσει σε νέα εξαγορά.
Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2026, η διοίκηση ανέλυσε τη στρατηγική που οδήγησε στη συγκεκριμένη συναλλαγή, καθώς και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά την ολοκλήρωσή της.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης, οι διαπραγματεύσεις για την εν λόγω συναλλαγή είχαν ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα, με την απόφαση να επενδύσει στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να προκύπτει από την καλύτερη γνώση και εμπιστοσύνη που έχει η Ideal σε αυτές, συγκριτικά με την εξαγορά μιας άγνωστης εταιρείας.
Η αποτίμηση της Kymora ανήλθε σε 475 εκατ. ευρώ, με το 25% που κατείχε η OHA να αντιστοιχεί σε 118,75 εκατ. ευρώ. Αυτή η αξία προκύπτει από το άθροισμα των αποτιμήσεων των τριών εταιρειών του χαρτοφυλακίου: Byte Group, Attica και Μπάρμπα Στάθης.
Μέρος του χρηματικού ποσού θα καταβληθεί μέσω ένα εκατομμυρίου ιδίων μετοχών της Ideal Holdings, με τιμή 6 ευρώ ανά μετοχή. Κατά την αρχική επένδυση, η OHA δεν μπορούσε να αποκτήσει μετοχές της Ideal λόγω νομικών περιορισμών που την καθιστούσαν insider.
Μετά την αποχώρησή της από την Kymora, έχει τη δυνατότητα να γίνει μέτοχος της Ideal, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται αρχικά σε περίπου 2%. Η διοίκηση εξέφρασε τη θετική της στάση για τη διατήρηση της OHA ως μετόχου της εταιρείας.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, η διοίκηση υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια. «Μπορεί να εξετάσουμε τη δυνατότητα δανεισμού, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο», διευκρίνισαν, προσθέτοντας ότι ο δανεισμός θα μπορούσε να επιλεγεί για να διαμορφωθεί μια πιο βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση για την εταιρεία.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού έως 50 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί αργότερα. Όπως εξηγήθηκε, τα απαιτούμενα διαθέσιμα βρίσκονται είτε στον ισολογισμό της Ideal Holdings είτε της Kymora Limited.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης ορισμένων συμφωνηθέντων βημάτων. Η διοίκηση εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όλες οι εταιρείες θα ενοποιούνται πλήρως, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, και θα απεικονίζονται τόσο στην κατάσταση αποτελεσμάτων όσο και στον ισολογισμό της Ideal Holdings.
Οι 10 επενδύσεις που εξετάστηκαν
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση αναφέρθηκε και στις εναλλακτικές επενδύσεις που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν. Από τον Φεβρουάριο του 2025 έως τον Μάιο του 2026, η εταιρεία εκτίμησε συνολικά 10 πιθανές επενδύσεις, εκ των οποίων πέντε στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, τρεις στην πληροφορική και δύο στη βιομηχανία.
Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις, οι αποτιμήσεις που ζητούσε η άλλη πλευρά ήταν είτε πολύ υψηλές είτε εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ideal να επιτύχει τους στόχους απόδοσης που έχει θέσει.
Η επιλογή να επενδύσει στις υπάρχουσες εταιρείες του χαρτοφυλακίου βασίστηκε, σύμφωνα με τη διοίκηση, στο γεγονός ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που η Ideal γνωρίζει πολύ καλά, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε στρατηγική και επιχειρηματικά σχέδια.
Παράλληλα, η πλήρης κατοχή του 100% της Μπάρμπα Στάθης, του 100% της Byte Group και του 70% της Attica παρέχει στην Ideal μεγαλύτερη ευελιξία στην στρατηγική και τις επιλογές εξόδου.
Η διοίκηση απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα, αλλά σημείωσε ότι «είναι προφανές τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι λέξεις στο μέλλον».
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η συναλλαγή ενσωματώνει έμμεση αποτίμηση (implied valuation) που υποδηλώνει ότι η Ideal αγοράζει την Attica μεταξύ 3,2 και 3,3 ευρώ ανά μετοχή, συγκεκριμένα κοντά στα 3,3 ευρώ, και «αγοράζει» μετοχές της Ideal Holdings στα 6,7 ευρώ ανά μετοχή. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για μια «πολύ ισχυρή δήλωση» από έναν insider με γνώση των επιχειρήσεων, των διοικήσεων και των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
Σε ερώτηση σχετικά με τη μελλοντική χρήση του εταιρικού οχήματος μετά τη συναλλαγή, η διοίκηση ανέφερε ότι «αυτό το εταιρικό όχημα δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να διευκολύνει την επένδυση της OHA. Στο τέλος της διαδικασίας δεν θα υπάρχει τίποτα σε αυτό, ούτε μετρητά ούτε χρέος. Επομένως, δεν προγραμματίζουμε να διατηρήσουμε το συγκεκριμένο όχημα. Είτε θα το απορροφήσουμε είτε θα το κλείσουμε και θα μεταφέρουμε τα πάντα στην Ideal Holdings.»
Προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης
Επίσης, για πρώτη φορά, η Ideal Holdings παρουσίασε πρόβλεψη για το σύνολο της χρήσης. Σε σχέση με τα έσοδα, η διοίκηση αναμένει αύξηση 20% σε στατιστική βάση, ενώ σε συγκριτική βάση (like-for-like) εκτιμά ότι θα επιτευχθεί αύξηση κατά 8%-10%. Τα EBITDA αναμένονται να αυξηθούν κατά 8%-10% συγκριτικά με πέρυσι.
Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων εκτιμώνται ότι θα αυξηθούν κατά 12%-14%, ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένονται να αναρριχηθούν κατά 17%-20%.
Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, τα έσοδα της Ideal Holdings διαμορφώθηκαν στα 274,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27%, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 28,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10%. Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ, με αύξηση 18%, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 13,4 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένα κατά 18%.
Κατά τομέα δραστηριότητας, τα έσοδα της Byte ανήλθαν στα 66,8 εκατ. ευρώ, της Attica στα 113,6 εκατ. ευρώ και της Μπάρμπα Στάθης στα 69,5 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ, 12,4 εκατ. ευρώ και 6,9 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το μέρισμα, η διοίκηση δήλωσε ότι: «Εάν κάνετε τους υπολογισμούς, θα δείτε ότι προβλέπουμε κέρδη μετά από φόρους άνω των 30 εκατ. ευρώ. Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε πρόθυμοι να διανέμουμε μεταξύ 40% και 50%. Αν υπολογίσετε και διαιρέσετε με τον αριθμό των μετοχών, θα έλεγα ότι, υπό την προϋπόθεση ότι όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένα μέρισμα 0,25-0,30 ευρώ ανά μετοχή είναι εντός αυτού του εύρους.
Επομένως, θα έλεγα ναι. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, συνεχίζουμε να τηρούμε τη μερισματική μας πολιτική. Ταυτόχρονα, όπως έχουμε υποσχεθεί, τώρα που κατέχουμε το 100% των επενδύσεών μας, σε περίπτωση που προχωρήσουμε σε κάποια έξοδο, θα επιστρέψουμε σίγουρα περισσότερα στους μετόχους.

