Η βελτίωση των προοπτικών του ελληνικού Δημοσίου δημιουργεί πλέον, σύμφωνα με τον οίκο, περιθώριο για μελλοντική αναβάθμιση και της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής.
Η Moody’s αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, διατηρώντας την αξιολόγησή τους στη βαθμίδα Baa1.
Παράλληλα, ο οίκος βελτίωσε σε σταθερές από αρνητικές τις προοπτικές για το κύριο μη εξασφαλισμένο χρέος της τράπεζας, του οποίου η αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε επίσης στο Baa1.
Οι κινήσεις ακολουθούν την απόφαση της Moody’s την περασμένη Παρασκευή να αναβαθμίσει σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές της Ελλάδας, διατηρώντας την αξιολόγηση της χώρας στο Baa3. Η βελτίωση των προοπτικών του ελληνικού Δημοσίου δημιουργεί πλέον, σύμφωνα με τον οίκο, περιθώριο για μελλοντική αναβάθμιση και της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής.
Η Moody’s επιβεβαίωσε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας στο baa3, επισημαίνοντας την ισχυρή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, την καλή ποιότητα ενεργητικού και την ιδιαίτερα ισχυρή θέση ρευστότητας. Η αλλαγή του outlook της χώρας σε θετικό ασκεί πλέον ανοδική πίεση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας, ενώ η ισχυρή χρηματοοικονομική της επίδοση συνεχίζει να στηρίζει το πιστωτικό της προφίλ.
Οι αναλυτές της Moody’s σημειώνουν ότι στο α’ εξάμηνο του 2026, η Εθνική εμφάνισε ετησιοποιημένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 15,5%, με τα βασικά έσοδα να αυξάνονται κατά 3% σε ετήσια βάση, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 8%, ωστόσο ο εξομαλυμένος δείκτης κόστους προς έσοδα παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 35%.
Ισχυρή παραμένει και η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας. Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 17,3% τον Ιούνιο, σημαντικά υψηλότερα από τον εσωτερικό στόχο κοντά στο 13%. Η Moody’s σημειώνει, ωστόσο, ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων, αντιστοιχώντας στο 38% του CET1, από 46% έναν χρόνο νωρίτερα.
Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει επίσης ισχυρή, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 2,4% και την κάλυψή τους στο 105%. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου υποχώρησε στις 38 μονάδες βάσης στο α’ εξάμηνο, από 43 μονάδες βάσης έναν χρόνο νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βρισκόταν στο 67%, ενώ οι καταθέσεις πελατών αντιστοιχούσαν περίπου στο 91% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της τράπεζας.
Η Moody’s σημειώνει ότι η αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εφόσον αναβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και η τράπεζα διατηρήσει την ισχυρή κερδοφορία, την κεφαλαιακή της επάρκεια και την καλή ποιότητα ενεργητικού τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

