
Περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση των πραγματικών πωλήσεων στο λιανεμπόριο, αλλά και ισχυρή άνοδος των βιομηχανικών τιμών συνθέτουν την εικόνα που προκύπτει από τις νέες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεργία του Αυγούστου υποχώρησε στο 7,4%, ο όγκος λιανικών πωλήσεων του Ιουλίου αυξήθηκε κατά 5,2% και οι τιμές παραγωγού του Αυγούστου εκτινάχθηκαν κατά 14,9%. Η οικονομία διατηρεί δυναμική, αλλά η ενέργεια απειλεί να απορροφήσει μέρος του οφέλους.
Η χρονική διάκριση έχει σημασία: τα δελτία δημοσιεύθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2026, όμως η ανεργία και οι τιμές παραγωγού αναφέρονται στον Αύγουστο, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία λιανικού εμπορίου αφορούν τον Ιούλιο. Πρόκειται για μια συνδυαστική αποτύπωση της θερινής περιόδου, με διαφορετικό μήνα αναφοράς για το εμπόριο.
Τα βασικά σε 30΄΄
- Ανεργία 7,4%, από 8,8% έναν χρόνο πριν. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 85.042.
- Λιανεμπόριο Ιουλίου: τζίρος +6,6%, όγκος πωλήσεων +5,2%. Υπάρχει πραγματική ενίσχυση της αγοράς.
- Στα καύσιμα, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 13,7%, αλλά ο όγκος μειώθηκε κατά 0,4%.
- Τιμές παραγωγού +14,9%, με την ομάδα της ενέργειας στο +28,5%. Η πίεση στις τιμές είναι έντονα συγκεντρωμένη.
Η ανεργία μειώνεται μαζί με την αύξηση της απασχόλησης
Η βελτίωση στην αγορά εργασίας έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Η υποχώρηση της ανεργίας συνοδεύεται από περισσότερους απασχολούμενους και ετήσια μείωση των ανθρώπων εκτός εργατικού δυναμικού. Δεν στηρίζεται, επομένως, μόνο στην αποχώρηση ανθρώπων από την αναζήτηση εργασίας.
Αγορά εργασίας: εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις Αυγούστου
| Μέγεθος | Αύγουστος 2025 | Αύγουστος 2026 | Ετήσια μεταβολή |
|---|---|---|---|
| Ποσοστό ανεργίας | 8,8% | 7,4% | −1,4 ποσοστιαίες μονάδες |
| Απασχολούμενοι | 4.325.063 | 4.410.105 | +85.042 / +2,0% |
| Άνεργοι | 417.981 | 350.800 | −67.181 / −16,1% |
| Εκτός εργατικού δυναμικού, κάτω των 75 ετών | 3.003.853 | 2.943.171 | −60.682 / −2,0% |
| Ανεργία ανδρών | 6,9% | 4,9% | −2,0 ποσοστιαίες μονάδες |
| Ανεργία γυναικών | 11,1% | 10,3% | −0,8 ποσοστιαίες μονάδες |
| Ανεργία νέων 15–24 ετών | 21,8% | 15,6% | −6,2 ποσοστιαίες μονάδες |
Επειδή τα στοιχεία είναι εποχικά διορθωμένα, η πτώση δεν μπορεί να αποδοθεί μηχανικά μόνο στις καλοκαιρινές προσλήψεις. Παραμένουν, ωστόσο, μηνιαίες εκτιμήσεις που μπορούν να αναθεωρηθούν. Το επόμενο ουσιαστικό τεστ είναι η διατήρηση της βελτίωσης μέσα στο φθινόπωρο.
Η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών δείχνει επίσης ότι το όφελος δεν κατανέμεται ισότιμα. Και η μείωση της ανεργίας δεν απαντά από μόνη της στα ερωτήματα για τις αμοιβές, τις ώρες εργασίας ή τη σταθερότητα των συμβάσεων. Για το νοικοκυριό, η απόκτηση δουλειάς είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να επαρκεί το εισόδημα που αποφέρει.
Λιανεμπόριο: οι πωλήσεις αυξάνονται και σε σταθερές τιμές
Η εικόνα του Ιουλίου δεν περιορίζεται σε υψηλότερες εισπράξεις λόγω ανατιμήσεων. Ο δείκτης όγκου, που μετρά τις πωλήσεις σε σταθερές τιμές, καταγράφει σαφή ετήσια άνοδο. Ενισχύεται και έναντι του Ιουνίου, κατά 1,4% μετά την εποχική διόρθωση. Αυτό δείχνει θετική μηνιαία κίνηση πέρα από τη συνήθη εποχικότητα.
Λιανικό εμπόριο Ιουλίου 2026: ετήσιες μεταβολές
| Κατηγορία | Κύκλος εργασιών | Όγκος πωλήσεων |
|---|---|---|
| Σύνολο λιανεμπορίου | +6,6% | +5,2% |
| Σύνολο χωρίς καύσιμα και λιπαντικά | +5,3% | +5,4% |
| Μεγάλα καταστήματα τροφίμων | +5,5% | +5,8% |
| Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων | +13,7% | −0,4% |
| Φαρμακευτικά – Καλλυντικά | +5,3% | +5,9% |
| Ένδυση – Υπόδηση | +6,0% | +2,7% |
| Έπιπλα – Ηλεκτρικά είδη – Οικιακός εξοπλισμός | +7,6% | +8,7% |
| Βιβλία – Χαρτικά – Λοιπά είδη | +4,8% | +3,1% |
Σημείωση: προσωρινά στοιχεία, διορθωμένα ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών. Οι ετήσιες μεταβολές του πίνακα δεν είναι οι εποχικά διορθωμένες μηνιαίες μεταβολές.
Το αποτέλεσμα είναι θετικό για την αγορά αγαθών, αλλά δεν αποτελεί πλήρη μέτρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Δεν περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών και δεν διαχωρίζει τις αγορές των κατοίκων από εκείνες των επισκεπτών. Η συνολική άνοδος επίσης δεν σημαίνει ότι κάθε μικρό κατάστημα ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό. Η κατανομή των πωλήσεων ανάμεσα σε επιχειρήσεις, περιοχές και κατηγορίες χρειάζεται ξεχωριστή εξέταση.
Το καύσιμο ανεβάζει την απόδειξη, όχι την ποσότητα
Η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις εισπράξεις και στον όγκο στα καύσιμα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί ο τζίρος μπορεί να παραπλανήσει. Το ταμείο γράφει περισσότερα, ενώ οι πωλούμενες ποσότητες υποχωρούν ελαφρά.
Για τον καταναλωτή, αυτό σημαίνει ότι η ίδια περίπου ανάγκη μετακίνησης απορροφά μεγαλύτερο ποσό. Για την επιχείρηση, περισσότερα έσοδα δεν συνεπάγονται αυτόματα περισσότερα κέρδη, καθώς μεσολαβούν το κόστος προμήθειας και το περιθώριο ανά μονάδα. Και για την οικονομία, οι ακριβότερες αναγκαίες αγορές περιορίζουν το ποσό που απομένει για άλλες δαπάνες.
Τιμές παραγωγού: η ενέργεια αλλάζει την εικόνα
Στην πλευρά των βιομηχανικών τιμών, η άνοδος είναι ισχυρή τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση. Ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,1% έναντι του Ιουλίου. Η εξωτερική αγορά εμφανίζει εντονότερες ανατιμήσεις από την εγχώρια, ενώ η μεγαλύτερη πίεση εντοπίζεται στην ενέργεια.
Τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, Αύγουστος 2026
| Δείκτης / ομάδα | Ετήσια μεταβολή | Μηνιαία μεταβολή |
|---|---|---|
| Γενικός δείκτης, σύνολο αγοράς | +14,9% | +2,1% |
| Εγχώρια αγορά | +8,9% | +1,7% |
| Εξωτερική αγορά | +29,7% | +3,1% |
| Ενέργεια, σύνολο αγοράς | +28,5% | +4,3% |
| Ενδιάμεσα αγαθά, σύνολο αγοράς | +7,9% | +0,6% |
| Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, σύνολο αγοράς | +1,4% | −0,1% |
Με βάση τους δημοσιευμένους δείκτες και τις σταθμίσεις της ΕΛΣΤΑΤ, δικός μας υπολογισμός δείχνει ότι η ενέργεια εξηγεί περίπου 12,3 ποσοστιαίες μονάδες της συνολικής ετήσιας αύξησης, δηλαδή περίπου το 82%. Χωρίς την ομάδα της ενέργειας, η αύξηση υπολογίζεται περίπου στο 4,6%. Πρόκειται για υπολογιστική αποσύνθεση από στρογγυλοποιημένα στοιχεία, όχι για πρόσθετο δείκτη που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Η διάκριση είναι κρίσιμη: η ανατίμηση δεν έχει την ίδια ένταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Παράλληλα, ο δείκτης μετρά τις τιμές πώλησης των παραγωγών, όχι απευθείας το συνολικό κόστος παραγωγής ή τα κέρδη τους. Μια ανατίμηση προϊόντος μπορεί να αυξάνει το έσοδο του προμηθευτή και ταυτόχρονα να επιβαρύνει την επιχείρηση που το αγοράζει ως εισροή.
Γιατί έχει σημασία: το εισόδημα απέναντι στις ανατιμήσεις
Η συνδυαστική ανάγνωση των στοιχείων οδηγεί σε μια οικονομία με καλύτερη βάση απασχόλησης και ενεργή αγορά αγαθών, η οποία όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρή πίεση στις ενεργειακές τιμές. Αυτή είναι η βασική ερμηνεία των δεδομένων, όχι πρόβλεψη ότι η δυναμική θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.
Η αύξηση της απασχόλησης διευρύνει τη βάση των νοικοκυριών που διαθέτουν εισόδημα από εργασία. Αν όμως ένα μεγαλύτερο μέρος αυτού του εισοδήματος κατευθύνεται σε μετακινήσεις, λογαριασμούς και άλλες ανελαστικές ανάγκες, το όφελος για τις υπόλοιπες αγορές περιορίζεται. Η πίεση μπορεί να εμφανιστεί πρώτα σε αναβολές αγορών και αλλαγές προϊόντων, πριν φανεί ως συνολική μείωση της κατανάλωσης.
Αντίστοιχα, μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει ακριβότερες εισροές έχει να επιλέξει μεταξύ απορρόφησης της επιβάρυνσης, ανατιμήσεων ή προσαρμογής των δαπανών της. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον ανταγωνισμό, τα αποθέματα, τα συμβόλαια προμήθειας και τη δυνατότητα των πελατών να πληρώσουν. Γι’ αυτό η αύξηση των τιμών παραγωγού δεν μεταφέρεται αυτούσια ή αμέσως στον πληθωρισμό του καταναλωτή.
Τι να προσέξουμε τους επόμενους μήνες
Το πρώτο ερώτημα είναι αν η απασχόληση θα διατηρήσει την άνοδο μετά τη θερινή περίοδο. Το δεύτερο είναι αν ο όγκος λιανικών πωλήσεων θα συνεχίσει να ενισχύεται όταν δημοσιευθούν τα στοιχεία Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Το τρίτο είναι αν οι ενεργειακές ανατιμήσεις θα επιμείνουν και θα διαχυθούν περισσότερο στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη σχέση πραγματικών αποδοχών και αναγκαίων δαπανών. Εκεί θα κριθεί αν η βελτίωση της αγοράς εργασίας μετατρέπεται σε μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα. Τα σημερινά στοιχεία τεκμηριώνουν ενίσχυση της απασχόλησης και των πωλήσεων. Η πίεση στις τιμές, όμως, δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να περιοριστεί το όφελος που τελικά φτάνει στο πορτοφόλι.
Στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Έρευνα Εργατικού Δυναμικού Αυγούστου 2026, Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο Ιουλίου 2026 και Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία Αυγούστου 2026. Ανακοινώσεις της 30ής Σεπτεμβρίου 2026. Η ανάλυση της συμβολής της ενέργειας αποτελεί υπολογισμό του συντάκτη με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία.

