Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Μεγάλου (Πειραιώς): Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας η βιωσιμότητα – 5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις

    October 14, 2026

    Allwyn Hellas: Δύο παγκόσμιες διακρίσεις στα SBC Awards 2026

    October 14, 2026

    Μαρινάκης: «Λογικά ο Αλέξης Τσίπρας που συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ήταν συνωνυμία»

    October 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Μεγάλου (Πειραιώς): Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας η βιωσιμότητα – 5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις
    • Allwyn Hellas: Δύο παγκόσμιες διακρίσεις στα SBC Awards 2026
    • Μαρινάκης: «Λογικά ο Αλέξης Τσίπρας που συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ήταν συνωνυμία»
    • Μυτιληναίος: Η αποθήκευση ως θεμέλιο της ενεργειακής ασφάλειας
    • 15.000 ακίνητα υπό τη διαχείριση των servicers ή στην ιδιοκτησία των τραπεζών
    • Διαμαντής Μασούτης: Βραβευμένος ως Retailer of the Year για το 2026
    • Ζελένσκι: Ένιωσα προδομένος από τον Τραμπ, αν βρίσκεσαι στη μέση πρέπει να παραμείνεις στη μέση
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, October 14
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πολιτική
    «Δεν-μπορούμε-να-αλλάξουμε-τη-γεωγραφία»:-Πώς-αποτιμά-η-Άγκυρα-την-ομιλία-Μητσοτάκη-στον-ΟΗΕ
    «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία»: Πώς αποτιμά η Άγκυρα την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

    «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία»: Πώς αποτιμά η Άγκυρα την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

    By adminSeptember 25, 2026 Πολιτική No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Με ιδιαίτερη έμφαση στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία» και ότι είναι «το πεπρωμένο μας να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον» προβάλλεται στην Τουρκία η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Το πρακτορείο Anadolu επέλεξε μάλιστα τη συγκεκριμένη αναφορά ως τίτλο στο δημοσίευμά του για την ομιλία Μητσοτάκη, με τίτλο: «Πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, είναι το πεπρωμένο μας να ζούμε δίπλα-δίπλα».

    Στο δημοσίευμα καταγράφονται και οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στην ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και η θέση της Αθήνας ότι το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν το θεσμικό πλαίσιο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

    Στο ίδιο κλίμα, η Hurriyet προβάλλει τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μήνυμα υπέρ της συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη συνύπαρξης των δύο χωρών.

    Η τουρκική κάλυψη, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο μήνυμα συνεννόησης. Καταγράφει και τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Διεθνές Δίκαιο, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και την ανάγκη να μην υπάρχει πρόοδος υπό την απειλή πολέμου. Η ομιλία του πρωθυπουργού περιέλαβε, μεταξύ άλλων, σαφή αναφορά στο casus belli και στην ανάγκη σεβασμού της διεθνούς έννομης τάξης.

    Έτσι, η Άγκυρα φαίνεται να αναδεικνύει κυρίως το σκέλος της ομιλίας που αφορά τη συνύπαρξη και τον διάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετεί το σύνολο των ελληνικών θέσεων που διατυπώθηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

    Η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ για την Κύπρο

    Την ίδια ώρα, στον ΟΗΕ καταγράφηκε νέα σκληρή τοποθέτηση της Τουρκίας για το Κυπριακό, μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορά, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τουρκικής επιστολής, η Άγκυρα κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «διαστρεβλώνει κατάφωρα» τα ιστορικά και νομικά γεγονότα που αφορούν το νησί.

    Παράλληλα, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει τους δικούς της ισχυρισμούς για τα γεγονότα της περιόδου 1963-1974 και υποστηρίζει ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, «υποχρεώθηκε να παρέμβει» βάσει της Συνθήκης Εγγύησης του 1960 και να «φέρει ειρήνη στο νησί». Πρόκειται για τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην τουρκική επιστολή και αποδίδονται στην Άγκυρα.

    - sofokleous10.gr

    Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Μαρινάκης: «Λογικά ο Αλέξης Τσίπρας που συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ήταν συνωνυμία»

    ΚΚΕ για πετρέλαιο θέρμανσης: Η κυβέρνηση βαφτίζει «ανακούφιση» τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια

    Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία από 1η Νοεμβρίου – Πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα του ΟΣΔΕ

    Κάλας για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Προϋπόθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων

    Live η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της μονάδας αποθήκευσης ενέργειας της Metlen Energy & Metals

    Τουρκική αισιοδοξία για τα F-35 και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA

    Add A Comment

    Comments are closed.

    ΔΕΗ Fiber Voice
    Follow @x
    Latest Posts

    Μεγάλου (Πειραιώς): Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας η βιωσιμότητα – 5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις

    October 14, 2026

    Allwyn Hellas: Δύο παγκόσμιες διακρίσεις στα SBC Awards 2026

    October 14, 2026

    Μαρινάκης: «Λογικά ο Αλέξης Τσίπρας που συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ήταν συνωνυμία»

    October 14, 2026

    Μυτιληναίος: Η αποθήκευση ως θεμέλιο της ενεργειακής ασφάλειας

    October 14, 2026

    October 14, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.