Νέο μέτωπο ανοίγει η Μόσχα με τις δυτικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να έχουν παρουσία στη Ρωσία, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο τη Nestlé.
Με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία του ελβετικού κολοσσού τροφίμων τίθενται υπό προσωρινή εξωτερική διαχείριση, μια κίνηση που στην πράξη αφαιρεί από την εταιρεία τον έλεγχο της τοπικής της δραστηριότητας.
Η Nestlé ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις επιλογές της και ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων της και τη διασφάλιση της συνέχειας των εργασιών της.
Η αγορά αντέδρασε άμεσα, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί πάνω από 2%.
Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η μεταβίβαση
Η απόφαση δεν ισοδυναμεί ακόμη με οριστική απαλλοτρίωση. Ωστόσο, το καθεστώς της «προσωρινής διαχείρισης» έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ως πρώτο βήμα πριν από τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικές εταιρείες ή επενδυτές που θεωρούνται φιλικοί προς το Κρεμλίνο.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε συγκεκριμένα για την εισαγωγή εξωτερικής διαχείρισης. Δεν έχουν ληφθεί άλλες αποφάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Στο ίδιο διάταγμα περιλαμβάνονται και η γαλλική Auchan, καθώς και η Lemana Pro, πρώην ρωσικός βραχίονας της Leroy Merlin.
Τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών αναμένεται να περάσουν υπό τον έλεγχο της L.E.V. Management.
Το μοντέλο που εφαρμόστηκε σε Danone και Carlsberg
Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει την ίδια νομική οδό πολλές φορές από το 2023, όταν ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στο κράτος να θέτει υπό προσωρινή διοίκηση περιουσιακά στοιχεία προσώπων και εταιρειών από χώρες που η Ρωσία χαρακτηρίζει «μη φιλικές».
Έκτοτε, δεκάδες δυτικές επιχειρήσεις έχουν χάσει τον έλεγχο των ρωσικών τους δραστηριοτήτων. Ανάμεσα στις πιο γνωστές περιπτώσεις βρίσκονται η Carlsberg, η Danone και η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum.
Η κίνηση κατά της Nestlé δείχνει ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία δυτικών ομίλων ως μοχλό πίεσης σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις με Ευρώπη και ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο και η Ελβετία
Η περίπτωση της Nestlé έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η Βέρνη έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί πλέον την Ελβετία ουδέτερη χώρα, ενώ έχει επικρίνει επανειλημμένα και την ανθρωπιστική στήριξη που παρέχει προς την Ουκρανία.
Η εσωτερική συζήτηση στην Ελβετία για το τι σημαίνει πλέον «ουδετερότητα» έχει ενταθεί και οι πολίτες της χώρας καλούνται αργότερα μέσα στον μήνα να αποφασίσουν σε σχετική ψηφοφορία για μια αυστηρότερη ερμηνεία της παραδοσιακής ουδετερότητας.
Για τη Nestlé, πάντως, το διακύβευμα είναι πολύ πιο άμεσο: να διαπιστώσει εάν η «προσωρινή» διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών της στοιχείων θα παραμείνει προσωρινή – ή αν αποτελεί το πρώτο βήμα για οριστική απώλεια ελέγχου.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της - στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

