Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    CNBC: Μικρή «ανάσα» στις τιμές από το deal Τραμπ – Πούτιν για ντίζελ

    October 12, 2026

    Η Ηλέκτρα Νικολαΐδου αναλαμβάνει καθήκοντα Cyber Lead Underwriter στην HDI Global SE Hellas

    October 12, 2026

    Bank of Greece: Inflation persists, with rate forecast to reach 3.5% in 2026

    October 12, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • CNBC: Μικρή «ανάσα» στις τιμές από το deal Τραμπ – Πούτιν για ντίζελ
    • Η Ηλέκτρα Νικολαΐδου αναλαμβάνει καθήκοντα Cyber Lead Underwriter στην HDI Global SE Hellas
    • Bank of Greece: Inflation persists, with rate forecast to reach 3.5% in 2026
    • Τι συμβαίνει με την εξέγερση των «κατσαρίδων» στην Ινδία που απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση Μόντι: Ένα αστείο στο ίντερνετ, που έγινε κίνημα
    • ΤτΕ: Σε τροχιά ανόδου τα επιτόκια της ΕΚΤ – Επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο
    • Ο Μιχάλης Κουβελιώτης νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean – Σύμβουλος Διοίκησης ο Δ. Γερογιάννης
    • Μαρινάκης: Iσχυρή και αξιόπιστη χώρα που θέτει στόχους και τους πετυχαίνει η Ελλάδα
    • Τουρισμός: Κορυφαία διάκριση του ΕΟΤ στα Jet2 Marketing Awards 2026
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, October 12
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πολιτική
    Τουρκικά-ΜΜΕ-για-καλώδιο:-«Περνά-από-την-τουρκική-υφαλοκρηπίδα-–-Η-Γαλλία-να-μας-ενημερώσει-γραπτώς»
    Τουρκικά ΜΜΕ για καλώδιο: «Περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα – Η Γαλλία να μας ενημερώσει γραπτώς»

    Τουρκικά ΜΜΕ για καλώδιο: «Περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα – Η Γαλλία να μας ενημερώσει γραπτώς»

    By adminSeptember 30, 2026 Πολιτική No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και στη στάση της Άγκυρας αναφέρονται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με το CNN Türk να υποστηρίζει ότι τμήμα της διαδρομής του καλωδίου διέρχεται από περιοχή την οποία η Τουρκία θεωρεί τμήμα της υφαλοκρηπίδας της.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Παρουσιάζοντας τη θέση που έχει διατυπώσει η Αγκυρα, το CNN Türk επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν τάσσεται κατά του έργου, αλλά θεωρεί ότι πριν από την έναρξη των εργασιών θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μαζί της. Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, το βασικό ζήτημα για την Άγκυρα είναι η θαλάσσια περιοχή από την οποία πρόκειται να περάσει το καλώδιο.

    «Το συγκεκριμένο έργο διέρχεται στην πραγματικότητα και από την τουρκική υφαλοκρηπίδα», υποστηρίζει το CNN Türk, σημειώνοντας παράλληλα ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει σχετικό χάρτη στα Ηνωμένα Έθνη.

    Το τουρκικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει εκφράσει αντίθεση στην υλοποίηση του έργου, επισημαίνει όμως ότι, επικαλούμενη τη διεθνή πρακτική, θεωρεί απαραίτητο να προηγηθεί συντονισμός πριν από την έναρξη των εργασιών.

    Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη γαλλική εμπλοκή στο έργο, καθώς, σύμφωνα με το CNN Türk, η πλειοψηφία των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στη γαλλική εταιρεία Meridiam, ενώ οι εργασίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν με πλοία υπό γαλλική σημαία.

    Με βάση αυτή την εξέλιξη, το τουρκικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η Γαλλία είναι πλέον εκείνη που καλείται να αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού με την Άγκυρα. «Το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στη Γαλλία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών, που το CNN Türk τοποθετεί χρονικά στον Νοέμβριο, η Γαλλία θα πρέπει να αποστείλει γραπτή ενημέρωση προς την Άγκυρα.

    Το τουρκικό δίκτυο υποστηρίζει ότι μια τέτοια ενημέρωση θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή νέας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ερντογάν: «Θα αποχαιρετήσουμε όσους κάνουν λάθη» – Συνθήματα και τραγούδια για τον Τούρκο πρόεδρο

    Μήνυμα ανανέωσης και εσωκομματικής συσπείρωσης έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια δημόσια εμφάνιση που συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα, συνθήματα και τραγούδια προς τιμήν του Τούρκου προέδρου.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε όσους, όπως είπε, κάνουν λάθη ή υποκύπτουν στο «εγώ» και τις αδυναμίες τους, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι η πορεία του ίδιου και της παράταξής του συνεχίζεται με ανανεωμένες δυνάμεις. «Εμείς προχωράμε ανανεωμένοι. Προχωράμε αναζωογονημένοι. Κάθε φορά ξαναγεννιόμαστε. Αποχαιρετούμε όσους κάνουν λάθη, όσους υποκύπτουν στο εγώ και στις αδυναμίες τους, και συνεχίζουμε τον δρόμο μας πιο δυνατοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τα λόγια του προκάλεσαν θερμές αντιδράσεις από το ακροατήριο, με τους παρευρισκόμενους να τον χειροκροτούν.

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στη συνέχεια σε τραγούδι που έχει συνδεθεί με την πολιτική του παρουσία και τις συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του.

    «Η δική μας είναι μια ιστορία του έρωτα. Είναι ασπρόμαυρη σαν κι εμένα. Σαν το νερό με τη φωτιά, σαν το αγκάθι και το τριαντάφυλλο. Αυτή είναι η δική μας ιστορία», ακούγεται να λέει.

    Ακολούθησε το τραγούδι, με το ακροατήριο να συμμετέχει, ενώ από τον χώρο ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του με τους υποστηρικτές του, λέγοντας:

    «Αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτό είναι το ιδιαιτερότερό μας γνώρισμα».

    Milliyet: Το προληπτικό χτύπημα της Αθήνας στην Τουρκία, σχέδιο Δένδια – Χούπη

    Στο δημοσίευμα της Milliyet με τίτλο «Το προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας» αναφέρεται ο διευθυντής της εφημερίδας Οζάι Σεντίρ, σχολιάζοντας το υποθετικό σενάριο που έχει δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο για το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής στρατιωτικής κρίσης.

    Ο Σεντίρ παρουσιάζει το σενάριο ως στρατηγική που αποδίδει στην Αθήνα και συνδέει τη σχετική συζήτηση με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτριου Χούπη.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η λογική που προκύπτει από όσα έχουν δημοσιευθεί είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα γρήγορο στρατιωτικό πλήγμα στην Τουρκία, να ζητήσει στη συνέχεια τη συνδρομή των δυτικών συμμάχων και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα από θέση ισχύος.

    «Από όσα έχουμε διαβάσει, η στρατηγική του υπουργείου Άμυνας του Δένδια μπορεί να συνοψιστεί ως “να γίνει ένα γρήγορο στρατιωτικό πλήγμα στην Τουρκία, να ζητηθεί βοήθεια από τους Δυτικούς συμμάχους και η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πλεονέκτημα έναντι της Άγκυρας”», υποστηρίζει ο διευθυντής της Milliyet.

    «Από την οπτική γωνία της Αθήνας, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα καλό σχέδιο στα χαρτιά, αλλά από την οπτική γωνία της Άγκυρας, υπάρχει ένα ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: μετά τις πρώτες 24 ώρες, οι οποίες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα καταλήξουν με τη στρατιωτική υπεροχή της Ελλάδας, ποιος θα σταματήσει την Τουρκία την 25η ώρα;»

    Η αναφορά του Σεντίρ αφορά το υποθετικό σενάριο που έχει παρουσιαστεί στον ελληνικό Τύπο για την αντιμετώπιση μιας πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης. Το σενάριο περιγράφει, μεταξύ άλλων, χρήση ηλεκτρονικού πολέμου, αεροπορικά πλήγματα και επιχειρήσεις εναντίον τουρκικών στρατιωτικών υποδομών, εφόσον η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι επίκειται επίθεση.

    Ο διευθυντής της Milliyet στρέφεται στη συνέχεια στον ρόλο των δυτικών συμμάχων, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν, κατά την άποψή του, να λειτουργήσουν με τον τρόπο που υπολογίζει το συγκεκριμένο σενάριο.

    «Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ήδη καμία επιρροή στην Άγκυρα», αναφέρει, ενώ για τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι δεν θα προχωρούσαν σε διπλωματικές κινήσεις χωρίς προηγουμένως να διαπιστώσουν ποια πλευρά έκανε την πρώτη επίθεση.

    Ο Σεντίρ εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον θα ζητούσε έντονα κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχόταν απαραίτητα όρους που θα της επιβάλλονταν. Συνδέει επίσης τη σχετική συζήτηση με τις σχέσεις που έχει αναπτύξει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης με το Ισραήλ.

    «Οι σχέσεις που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Χούπης με το Ισραήλ, οι ενημερώσεις που έχει λάβει και οι στρατιωτικές βάσεις που άνοιξαν στο Ισραήλ δεν είναι άγνωστα ζητήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    - sofokleous10.gr

    Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Δούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην επόμενη Βουλή – Αυτόνομη κάθοδος αν δεν υπάρξει ενότητα

    Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΕΛ.Α.Σ. με φόντο άρθρο του Θανάση Καρτερού

    ΠΑΣΟΚ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τον χαμηλό πήχη που θέτει ο κ. Μητσοτάκης

    Ήρθε η ώρα των «παλιών» για την ΕΛ.Α.Σ

    ΥΠΕΞ: Σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία

    ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με το Μαξίμου και μας ρίχνει λάσπη

    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    ΔΕΗ Fiber Voice
    Follow @x
    Latest Posts

    CNBC: Μικρή «ανάσα» στις τιμές από το deal Τραμπ – Πούτιν για ντίζελ

    October 12, 2026

    Η Ηλέκτρα Νικολαΐδου αναλαμβάνει καθήκοντα Cyber Lead Underwriter στην HDI Global SE Hellas

    October 12, 2026

    Bank of Greece: Inflation persists, with rate forecast to reach 3.5% in 2026

    October 12, 2026

    Τι συμβαίνει με την εξέγερση των «κατσαρίδων» στην Ινδία που απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση Μόντι: Ένα αστείο στο ίντερνετ, που έγινε κίνημα

    October 12, 2026

    ΤτΕ: Σε τροχιά ανόδου τα επιτόκια της ΕΚΤ – Επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

    October 12, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.