Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Allianz

    October 14, 2026

    Ο πρώην αρχηγός της Σιν Μπετ μηνύει τον Νετανιάχου: Λέει ψέματα για να καλύψει τον εαυτό του

    October 14, 2026

    Άνθρακες ο θησαυρός: Γιατί η συμφωνία του Τραμπ για το ντίζελ δεν έχει νικητές

    October 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Allianz
    • Ο πρώην αρχηγός της Σιν Μπετ μηνύει τον Νετανιάχου: Λέει ψέματα για να καλύψει τον εαυτό του
    • Άνθρακες ο θησαυρός: Γιατί η συμφωνία του Τραμπ για το ντίζελ δεν έχει νικητές
    • Μεγάλου (Πειραιώς): Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας η βιωσιμότητα – 5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις
    • Allwyn Hellas: Δύο παγκόσμιες διακρίσεις στα SBC Awards 2026
    • Μαρινάκης: «Λογικά ο Αλέξης Τσίπρας που συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ήταν συνωνυμία»
    • Μυτιληναίος: Η αποθήκευση ως θεμέλιο της ενεργειακής ασφάλειας
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, October 14
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    ft:-203-​​εκατ.-ευρώ/ημέρα-κοστίζει-στην-Ευρώπη-η-κρίση-στο-ντίζελ-–-30-ευρώ-ακριβότερο-κάθε-φουλάρισμα
    FT: 203 ​​εκατ. ευρώ/ημέρα κοστίζει στην Ευρώπη η κρίση στο ντίζελ – 30 ευρώ ακριβότερο κάθε φουλάρισμα

    FT: 203 ​​εκατ. ευρώ/ημέρα κοστίζει στην Ευρώπη η κρίση στο ντίζελ – 30 ευρώ ακριβότερο κάθε φουλάρισμα

    By adminSeptember 23, 2026 Οικονομία No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η διακοπή του εφοδιασμού από τα ρωσικά διυλιστήρια και τα Στενά του Ορμούζ έχει οδηγήσει το ντίζελ σε ιστορικά υψηλά, επηρεάζοντας την Ευρώπη, ειδικά εκεί όπου το ντίζελ αποτελεί πάνω από το 40% της χρήσης πετρελαίου.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Oι οδηγοί σε όλη την Ευρώπη πληρώνουν για το ντίζελ περίπου 30 ευρώ περισσότερα σε κάθε γέμισμα ρεζερβουάρ 50 λίτρων, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transport & Environment, η οποία ανέλυσε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Με τιμές του καυσίμου να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% από την αρχή του έτους, η πρόσθετη επιβάρυνση φτάνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα 203 εκατ. ευρώ την ημέρα. Όπως αναφέρει η οργάνωση, αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει μειώσεις στον φόρο καυσίμων.

    Οι τιμές του ντίζελ έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά παγκοσμίως λόγω της διαταραχής στα Στενά του Ορμούζ και της μειωμένης προμήθειας από τα ρωσικά διυλιστήρια. Το ντίζελ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της κατανάλωσης πετρελαίου στην ευρωπαϊκή οικονομία, περίπου το διπλάσιο μερίδιο στις ΗΠΑ, καθιστώντας την περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών.

    Όπως αναφέρει η έκθεση από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, η ΕΕ έχει δεχθεί πλήγμα επιπλέον δαπανών 40 δισ. ευρώ από την κατανάλωση ντίζελ στους δρόμους.

    Η εξάρτηση της Ευρώπης από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης αφήνει τις οδικές μεταφορές εκτεθειμένες σε ένα ασταθές αγαθό, επισημαίνει η Τζουλιέτ Εγκάλ, βασική αναλύτρια δεδομένων στην Τ&Ε.

    Τα ντιζελοκίνητα οχήματα αποτελούν το 38% των επιβατικών αυτοκινήτων στους δρόμους της ΕΕ και οι οδικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 77% της κατανάλωσης ντίζελ και πετρελαίου εσωτερικής καύσης της Ένωσης.

    Η έκθεση ανέφερε ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων πετρελαίου πληρώνουν πλέον κατά μέσο όρο 19 ευρώ επιπλέον ανά ρεζερβουάρ, ενώ ειδικά οι οδηγοί φορτηγών αντιμετωπίζουν πρόσθετο εβδομαδιαίο κόστος 236 ευρώ.

    Σημείωσε ότι το 30% των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη είναι άνω των 15 ετών, αφήνοντας την περιοχή ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην αστάθεια των τιμών.

    Προτεινόμενα μέτρα

    Η Τ&Ε προτείνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 χιλιόμετρα την ώρα, την προώθηση τεχνικών οικολογικής οδήγησης και την επέκταση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων για τη μείωση της ζήτησης ντίζελ κατά 15% βραχυπρόθεσμα.

    Συνέστησε επίσης κίνητρα απόσυρσης για τα παλιά οχήματα, ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, φόρους στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και αυξημένες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση.

    Η «ευαισθησία» της Ευρώπης στις τιμές του ντίζελ πηγάζει από πολιτικές της δεκαετίας του 1990 και του 2000 που προωθούσαν το καύσιμο λόγω της αποδοτικότητάς του και των χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα σε σύγκριση με τη βενζίνη. Αν και αυτή η τάση εξασθενεί μετά τις ανησυχίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση και το σκάνδαλο Dieselgate, πολλά οχήματα ντίζελ παραμένουν σε χρήση και τα στοιχεία της T&E δείχνουν ότι τέσσερα στα 10 αυτοκίνητα στην Ευρώπη εξακολουθούν να λειτουργούν με ντίζελ.

    Η ΜΚΟ προτρέπει επίσης τις Βρυξέλλες να διατηρήσουν τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων καύσης παρά τις πιέσεις από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    15.000 ακίνητα υπό τη διαχείριση των servicers ή στην ιδιοκτησία των τραπεζών

    Αίτημα για χρήση γαλλικού υπεράκτιου πλοίου στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

    Μητσοτάκης: Στόχος το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία από 1η Νοεμβρίου

    Νέες δυνατότητες εργασίας στον Έβρο: Πρωτοβουλία Υπ. Κοινωνικής Συνοχής με TP Greece

    Η Ταϊβάν σχεδιάζει να επενδύσει έως 4,4 δισ. δολάρια σε έργο αγωγού φυσικού αερίου στην Αλάσκα

    Ντομπρόβσκις: Χωρίς σημάδια νέας κρίσης χρέους η ΕΕ – Χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση

    Add A Comment

    Comments are closed.

    ΔΕΗ Fiber Voice
    Follow @x
    Latest Posts

    Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Allianz

    October 14, 2026

    Ο πρώην αρχηγός της Σιν Μπετ μηνύει τον Νετανιάχου: Λέει ψέματα για να καλύψει τον εαυτό του

    October 14, 2026

    Άνθρακες ο θησαυρός: Γιατί η συμφωνία του Τραμπ για το ντίζελ δεν έχει νικητές

    October 14, 2026

    Μεγάλου (Πειραιώς): Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας η βιωσιμότητα – 5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις

    October 14, 2026

    Allwyn Hellas: Δύο παγκόσμιες διακρίσεις στα SBC Awards 2026

    October 14, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.