Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Bitcoin στα 83.000: Στοίχημα 4,53 δισ. για τα 95.000 — Το «max pain» δείχνει 78.000

    October 11, 2026

    Η νομπελίστρια που εξόργισε το Ισραήλ τα βάζει με τον Τραμπ: «Απαράδεκτες οι κυρώσεις στο ΔΠΔ»

    October 11, 2026

    Πανικός σε ζωολογικό πάρκο στη Βρετανία: Τίγρη επιτέθηκε σε άνδρα που εισέβαλε στον περιφραγμένο χώρο της – Υπέκυψε στα τραύματά του, βίντεο

    October 11, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Bitcoin στα 83.000: Στοίχημα 4,53 δισ. για τα 95.000 — Το «max pain» δείχνει 78.000
    • Η νομπελίστρια που εξόργισε το Ισραήλ τα βάζει με τον Τραμπ: «Απαράδεκτες οι κυρώσεις στο ΔΠΔ»
    • Πανικός σε ζωολογικό πάρκο στη Βρετανία: Τίγρη επιτέθηκε σε άνδρα που εισέβαλε στον περιφραγμένο χώρο της – Υπέκυψε στα τραύματά του, βίντεο
    • «Μας ξεπουλάει»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τους Ουκρανούς και τα βρήκε με τον Πούτιν για το ντίζελ, πριν αδειάσει τον Ζελένσκι – Το παρασκήνιο του Μαϊάμι
    • Maariv: Η Ουάσιγκτον πίεσε το Ισραήλ να επιτεθεί εκ νέου μόνο του στο Ιράν, φοβούμενη το πολιτικό κόστος για τον Τραμπ
    • Ο Λούλα κατέθεσε αγωγή σε βάρος της META για φερόμενη παρέμβαση υπέρ του Μπολσονάρου
    • Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία μόλις ξεκίνησε – Εταιρείες με κέρδη-μαμούθ και καταναλωτές με άδειες τσέπες
    • Ποια είναι η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης και γιατί έγινε έξαλλο το Ισραήλ: «Έχει μιλήσει για γενοκτονία στη Γάζα, δαιμονοποιεί τους Εβραίους» λέει ο Νετανιάχου
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, October 11
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Ευρώπη
    Πώς-οι-ΗΠΑ-ελέγχουν-το-πετρέλαιο-του-Ιράκ-–-Ακόμη-και-μετά-την-αποχώρησή-τους
    Πώς οι ΗΠΑ ελέγχουν το πετρέλαιο του Ιράκ – Ακόμη και μετά την αποχώρησή τους

    Πώς οι ΗΠΑ ελέγχουν το πετρέλαιο του Ιράκ – Ακόμη και μετά την αποχώρησή τους

    By adminSeptember 30, 2026 Ευρώπη No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν το Ιράκ, κλείνοντας έναν κύκλο 23 ετών που άνοιξε με την εισβολή του 2003. Υπάρχει όμως ένα εξαιρετικά ισχυρό νήμα που εξακολουθεί να συνδέει τη Βαγδάτη με την Ουάσιγκτον.

    Τα δολάρια από τις εξαγωγές του ιρακινού πετρελαίου παραμένουν υπό τη φύλαξη της Federal Reserve Bank of New York. Και όταν το πετρέλαιο χρηματοδοτεί περίπου το 90% του κρατικού προϋπολογισμού του Ιράκ, ο μηχανισμός αυτός μεταφράζεται σε σημαντική αμερικανική επιρροή.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Η στρατιωτική αποχώρηση, την οποία το Ιράν και οι σύμμαχοί του παρουσιάζουν ως νίκη, δεν σημαίνει επομένως και το τέλος της αμερικανικής επιρροής στη χώρα.

    Το Reuters εξηγεί πώς ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που γεννήθηκε μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί, περισσότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, να βρίσκεται στην καρδιά της οικονομίας του Ιράκ.

    Πανηγυρισμοί για την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών/REUTERS/Ahmed Saad

    Από τον Σαντάμ στη Fed της Νέας Υόρκης

    Η ιστορία αρχίζει το 2003. Μετά την αμερικανική εισβολή, η Coalition Provisional Authority δημιούργησε το Development Fund for Iraq (DFI), έναν μηχανισμό στον οποίο κατευθύνονταν τα έσοδα από το πετρέλαιο της χώρας και ο οποίος τηρούνταν στη Federal Reserve Bank of New York.

    Ο επίσημος στόχος ήταν διπλός: τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Ιράκ και, ταυτόχρονα, να προστατευθούν τα πετρελαϊκά έσοδα από αγωγές και απαιτήσεις που συνδέονταν με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η σχετική εκτελεστική εντολή του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους ανανεώθηκε από όλους τους διαδόχους του. Στην πορεία, το DFI μετατράπηκε σε λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ στη Fed της Νέας Υόρκης.

    Και εκεί παραμένουν μέχρι σήμερα τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

    Γιατί αυτό δίνει τεράστια ισχύ στην Ουάσιγκτον

    Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των εσόδων του ιρακινού κρατικού προϋπολογισμού. Η δυνατότητα πρόσβασης στα δολάρια που παράγουν αυτές οι εξαγωγές είναι συνεπώς κρίσιμη για τη λειτουργία του κράτους, τις εισαγωγές και συνολικά την οικονομική σταθερότητα.

    Το πόσο ισχυρό μπορεί να γίνει αυτό το εργαλείο φάνηκε το 2020. Όταν η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η Ουάσιγκτον φέρεται, σύμφωνα με το Reuters, να απείλησε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση του Ιράκ στα κεφάλαιά του στη Fed της Νέας Υόρκης.

    Η Βαγδάτη τελικά υποχώρησε. Το περιστατικό ανέδειξε ένα παράδοξο που επιβιώνει ακόμη και μετά τη σημερινή στρατιωτική αποχώρηση: το Ιράκ έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας που είχε χάσει μετά το 2003, αλλά ο βασικότερος μηχανισμός διαχείρισης των εσόδων του εξακολουθεί να περνά από τη Νέα Υόρκη.

    Γιατί το Ιράκ το αποδέχεται

    Η εικόνα, ωστόσο, είναι πιο σύνθετη από έναν απλό αμερικανικό «έλεγχο». Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν στο Reuters ότι το σύστημα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη Βαγδάτη.

    Λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τα δημόσια οικονομικά, ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση των πετρελαϊκών εσόδων και διευκολύνει την πρόσβαση σε δολάρια που είναι απαραίτητα για το εμπόριο και τις εισαγωγές.

    Παράλληλα, συμβάλλει στη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και προστατεύει τα κρατικά έσοδα από εξωτερικές απαιτήσεις, πιστωτές και χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς.

    Με άλλα λόγια, το ίδιο σύστημα που περιορίζει την οικονομική αυτονομία της Βαγδάτης λειτουργεί ταυτόχρονα ως προστατευτικό δίχτυ για την οικονομία της.

    Πανηγυρισμοί στο Ιράκ για την αποχώρηση των Αμερικανών/REUTERS/Alaa Al-Marjani

    Και στη μέση βρίσκεται το Ιράν

    Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί τον μηχανισμό κρίσιμο: το Ιράν. Το Ιράκ βρίσκεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στις δύο δυνάμεις. Η Τεχεράνη διαθέτει μεγάλη πολιτική και οικονομική επιρροή στη χώρα, ενώ φιλοϊρανικές οργανώσεις έχουν επιδιώξει χαλάρωση των περιορισμών στην πρόσβαση σε δολάρια.

    Για τις ΗΠΑ, επομένως, ο έλεγχος των ροών σε δολάρια αποτελεί και εργαλείο εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Το 2025, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε ιρακινές τράπεζες και πρόσωπα που κατηγόρησε ότι συμμετείχαν σε ξέπλυμα χρήματος προς όφελος του Ιράν.

    Οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην προσφορά αμερικανικού νομίσματος είχαν όμως και παρενέργειες.

    Η μαύρη αγορά του δολαρίου

    Οι περιορισμοί τροφοδότησαν μια παράλληλη, ανεπίσημη αγορά συναλλάγματος στο Ιράκ.

    Έτσι δημιουργήθηκε απόκλιση ανάμεσα στην επίσημη ισοτιμία που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα και στην τιμή του δολαρίου στη μαύρη αγορά.

    Η διαφορά αυτή λειτουργεί ουσιαστικά ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για όσους επιχειρούν να αποκτήσουν δολάρια έξω από το επίσημο τραπεζικό σύστημα.

    Η πίεση έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσιγκτον επανέφερε την πολιτική «μέγιστης πίεσης» απέναντι στην Τεχεράνη και το Ιράκ βρέθηκε ξανά στη μέση.

    Για το Ιράν, άλλωστε, η γειτονική χώρα αποτελεί ζωτικής σημασίας οικονομική δίοδο.

    Το τέλος των δημοπρασιών δολαρίου

    Για χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ χρησιμοποιούσε τις λεγόμενες δημοπρασίες δολαρίου – επισήμως «παράθυρο ξένου συναλλάγματος» – ως βασικό μηχανισμό διοχέτευσης αμερικανικού νομίσματος στην οικονομία.

    Ιδιωτικές τράπεζες και ανταλλακτήρια μπορούσαν καθημερινά να αγοράζουν δολάρια έναντι ιρακινών δηναρίων.

    Το σύστημα αυτό τερματίστηκε στις αρχές του 2025, έπειτα από έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσουν οι δίοδοι μέσω των οποίων, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, δολάρια κατέληγαν σε οντότητες που βρίσκονταν υπό κυρώσεις – κυρίως στο Ιράν.

    Οι στρατιώτες φεύγουν, τα δολάρια μένουν

    Η 30ή Σεπτεμβρίου 2026 καταγράφεται έτσι ως μια ιστορική ημέρα για το Ιράκ. Οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τις βάσεις τους, 23 χρόνια μετά την εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η εικόνα των στρατιωτών που φεύγουν, όμως, λέει μόνο τη μισή ιστορία. Γιατί περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την εισβολή, τα έσοδα από τον σημαντικότερο πλούτο του Ιράκ εξακολουθούν να φυλάσσονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Federal Reserve Bank of New York.

    Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ τελειώνει. Η οικονομική μόχλευση της Ουάσιγκτον όχι.

    Προτιμώμενη πηγή στην Google

    Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της - στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Πίσω από τις φλόγες της Γαλλίας: Οι μουσουλμανικές οργανώσεις, η ριζοσπαστική Αριστερά και το διεθνές δίκτυο επιρροής

    Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός στα χαρακώματα: «Μπλόκο» από το Βερολίνο στις περικοπές των 159 δισ. ευρώ

    «Περισσότερα χρήματα για να τροφοδοτεί τον πόλεμο»: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία αντιδρούν στη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για ντίζελ

    Ο «Γυμνός Καουμπόι» της Times Square βγάζει 150.000 δολάρια το χρόνο

    NYT: Η «ρωσική μπάμπουσκα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – Πώς μια μικρή κινεζική τράπεζα έδωσε στη Μόσχα πρόσβαση στη Wall Street

    Η Ευρώπη πατάει φρένο στην κινεζική επέλαση: Το μεγάλο παζάρι για εκατομμύρια αυτοκίνητα, 360 δισ. ευρώ και τις σπάνιες γαίες

    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    ΔΕΗ Fiber Voice
    Follow @x
    Latest Posts

    Bitcoin στα 83.000: Στοίχημα 4,53 δισ. για τα 95.000 — Το «max pain» δείχνει 78.000

    October 11, 2026

    Η νομπελίστρια που εξόργισε το Ισραήλ τα βάζει με τον Τραμπ: «Απαράδεκτες οι κυρώσεις στο ΔΠΔ»

    October 11, 2026

    Πανικός σε ζωολογικό πάρκο στη Βρετανία: Τίγρη επιτέθηκε σε άνδρα που εισέβαλε στον περιφραγμένο χώρο της – Υπέκυψε στα τραύματά του, βίντεο

    October 11, 2026

    «Μας ξεπουλάει»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τους Ουκρανούς και τα βρήκε με τον Πούτιν για το ντίζελ, πριν αδειάσει τον Ζελένσκι – Το παρασκήνιο του Μαϊάμι

    October 11, 2026

    Maariv: Η Ουάσιγκτον πίεσε το Ισραήλ να επιτεθεί εκ νέου μόνο του στο Ιράν, φοβούμενη το πολιτικό κόστος για τον Τραμπ

    October 11, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.