Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    EY Ελλάδος: Πέμπτη συμμετοχή ως Πλατινένιος Χορηγός στο Wellbeingr Forum

    October 12, 2026

    Η IonQ αποκτά την Elisity για έως και 1,3 δισ. δολάρια

    October 12, 2026

    Ένα Νόμπελ Οικονομίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

    October 12, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • EY Ελλάδος: Πέμπτη συμμετοχή ως Πλατινένιος Χορηγός στο Wellbeingr Forum
    • Η IonQ αποκτά την Elisity για έως και 1,3 δισ. δολάρια
    • Ένα Νόμπελ Οικονομίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
    • ΑΑΔΕ: Παρατείνεται έως 30 Οκτωβρίου η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026
    • CNBC: Μικρή «ανάσα» στις τιμές από το deal Τραμπ – Πούτιν για ντίζελ
    • Η Ηλέκτρα Νικολαΐδου αναλαμβάνει καθήκοντα Cyber Lead Underwriter στην HDI Global SE Hellas
    • Bank of Greece: Inflation persists, with rate forecast to reach 3.5% in 2026
    • Τι συμβαίνει με την εξέγερση των «κατσαρίδων» στην Ινδία που απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση Μόντι: Ένα αστείο στο ίντερνετ, που έγινε κίνημα
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, October 12
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πολιτική
    Μπρα-ντε-φερ-δηλώσεων-για-την-πόντιση-του-καλωδίου
    Μπρα ντε φερ δηλώσεων για την πόντιση του καλωδίου

    Μπρα ντε φερ δηλώσεων για την πόντιση του καλωδίου

    By adminOctober 2, 2026 Πολιτική No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Της -

    Σε λεκτικό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εξελίσσεται η προοπτική επανέναρξης των εργασιών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Όταν οι εργασίες αρχίσουν ξανά, θα φανεί αν η λεκτική ένταση θα μεταφερθεί και με ποιον τρόπο στο πεδίο.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να εκφράζει την πιο σκληρή γραμμή της Άγκυρας, επανέφερε χθες στο προσκήνιο τη θεώρησης της γείτονος για το διεθνές δίκαιο και τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

    «Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει καμιά μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στην υφαλοκρηπίδα μας» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ενώ πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε εγκατάσταση καλωδίων/αγωγών ή επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην υφαλοκρηπίδα μας πρέπει να συντονίζεται εκ των προτέρων με τη χώρα μας, η οποία είναι παράκτιο κράτος».

    Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, καθώς ρωτήθηκε για την τουρκική θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Δεν τίθεται ζήτημα άδειας. Το έργο θα προχωρήσει κανονικά με βάση τον αρχικό προγραμματισμό και τίποτα περισσότερο δεν χρειάζεται να ειπωθεί πέραν όσων έχουμε πει μέχρι τώρα και ισχύουν στο ακέραιο. Δεν πρόκειται να ζητηθεί καμία άδεια για ένα τέτοιο έργο» δήλωσε. 

    Η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι είναι θέμα χρόνου η επανέναρξη των εργασιών για το καλώδιο, σε πλήρη συντονισμό με το Παρίσι, μετά την είσοδο με πλειοψηφικό πακέτο του γαλλικού ομίλου Meridiam στο έργο. Και βεβαίως η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που λαμβάνει και σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, άρα οι αποφάσεις για την υλοποίησή του λαμβάνονται σε συντονισμό και με τις Βρυξέλλες. 

    Η Άγκυρα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι διεκδικεί να έχει λόγο στα ενεργειακά πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενοι δικαιώματα που απορρέουν κατά βάση από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Το κομβικό ερώτημα είναι αν η τουρκική πλευρά θα υιοθετήσει διαφορετική στάση στην επανέναρξη των εργασιών σε σχέση με την αντίδρασή της το καλοκαίρι του 2024, όταν παρενέβη στις εργασίες του ιταλικού ερευνητικού σκάφους «Ievoli Relume» στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κάσου.

    Επί της ουσίας αυτό που θα φανεί στην πράξη είναι αν η ενεργός συμμετοχή του γαλλικού επενδυτικού ομίλου στο έργο και συνακόλουθα το ενδιαφέρον των Παρισίων, θα επηρεάσουν την αντίδραση της Άγκυρας. 

    Πάντως, η Κάσος και όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2024 επανήλθαν στο προσκήνιο με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Συρίγου, που προκάλεσαν ενόχληση και αναστάτωση μία μόλις ημέρα μετά από τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού προς τα στελέχη της πλειοψηφίας για προσεκτικές δημόσιες τοποθετήσεις. Ο κ. Συρίγος, αναφερόμενος στην τουρκική αντίδραση στην Κάσο είπε ότι «υποχωρήσαμε και στα δύο επεισόδια», προσθέτοντας ότι «θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να επιλυθεί το θέμα μέσα από το διάλογο και τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου». 

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επί της ουσίας «άδειασε» τον κ. Συρίγο. «Οι τοποθετήσεις αυτές στην πραγματικότητα συνιστούν προσωπικές εκτιμήσεις του κυρίου Συρίγου» είπε και πρόσθεσε ότι «καμία υποχώρηση δεν υπήρξε σε σχέση με την έρευνα και την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου». 

    - sofokleous10.gr

    Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Δούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην επόμενη Βουλή – Αυτόνομη κάθοδος αν δεν υπάρξει ενότητα

    Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΕΛ.Α.Σ. με φόντο άρθρο του Θανάση Καρτερού

    ΠΑΣΟΚ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τον χαμηλό πήχη που θέτει ο κ. Μητσοτάκης

    Ήρθε η ώρα των «παλιών» για την ΕΛ.Α.Σ

    ΥΠΕΞ: Σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία

    ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με το Μαξίμου και μας ρίχνει λάσπη

    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    ΔΕΗ Fiber Voice
    Follow @x
    Latest Posts

    EY Ελλάδος: Πέμπτη συμμετοχή ως Πλατινένιος Χορηγός στο Wellbeingr Forum

    October 12, 2026

    Η IonQ αποκτά την Elisity για έως και 1,3 δισ. δολάρια

    October 12, 2026

    Ένα Νόμπελ Οικονομίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

    October 12, 2026

    ΑΑΔΕ: Παρατείνεται έως 30 Οκτωβρίου η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026

    October 12, 2026

    CNBC: Μικρή «ανάσα» στις τιμές από το deal Τραμπ – Πούτιν για ντίζελ

    October 12, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.