Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    D-Marin: Επεκτείνει τη δραστηριότητά της με την απόκτηση μαρίνας στην Ιταλία

    October 14, 2026

    Ίδρυμα Kaizen: Το πρώτο προσβάσιμο μονοπάτι σε Εθνικό Δρυμό στην Πάρνηθα

    October 14, 2026

    Σε δίκη στη Νέα Υόρκη Αμερικανίδα που είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

    October 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • D-Marin: Επεκτείνει τη δραστηριότητά της με την απόκτηση μαρίνας στην Ιταλία
    • Ίδρυμα Kaizen: Το πρώτο προσβάσιμο μονοπάτι σε Εθνικό Δρυμό στην Πάρνηθα
    • Σε δίκη στη Νέα Υόρκη Αμερικανίδα που είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος
    • Η ανανεωμένη ταυτότητα της Alpha Bank: Δηλώσεις από τον Β. Ψάλτη
    • Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στις 14,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από την ΕΛ.Α.Σ. – Το σενάριο κατανομής εδρών
    • Τσίπρας από Κρήτη: «Αποτυχία της κυβέρνησης» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 1,40 ευρώ το λίτρο
    • ΚΚΕ: Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού που έπλεκαν το εγκώμιο της Γκιλφόιλ
    • ΕΛ.Α.Σ. για παραίτηση Γκίλφοϊλ: Πολύ σοβαρή εξέλιξη, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις η κυβέρνηση
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, October 14
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Ρεύμα:-«alert»-για-νέες-αυξήσεις-τον-Οκτώβριο-–-Το-μέγεθος-του-προβλήματος-θα-κρίνει-τις-επιδοτήσεις
    Ρεύμα: «Alert» για νέες αυξήσεις τον Οκτώβριο – Το μέγεθος του προβλήματος θα κρίνει τις επιδοτήσεις

    Ρεύμα: «Alert» για νέες αυξήσεις τον Οκτώβριο – Το μέγεθος του προβλήματος θα κρίνει τις επιδοτήσεις

    By adminSeptember 28, 2026 Οικονομία No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινείται η χονδρική ρεύματος τον Σεπτέμβριο με τη μέση τιμή να βρίσκεται +20% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ανοιχτό το σενάριο για στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Δύσκολη εξίσωση για τις εταιρείες προμήθειας καθώς και για την κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσουν τα πράσινα τιμολόγια Οκτωβρίου με τη μέση τιμή χονδρικής για τον Σεπτέμβριο να διαμορφώνεται κατά 20% σχεδόν ακριβότερη σε σχέση με τον Αύγουστο, προμηνύοντας «πιέσεις» στις χρεώσεις του επόμενου μήνα.

    Η εικόνα των ενεργειακών αγορών παραπέμπει ολοένα και περισσότερο σε ενεργειακή κρίση -αν δεν βρισκόμαστε ήδη μεσούσης αυτής- με τις επιπτώσεις να διαχέονται σε όλα τα «μήκη και τα πλάτη» της οικονομίας, ξεκινώντας από τα καύσιμα ως προς το πλέον οξυμένο πρόβλημα για να φτάσουν στις τιμές του ρεύματος που σε όλα τα σενάρια -περισσότερο ή λιγότερο συντηρητικά- θεωρείται δεδομένη η εκτόξευση των τιμών κατά την χειμερινή περίοδο με τα πρώτα δείγματα γραφής να αποτυπώνονται ήδη από τώρα με τιμές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να φτάνουν μέχρι και 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέγιστη τιμή.

    Ενδεικτικά, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται μέχρι και σήμερα 28 Σεπτεμβρίου στα 159,21 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι αυξημένη κατά 19,3% σε σχέση με τα 133,40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Αυγούστου.

    • Ρεύμα: Υποχώρηση 27% στην τιμή για την Τετάρτη – Παραμένει σε υψηλά επίπεδα

    Αν και απομένουν ακόμη δύο μέρες για να «κλείσει» ο μήνας και να προκύψουν τα οριστικά «νούμερα», η τελική εικόνα αναμένεται να είναι παρόμοια με τις εταιρείες προμήθειας να καλούνται να επιλύσουν την «άσκηση» των χρεώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το αυξημένο κόστος προμήθειας όσο και την βάσιμη προοπτική περαιτέρω αυξήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Τα παραπάνω συντείνουν σε αναθεώρηση των χρεώσεων προς τα πάνω για τον Οκτώβριο με ερωτηματικό βέβαια να παραμένει το εύρος των αυξήσεων δεδομένου ότι οι εταιρείες προμήθειας, που θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, αναζητούν ένα «σημείο ισορροπίας» ανάμεσα στην πρόθεσή τους από την μία να παρουσιάζουν σχετικά σταθερές χρεώσεις για να «θωρακίζουν» και να διατηρούν το πελατολόγιό τους και από την άλλη να «συμμορφώνονται» όσο το δυνατόν περισσότερο με τα κόστη της αγοράς για να αποφεύγουν τυχόν ζημίες.

    Η εν λόγω «άσκηση», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της αγοράς, καθίσταται πλέον ολοένα και πιο δύσκολη, ιδίως για τα «πράσινα» τιμολόγια, με το ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό να μεταφέρονται εκ νέου στα σταθερά τιμολόγια μετά και την πρωτοβουλία της ΔΕΗ να μειώσει το σταθερό της τιμολόγιο στα 11,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατοχυρώνοντας έτσι την χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν πηγές, παρακολουθούν την εξέλιξη της αγοράς και των τιμών χωρίς ωστόσο προσώρας να σχεδιάζεται νέο κύμα επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών και θα επανεξετάσει τη στάση της εφόσον η άνοδος αποκτήσει διάρκεια και μεταφερθεί με ένταση στους καταναλωτές.

    Στην παρούσα φάση, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στη δυνατότητα επιλογής σταθερών, «μπλε» τιμολογίων από τα νοικοκυριά που θέλουν να προστατευθούν από μελλοντικές ανατιμήσεις. Εκτιμούν ότι η διαθεσιμότητα αυτών των προϊόντων διαφοροποιεί την αγορά ηλεκτρισμού από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, όπου ο καταναλωτής δεν έχει αντίστοιχο τρόπο να «κλειδώσει» την τιμή για τη χειμερινή περίοδο.

    • Ρεύμα: Φόβοι για υψηλές τιμές και τον Οκτώβριο – Τέλος του μήνα οι αποφάσεις για επιδοτήσεις

    Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται μεταγενέστερη παρέμβαση στο ρεύμα. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα και τη διάρκεια των αυξήσεων, αλλά και από τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια. Προς το παρόν, πάντως, η προτεραιότητα των πόρων δίνεται στη θέρμανση και στα καύσιμα κίνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε αύξηση 21% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, οδηγώντας την μέση τιμή των ειδικών πράσινων τιμολογίων στα 20,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο από 18,8 λεπτά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    «Καμπανάκι» Ντάλιο: Το sell off ομολόγων των ΗΠΑ έχει «πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του»

    ΔΝΤ: Καμπανάκι κινδύνου για πετρέλαιο στα 130 δολάρια – Το ενεργειακό σοκ που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

    Τσάπαλος: Δεν αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

    Πετρέλαιο θέρμανσης: Από το 1,13 ευρώ πέρυσι στη φετινή επιδότηση – Πόσο θα πληρώσουν τα νοικοκυριά

    Γερμανία για συμφωνία ντίζελ ΗΠΑ – Ρωσίας: Ο Τραμπ είναι «με την πλάτη στον τοίχο»

    Φυσικό αέριο: Ράλι 168,77% στις εξαγωγές στο εννεάμηνο – «Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»

    Add A Comment

    Comments are closed.

    ΔΕΗ Fiber Voice
    Follow @x
    Latest Posts

    D-Marin: Επεκτείνει τη δραστηριότητά της με την απόκτηση μαρίνας στην Ιταλία

    October 14, 2026

    Ίδρυμα Kaizen: Το πρώτο προσβάσιμο μονοπάτι σε Εθνικό Δρυμό στην Πάρνηθα

    October 14, 2026

    Σε δίκη στη Νέα Υόρκη Αμερικανίδα που είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

    October 14, 2026

    Η ανανεωμένη ταυτότητα της Alpha Bank: Δηλώσεις από τον Β. Ψάλτη

    October 14, 2026

    Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στις 14,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από την ΕΛ.Α.Σ. – Το σενάριο κατανομής εδρών

    October 14, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.