Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Η οικονομική κατάσταση της Notos πριν από την ολοκλήρωση μιας εποχής

    October 7, 2026

    Τρία χρόνια από την 7η Οκτωβρίου: Η ημέρα που άλλαξε το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο

    October 7, 2026

    Ποια νέα κτηριακή σύμβαση για δομή υγείας «καπαρώνει» η ΕΚΤΕΡ

    October 7, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Η οικονομική κατάσταση της Notos πριν από την ολοκλήρωση μιας εποχής
    • Τρία χρόνια από την 7η Οκτωβρίου: Η ημέρα που άλλαξε το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο
    • Ποια νέα κτηριακή σύμβαση για δομή υγείας «καπαρώνει» η ΕΚΤΕΡ
    • AVAX: Γιατί ανεβάζει στα 230 εκατ. τα EBITDA του 2030 – Η «δύναμη πυρός»
    • Bitcoin στα 84.000: 3,3 δισ. φεύγουν από τη Binance, αλλά τα ETF γυρίζουν σε εκροές
    • AVAX: Αναθεωρημένο guidance για EBITDA 230 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030
    • Πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις – Ολοταχώς για ρεκόρ
    • «Βόμβα» στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας το χρέος της Τεχνητής Νοημοσύνης
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, October 7
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Λαγκάρντ: Η ακρίβεια θα επιμείνει έως το 2027 — Ακριβότερο χρήμα και φόβοι για νέο ενεργειακό σοκ (UPD)

    By adminSeptember 10, 2026Updated:September 10, 2026 Πρώτο Θέμα No Comments6 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Πληθωρισμό αισθητά πάνω από τον στόχο μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2027, σταδιακή μεταφορά του ενεργειακού κόστους σε τρόφιμα και άλλες τιμές και ήδη ακριβότερη τραπεζική χρηματοδότηση περιέγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ τοποθέτησε την επιστροφή του γενικού πληθωρισμού κοντά στο 2% προς το τέλος του 2027, με τη συνδρομή και των υψηλότερων επιτοκίων. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι παραμένουν προς την κατεύθυνση υψηλότερου πληθωρισμού και χαμηλότερης ανάπτυξης, καθώς οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία επιβαρύνουν τις ενεργειακές προοπτικές.

    Το κρίσιμο μήνυμα είναι ότι η ΕΚΤ περιμένει το ενεργειακό σοκ να αφήσει αποτύπωμα στην οικονομία για αρκετό ακόμη διάστημα. Παράλληλα, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προδέσμευση για συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων: οι επόμενες αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

    Στο 2,50% το επιτόκιο καταθέσεων από τις 16 Σεπτεμβρίου

    Η αύξηση τίθεται σε ισχύ στις 16 Σεπτεμβρίου 2026, με τα βασικά επιτόκια να διαμορφώνονται ως εξής:

    Βασικό επιτόκιο ΕΚΤΝέο επίπεδο
    Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων2,50%
    Πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης2,65%
    Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης2,90%

    Πρόκειται για νέα αύξηση μετά την κίνηση του Ιουνίου, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Λαγκάρντ, έχει ήδη περάσει στο κόστος των επιχειρηματικών δανείων.

    Ενέργεια: Άνοδος 14,3% και πίεση από τα περιθώρια διύλισης

    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο, από 2,9% τον Ιούλιο, με βασικό μοχλό την ενέργεια. Ο ενεργειακός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 14,3%, από 10,3% έναν μήνα νωρίτερα.

    Η Λαγκάρντ επισήμανε ότι η άνοδος αυτή πιθανότατα αντανακλά, μεταξύ άλλων, την ισχυρή συμβολή των περιθωρίων διύλισης στα υγρά καύσιμα, μαζί με τις υψηλότερες τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών. Πρόκειται για αναφορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στρέφει την προσοχή και στο κόστος που διαμορφώνεται κατά τη διύλιση, πέρα από την τιμή του αργού πετρελαίου.

    Η εικόνα στις υπόλοιπες κατηγορίες ήταν πιο συγκρατημένη:

    Ετήσιος πληθωρισμός ευρωζώνηςΙούλιος 2026Αύγουστος 2026
    Γενικός δείκτης2,9%3,3%
    Ενέργεια10,3%14,3%
    Τρόφιμα1,2%1,2%
    Χωρίς ενέργεια και τρόφιμα2,5%2,4%
    Αγαθά0,9%1,2%
    Υπηρεσίες3,3%3,0%

    Παρότι ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά, η ΕΚΤ περιμένει ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα μεταφερθούν σταδιακά στις τιμές των τροφίμων και στον υποκείμενο πληθωρισμό. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ακολουθήσει ανοδική πορεία έως τις αρχές του 2027 και θα παραμείνει αυξημένος στο υπόλοιπο έτος, πριν μετριαστεί το 2028.

    Οι μισθοί δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει το ενεργειακό σοκ

    Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαπίστωση της Λαγκάρντ ότι οι μισθοί δεν εμφανίζουν, σε αυτή τη φάση, ουσιαστική αντίδραση στο ενεργειακό σοκ.

    Η ετήσια αύξηση της αμοιβής ανά εργαζόμενο επιβραδύνθηκε στο 3,3% το δεύτερο τρίμηνο, από 3,5% το πρώτο. Παράλληλα, η βελτίωση της παραγωγικότητας περιόρισε την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο 2,6%, από 3,5%.

    Αντίθετα, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μονάδα προϊόντος ενισχύθηκε από 0,3% σε 2,2%.

    Τα στοιχεία αυτά έχουν σημασία για τη διάγνωση της σημερινής πληθωριστικής πίεσης: η ομιλία δεν περιγράφει ήδη εγκατεστημένη σπειροειδή άνοδο μισθών και τιμών. Η ανησυχία της ΕΚΤ αφορά κυρίως τον κίνδυνο να αποκτήσει το ενεργειακό σοκ ευρύτερη και πιο επίμονη επίδραση στην τιμολόγηση και στις μισθολογικές αποφάσεις.

    Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν αυξημένες, αλλά οι περισσότεροι δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω στο 2%.

    Οι νέες προβλέψεις: Επίμονη ακρίβεια, αλλά μεγαλύτερη αντοχή της οικονομίας

    Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον γενικό πληθωρισμό του 2027 και του 2028, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση για το 2026. Ταυτόχρονα, αναβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος και το επόμενο έτος.

    Προβλέψεις ΕΚΤ202620272028
    Γενικός πληθωρισμός3,0%2,5%2,1%
    Πληθωρισμός χωρίς ενέργεια και τρόφιμα2,5%2,6%2,3%
    Ανάπτυξη πραγματικού ΑΕΠ0,9%1,4%1,5%

    Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η οικονομία άντεξε στο δεύτερο τρίμηνο, με ανάπτυξη σε ευρύ φάσμα χωρών και κλάδων, ενώ η εικόνα αυτή πιθανότατα συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο.

    Οι δαπάνες για άμυνα και υποδομές στηρίζουν τη μεταποίηση, η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης βοηθά τις υπηρεσίες και η δραστηριότητα που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ορατή στις ψηφιακές υπηρεσίες, στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στις εξαγωγές.

    Η ανεργία παρέμεινε στο 6,4% τον Ιούλιο, με την αγορά εργασίας να διατηρεί τις αντοχές της. Ωστόσο, η αύξηση της απασχόλησης και του εργατικού δυναμικού συνεχίζει να επιβραδύνεται.

    Το ακριβότερο χρήμα έχει ήδη φτάσει στις επιχειρήσεις

    Η μετάδοση των αυξήσεων επιτοκίων στην πραγματική οικονομία έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά την αύξηση του Ιουνίου, τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη ανέβηκαν στο 3,8% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, από 3,6% τον Μάιο.

    Το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των αγορών διαμορφώθηκε στο 4% τον Ιούλιο, αισθητά υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

    Στη στεγαστική πίστη, τα επιτόκια παρέμειναν στο 3,5% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στο 3%, από 3,1%.

    Προς το παρόν, ο επιχειρηματικός δανεισμός εξακολουθεί να αυξάνεται: ο ετήσιος ρυθμός του επιταχύνθηκε στο 4,4% τον Ιούλιο. Η Λαγκάρντ υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η τραπεζική χρηματοδότηση αντιδρά συνήθως στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής με μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση.

    Προειδοποίηση για φυσικό αέριο και δύσκολο χειμώνα

    Στην αποτίμηση των κινδύνων, η Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στο φυσικό αέριο. Νέες διαταραχές στον εφοδιασμό ή ένας ασυνήθιστα ψυχρός χειμώνας, εφόσον συμπέσει με χαμηλά αποθέματα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες αυξήσεις τιμών.

    Όσο περισσότερο παραμένει ακριβή η ενέργεια, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να τροφοδοτήσει ευρύτερες ανατιμήσεις, μέσω έμμεσων επιδράσεων και επιδράσεων δεύτερου γύρου.

    Η ΕΚΤ παρακολουθεί επίσης τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των εμπορικών εντάσεων, διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και περιορισμών στην προσφορά κρίσιμων πρώτων υλών. Στα τρόφιμα, πρόσθετη αβεβαιότητα δημιουργούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η πιθανή ενίσχυση των συνθηκών El Niño.

    Για την ανάπτυξη, μια επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ή αναταράξεις στις αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χρηματοδότηση ακόμη πιο περιοριστική, πλήττοντας κατανάλωση και επενδύσεις.

    Στοχευμένα μέτρα στήριξης και καμία υπόσχεση για τα επόμενα επιτόκια

    Προς τις κυβερνήσεις, η Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα ότι τα δημοσιονομικά μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού σοκ πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες. Συνέδεσε, παράλληλα, την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υγιή δημόσια οικονομικά.

    Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές. Η σημερινή αύξηση δεν συνοδεύεται από δέσμευση για την επόμενη κίνηση, ενώ συνεχίζεται η συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων APP και PEPP, χωρίς επανεπένδυση των κεφαλαίων από τίτλους που λήγουν.

    Το Μέσο Προστασίας της Μετάδοσης, TPI, παραμένει διαθέσιμο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων και άτακτων εξελίξεων στις αγορές που θα απειλούσαν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Το μυστικό παζάρι του Κόλπου: Πετρέλαιο, βάσεις και η «Abraham Alliance» που μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής

    Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες πήραν το τιμόνι – +1,75% ο Γενικός Δείκτης, αλλά ο τζίρος αφήνει ερωτήματα

    Προϋπολογισμός 2027: Το στοίχημα των 78 δολαρίων και ο κίνδυνος να χαθούν οι αυξήσεις στην ακρίβεια

    Alpha Bank: Πετρέλαιο και φυσικό αέριο «φουντώνουν» τον πληθωρισμό – Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγέας ηλεκτρισμού

    Χρηματιστήριο: Αντίδραση χωρίς δύναμη — Έσβησαν τα κέρδη, μόλις +0,13% στο κλείσιμο

    Ισπανία: Το τελευταίο στοίχημα του Σάντσεθ — η Θέουτα, η οργή για τα σπίτια και η Δεξιά που ετοιμάζεται για την εξουσία

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Η οικονομική κατάσταση της Notos πριν από την ολοκλήρωση μιας εποχής

    October 7, 2026

    Τρία χρόνια από την 7η Οκτωβρίου: Η ημέρα που άλλαξε το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο

    October 7, 2026

    Ποια νέα κτηριακή σύμβαση για δομή υγείας «καπαρώνει» η ΕΚΤΕΡ

    October 7, 2026

    AVAX: Γιατί ανεβάζει στα 230 εκατ. τα EBITDA του 2030 – Η «δύναμη πυρός»

    October 7, 2026

    Bitcoin στα 84.000: 3,3 δισ. φεύγουν από τη Binance, αλλά τα ETF γυρίζουν σε εκροές

    October 7, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.