Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά έχει η σύζυγος του Μαδούρο, αποκαλύπτει ο γιος τους

    October 5, 2026

    Skroutz: Εκτοξεύτηκε 215% ο τζίρος στις αγορές των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους

    October 5, 2026

    «Καμπανάκι» Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη: Τα επιτόκια στραγγαλίζουν τη χώρα – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης

    October 5, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά έχει η σύζυγος του Μαδούρο, αποκαλύπτει ο γιος τους
    • Skroutz: Εκτοξεύτηκε 215% ο τζίρος στις αγορές των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους
    • «Καμπανάκι» Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη: Τα επιτόκια στραγγαλίζουν τη χώρα – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης
    • Η AstraZeneca σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 50 δισ. στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια
    • Τσίπρας: Αυτό που θα ζήσουμε τον χειμώνα δεν το έχουμε ξαναζήσει – Εξαγορά ψήφων με τα υπερπλεονάσματα
    • Καρυστιανού: Θέλουμε τη μεγάλη αλλαγή, πολύ πιθανή η αυτοδυναμία -Οικονομία και δικαιοσύνη τα δυνατά μας χαρτιά
    • Το Ισραήλ θα κατέρριπτε την πτήση της Flydubai με 170 επιβάτες, ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα για περιστατικά τύπου 11ης Σεπτεμβρίου
    • Ο Πούτιν ενέκρινε την αναδιοργάνωση και την πώληση της θυγατρικής της UniCredit στη Ρωσία
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, October 5
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    ΙΟΒΕ:-Ελαφρά-ενίσχυση-του-δείκτη-οικονομικού-κλίματος-–-Πιο-αισιόδοξοι-οι-Έλληνες-καταναλωτές
    ΙΟΒΕ: Ελαφρά ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος – Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες καταναλωτές

    ΙΟΒΕ: Ελαφρά ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος – Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες καταναλωτές

    By adminOctober 2, 2026 Οικονομία No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Οριακή αύξηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, κλείνοντας στις 107,6 μονάδες, από 107,2 μονάδες τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η ενίσχυση αυτή προέρχεται από σχετική βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, με τους υπόλοιπους τομείς, Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο, να κινούνται πτωτικά, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σημαντικά.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Στις Κατασκευές, παρατηρείται έντονη υποχώρηση, αποκλειστικά λόγω των δημόσιων έργων, ενώ στο Λιανικό εμπόριο υπάρχει οριακή εξασθένιση, λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεων για τις μελλοντικές πωλήσεις. Στις Υπηρεσίες καταγράφεται μικρή ενίσχυση, λόγω των αισιόδοξων εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση.

    Στη Βιομηχανία, το επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης καταγράφει μικρή βελτίωση, με τους υπόλοιπους παράγοντες που συνθέτουν τον σχετικό δείκτη να διατηρούνται στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

    Αισιοδοξία στα νοικοκυριά

    Στην πλευρά των νοικοκυριών, οι Έλληνες καταναλωτές, διατυπώνουν πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών τους σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η πρόθεσή τους για μείζονες αγορές.

    «Η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων επηρεάζει αρνητικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενισχύσεις στην αγορά ενέργειας και σε κοινωνικές ομάδες ή μειώσεις σε φόρους στα καύσιμα αναμένεται να επηρεάσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όσο και τη δημοσιονομική πορεία κατά τους επόμενους μήνες. Η προεκλογική περίοδος την οποία διανύει η χώρα και οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία στη συνέχεια. Ταυτόχρονα, συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς είναι έντονες και μεγάλης διάρκειας», τονίζεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

    Αναλυτικότερα:

    • στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση βελτιώθηκε ήπια, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ενώ το ύψος των αποθεμάτων ενισχύθηκε ελαφρά.
    • στις Κατασκευές, οι ήπια θετικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησαν ελαφρά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν εντονότερα.
    • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ αντίθετα έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται οριακά.
    • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ελαφρά, όπως και οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις της βραχυπρόθεσμης εξέλιξής της κινήθηκαν ήπια πτωτικά.
    •  στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας περιορίστηκαν, όπως και εκείνες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές, ενώ βελτιώθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

    Προτιμώμενη πηγή στην Google

    Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της - στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    «Καμπανάκι» Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη: Τα επιτόκια στραγγαλίζουν τη χώρα – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης

    Μείωση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων «παραδοσιακών κλάδων» ενόψει – Υπάρχει σωτηρία;

    ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου 145 χιλιομέτρων προς την Πάτρα

    Μήνα μήνα και με χαμηλή ορατότητα οι αποφάσεις για επιδοτήσεις στα καύσιμα

    ΠΑΣΟΚ για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2027: Η ακρίβεια τροφοδοτεί τα υπερπλεονάσματα

    Eνεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά έχει η σύζυγος του Μαδούρο, αποκαλύπτει ο γιος τους

    October 5, 2026

    Skroutz: Εκτοξεύτηκε 215% ο τζίρος στις αγορές των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους

    October 5, 2026

    «Καμπανάκι» Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη: Τα επιτόκια στραγγαλίζουν τη χώρα – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης

    October 5, 2026

    Η AstraZeneca σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 50 δισ. στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια

    October 5, 2026

    Τσίπρας: Αυτό που θα ζήσουμε τον χειμώνα δεν το έχουμε ξαναζήσει – Εξαγορά ψήφων με τα υπερπλεονάσματα

    October 5, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.