Ισχυρή λειτουργική επίδοση, αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης της ανάπτυξης και διατήρηση της μόχλευσης σε ελεγχόμενα επίπεδα συνθέτουν την εικόνα των Πλαστικών Θράκης στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
Ισχυρή λειτουργική επίδοση, αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης της ανάπτυξης και διατήρηση της μόχλευσης σε ελεγχόμενα επίπεδα συνθέτουν την εικόνα των Πλαστικών Θράκης στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
Ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 13,2%, στα 226,6 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να ενισχύεται κατά 57,1%, στα 38,2 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA να διευρύνεται στο 16,8% από 12,1%, την ίδια στιγμή όμως που η ενίσχυση της δραστηριότητας και η χρηματοδότηση της επέκτασης ανέβασαν τον καθαρό δανεισμό στα 71,5 εκατ. ευρώ από 56,9 εκατ. στα τέλη του 2025.
Η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και η εποχικότητα αύξησαν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, ενώ πρόσθετη επίδραση είχαν η χρηματοδότηση της πρόσφατης εξαγοράς στην Αυστραλία και η διανομή μερίσματος. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση του καθαρού κεφαλαίου κίνησης διαμορφώθηκε σε περίπου 16 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αποτυπώνεται και στον ισολογισμό, με τις εμπορικές απαιτήσεις να αυξάνονται στα 107,6 εκατ. ευρώ από 78,3 εκατ. και τα αποθέματα στα 92,5 εκατ. από 87,4 εκατ.
Οι δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 93,4 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, έναντι 81,3 εκατ. στο τέλος του 2025, ενώ μαζί με τις υποχρεώσεις από μισθώσεις ο συνολικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 95,7 εκατ. ευρώ, από 83,3 εκατ. Με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 24,3 εκατ. ευρώ, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 0,24x, από 0,21x.
Η αύξηση της μόχλευσης συνδέεται, επομένως, περισσότερο με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων παρά με πίεση στην οργανική λειτουργία. Στο πρώτο εξάμηνο ο όμιλος άντλησε 19 εκατ. ευρώ από νέα δάνεια, έναντι αποπληρωμών 7,2 εκατ., ενώ παράλληλα χρηματοδότησε την εξαγορά της αυστραλιανής BHA Holdings, ύψους περίπου 13,5 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική επέκτασης του ομίλου στην αγορά των FIBCs και των λύσεων bulk handling, ενισχύοντας την παρουσία του σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα πάγια ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι μέρος της αυξημένης χρηματοδότησης κατευθύνθηκε στην περαιτέρω διεύρυνση του ομίλου.
Ιδιαίτερα θετική είναι, την ίδια στιγμή, η εικόνα των ταμειακών ροών. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές, μετά τη μεταβολή του κεφαλαίου κίνησης, ανήλθαν σε 23,1 εκατ. ευρώ, έναντι 5,1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η ισχυρή παραγωγή μετρητών απορροφήθηκε, ωστόσο, από τις επενδύσεις, την εξαγορά και τη διανομή μερίσματος, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφωθούν στα 24,3 εκατ. ευρώ από 26,4 εκατ. στο τέλος του 2025.
Στο χρηματοδοτικό σκέλος, 9,975 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων αφορούν factoring μέσω της ABC Factors, ενώ τα δάνεια φέρουν επιτόκια Euribor ή Libor πλέον περιθωρίου 0,60%-2,75%. Η εταιρεία αναφέρει παράλληλα ότι τηρεί πλήρως τους χρηματοοικονομικούς όρους των υφιστάμενων δανείων.

