Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Νέο φονικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Ριάντ, 14 νεκροί μέσα σε δύο ημέρες από τα πλήγματα των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

    October 12, 2026

    Θύελλα αντιδράσεων για τη συμφωνία Τραμπ με τη Ρωσία: «Δίνει οικονομική σανίδα σωτηρίας στον Πούτιν»

    October 12, 2026

    Σαουδική Αραβία και Ιράν σε επικοινωνία για αποκλιμάκωση μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των Χούθι

    October 12, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Νέο φονικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Ριάντ, 14 νεκροί μέσα σε δύο ημέρες από τα πλήγματα των Χούθι στη Σαουδική Αραβία
    • Θύελλα αντιδράσεων για τη συμφωνία Τραμπ με τη Ρωσία: «Δίνει οικονομική σανίδα σωτηρίας στον Πούτιν»
    • Σαουδική Αραβία και Ιράν σε επικοινωνία για αποκλιμάκωση μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των Χούθι
    • Χειμώνας στην Ευρώπη: Κρίση χρέους, κοινωνικές εξεγέρσεις και εννέα κάλπες
    • Πέντε ανήλικοι εισέβαλαν σε κάβα στο Σίδνεϊ, έσπασαν μπουκάλια, άρπαξαν ποτά και χτύπησαν 20χρονο
    • Ευρωζώνη: Ένα επιτόκιο… για όλες τις δουλειές
    • Απάντηση Σκέρτσου στο ΠΑΣΟΚ: Το στεγαστικό απαιτεί εφαρμόσιμες πολιτικές και διαρκή αξιολόγηση
    • Έχασε τη ζωή του ο δεύτερος τραυματίας από την έκρηξη στη Motor Oil
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, October 12
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Τι-εξετάζει-το-ΥΠΕΝ-για-το-ενεργειακό-κόστος-στις-βιομηχανίες-–-Τα-εργαλεία-της-ΕΕ-και-τα-«στενά»-περιθώρια
    Τι εξετάζει το ΥΠΕΝ για το ενεργειακό κόστος στις βιομηχανίες – Τα εργαλεία της ΕΕ και τα «στενά» περιθώρια

    Τι εξετάζει το ΥΠΕΝ για το ενεργειακό κόστος στις βιομηχανίες – Τα εργαλεία της ΕΕ και τα «στενά» περιθώρια

    By banksSeptember 24, 2026 Οικονομία No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η κυβέρνηση εξετάζει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης για την ανακούφιση της βιομηχανίας. Η προσέγγιση του ΥΠΕΝ και το «ορόσημο» της ΓΣ του ΣΕΒ.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Τα δημοσιονομικά περιθώρια για τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας προς απομείωση του ενεργειακού κόστους εξετάζει η κυβέρνηση με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, να εστιάζει στα διαθέσιμα εργαλεία και κατά πόσο μπορεί να διευρύνει τόσο την περίμετρο όσο και το οικονομικό αποτύπωμα που έχουν στο τελικό λογαριασμό ρεύματος.

    • Διαβάστε ακόμα – Ενεργειακή ρήτρα διαφυγής: Οι «προδιαγραφές» για τις επιλέξιμες δαπάνες – Συγκεκριμένους στόχους θέτει η Κομισιόν

    Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της κοινής παρέμβασης που πραγματοποίησαν την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 16 βιομηχανικές ενώσεις της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει χωρίς καθυστέρηση τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Με κοινή ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν ότι η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και οι γεωπολιτικές αναταράξεις απειλούν να μεταφραστούν σε νέο κύμα αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, με άμεσες συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποίησης.

    CISAF και METSAF στο τραπέζι

    Σε αυτή την βάση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την κεντρική διοίκηση της κυβέρνησης επεξεργάζεται, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, τα περιθώρια που υπάρχουν για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων με την προσοχή να στρέφεται στο αναβαθμισμένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της συμφωνίας για καθαρή ενέργεια, γνωστό και ως «Clean Industrial Deal State Aid Framework» (CISAF).

    Σημειώνεται ότι το εν λόγω εργαλείο συνδυάζεται με το METSAF (Middle East Crisis Temporary State Aid Framework), το οποίο προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Περσικό Κόλπο ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες μείωσης του κόστους.

    Ως γνωστόν, το πλαίσιο METSAF προβλέπει ενίσχυση τριετούς διάρκειας 2026-2028 με άξονα την μείωση, μέσω επιδότησης, έως και 70% της μέσης ετήσιας χονδρικής τιμής με εφαρμογή για το 50% της κατανάλωσης κάθε επιχείρησης. Η τελική τιμή δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα με τις βιομηχανίες να είναι υποχρεωμένες να διαθέσουν το 50% της επιδότησης σε έργα πράσινης μετάβασης.

    Τι λέει η βιομηχανία

    Από την πλευρά της, η βιομηχανία εμφανίζεται σύμφωνη και διατεθειμένη να προσαρμοστεί στις προβλέψεις του πλαισίου με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνη Κοντολέων να αναφέρει σε δηλώσεις του στο τύπο ότι «δεν είναι η ώρα να ψάχνουμε για νέες λύσεις όταν τα ευρωπαϊκά εργαλεία υπάρχουν, αρκεί η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει. Και από πλευράς βιομηχανίας, δεσμευόμαστε ότι το 50% από τα κεφάλαια θα επανεπενδυθούν κατά πλειοψηφία στις μπαταρίες.

    Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του CISAF απλώνεται μέχρι το 2030 με το METSAF, όπως προαναφέρθηκε, με εφαρμόζεται σε ορίζοντα τριετίας με καταληκτική ημερομηνία για ένταξη στο σχήμα μέχρι το τέλος του χρόνου 31 Δεκεμβρίου 2026. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το μέτρο βρίσκεται καιρό στην ατζέντα των βιομηχανιών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εκφράζουν οι κλάδοι που δεν συμπεριλαμβάνονται στο μηχανισμό αντιστάθμισης εκπομπών CΟ2 και επομένως διαθέτουν ακόμη λιγότερες «γραμμές άμυνας» σε σχέση με τους παραδοσιακούς κλάδους της βιομηχανίας.

    Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, εξετάζει τα διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τις «πρακτικές» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, ότι θα πρέπει να στοιχειοθετήσει μια απάντηση τόσο απέναντι στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του κλάδου όσο και ενόψει της Ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 6 Οκτωβρίου.

    Το υφιστάμενο «πακέτο» για τη βιομηχανία

    Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει συνολικό όφελος για τις ελληνικές βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις 100 εκατ. ευρώ/έτος για τα επόμενα 5 χρόνια και 200 εκατ. ευρώ σε πράσινες δράσεις.

    Ως γνωστόν, το πρώτο μέρος της ενίσχυσης προκύπτει μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω του συντελεστή για την αντιστάθμιση εκπομπών CO2 περίπου 75 εκατ. ευρώ/χρόνο), καθώς και μέσω της μείωσης κατά 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ για τη βιομηχανία (26 εκατ. ευρώ/έτος) με έναρξη εφαρμογής από την 1η Ιουλίου 2026.

    Το πρόβλημα, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, έγκειται κατά πρώτον στην αναντιστοιχία των μέτρων με το μέγεθος του προβλήματος και κατά δεύτερον στο γεγονός ότι δεν αγκαλιάζει την ευρύτερη περίμετρο του κλάδου με την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους CO2, να αφορά τους «80» μεγάλους της βιομηχανίας, αφήνοντας εκτός κάδρου 700 ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

    Το δεύτερο μέρος αφορά επενδύσεις σε πράσινες δράσεις από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για Στρατηγικές Επενδύσεις με ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ συνολικά.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    banks

    Keep Reading

    Ευρωζώνη: Ένα επιτόκιο… για όλες τις δουλειές

    Ιταλία: Θα γίνει η νέα Γαλλία; – Φόβοι για διεύρυνση του ελλείμματος

    Επιχειρήσεις: Πού προσφέρονται οι υψηλότεροι μισθοί στην ελληνική αγορά εργασίας

    Η μεγάλη πλάνη της παγκοσμιοποίησης: Πώς η υπόσχεση της παγκόσμιας ευημερίας κατέληξε σε έναν πλανήτη με χρέος 365 τρισ. δολαρίων

    Τι προβλέπει το ν/σ του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τη χωροταξία και το περιβάλλον

    Οι «άμυνες» των ελληνικών ομολόγων και μετοχών στη διεθνή αναταραχή

    Add A Comment

    Comments are closed.

    ΔΕΗ Fiber Voice
    Follow @x
    Latest Posts

    Νέο φονικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Ριάντ, 14 νεκροί μέσα σε δύο ημέρες από τα πλήγματα των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

    October 12, 2026

    Θύελλα αντιδράσεων για τη συμφωνία Τραμπ με τη Ρωσία: «Δίνει οικονομική σανίδα σωτηρίας στον Πούτιν»

    October 12, 2026

    Σαουδική Αραβία και Ιράν σε επικοινωνία για αποκλιμάκωση μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των Χούθι

    October 12, 2026

    Χειμώνας στην Ευρώπη: Κρίση χρέους, κοινωνικές εξεγέρσεις και εννέα κάλπες

    October 11, 2026

    Πέντε ανήλικοι εισέβαλαν σε κάβα στο Σίδνεϊ, έσπασαν μπουκάλια, άρπαξαν ποτά και χτύπησαν 20χρονο

    October 11, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.