Η Deloitte παρουσίασε το νέο χώρο του Κέντρου Εξειδίκευσης στη Θεσσαλονίκη, στο κτήριο της ΠΑΕΓΑ, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού τομέα, συνεργάτες, πελάτες και στελέχη της εταιρείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων συνιστά ένα σημαντικό ορόσημο για την παρουσία της Deloitte στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Το νέο κέντρο στεγάζεται σε ένα ιστορικό βιομηχανικό κτήριο σχεδόν 100 ετών, το οποίο είχε κατασκευαστεί για την υποστήριξη της εμπορικής δραστηριότητας του λιμανιού και της πόλης. Σήμερα, το κτήριο αναβιώνει ως ένας σύγχρονος χώρος γνώσης, τεχνολογίας, συνεργασίας και καινοτομίας, σχεδιασμένος με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές βιωσιμότητας και υπεύθυνης λειτουργίας.
Οι νέες εγκαταστάσεις θα ενισχύσουν την επόμενη φάση ανάπτυξης του Κέντρου Εξειδίκευσης της Deloitte, το οποίο έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κύριους πυλώνες τεχνολογίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων της Deloitte στην Ευρώπη, σε τομείς όπως ο τεχνολογικός μετασχηματισμός, η Κυβερνοασφάλεια και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Από μια μικρή ομάδα στη Θεσσαλονίκη πριν από οκτώ χρόνια, το Κέντρο Εξειδίκευσης απασχολεί σήμερα πάνω από 1.400 εξειδικευμένα στελέχη σε προηγμένες τεχνολογίες, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και διεθνή έργα.
Στις νέες εγκαταστάσεις θα λειτουργεί επίσης το Solaria AI Hub, το νέο κέντρο της Deloitte για την έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλη την Ευρώπη.
Το Solaria AI Hub στη Θεσσαλονίκη είναι το τρίτο hub της Deloitte στην Ευρώπη, ενδυναμώνοντας τη θέση της πόλης ως αναδυόμενου κόμβου τεχνολογίας, καινοτομίας και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Μέσα από το Solaria AI Hub, θεσμικοί φορείς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν για την ανάπτυξη εφαρμογών Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα και να υποστηρίξουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Η σουίτα του Solaria παρέχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες εφαρμογές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων και επιχειρησιακών λειτουργιών, εργαλεία δημιουργίας πρακτόρων και πολυπρακτορικών εφαρμογών, καθώς και μια υπερσύγχρονη ψηφιακή βοηθό που επαναστατεί στην επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής.
Αυτές οι λύσεις έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους τεχνολογικούς εταίρους της Deloitte και είναι ήδη διαθέσιμες για εφαρμογή σε πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν, μέσω μηνυμάτων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη, κ. Ματ Χάγκενγκρούμπερ, και ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Νίκος Τζόλλας.
Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Deloitte Ελλάδος και για την πορεία μας στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι, η Deloitte συμπλήρωσε 50 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ η σχέση μας με τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια με το πρώτο μας γραφείο στην πόλη. Σήμερα, με τις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Εξειδίκευσης και το Solaria AI Hub, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην επένδυσή μας. Για εμάς, η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς μία τοποθεσία, αλλά ένας τόπος ανάπτυξης διεθνών έργων, τεχνογνωσίας και νέων δεξιοτήτων με ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση. Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα είναι να μην περιοριστεί στη χρήση τεχνολογιών που αναπτύσσονται αλλού, αλλά να δημιουργήσει τη δική της τεχνογνωσία και να συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη των λύσεων του μέλλοντος».
Ο Βασίλης Καφάτος, Πρόεδρος του Κέντρου Εξειδίκευσης της Deloitte, ανέφερε: «Πριν από οκτώ χρόνια ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Deloitte Competence Center με μια μικρή ομάδα και πίστη στις δυνατότητες της πόλης. Σήμερα, με πάνω από 1.400 ανθρώπους, το Κέντρο έχει δημιουργήσει εκατοντάδες νέες επαγγελματικές ευκαιρίες για ανθρώπους που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε στρατηγικά διεθνή έργα υψηλής εξειδίκευσης.
Η επένδυση στη δημιουργία και λειτουργία αυτού του κέντρου ψηφιακών δεξιοτήτων, καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και υποστηρίζοντας τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Με τις νέες εγκαταστάσεις και το ευρωπαϊκό Solaria AI Hub, η δέσμευσή μας ενισχύεται: να δημιουργούμε ευκαιρίες για τους ανθρώπους, αξία για τις επιχειρήσεις και νέες δυνατότητες για την εξέλιξη της πόλης ως κόμβου γνώσης, ταλέντου και καινοτομίας».
