Τι αποκαλύπτει το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης του mega deal και ποια τα επόμενα βήματα.
«Από το 2027 περνάμε από τη φάση της ενοποίησης στη φάση του μετασχηματισμού». Αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο που ανοίγει για τον νέο μεγάλο «παίκτη» της εγχώριας αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της αλυσίδας ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από τη Διαμαντής Μασούτης.
Το στίγμα για την επόμενη μέρα του deal έδωσε πριν από μερικά 24ωρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ. Μασούτης Θεόδωρος Γεροστεργιούδης. Μιλώντας από το βήμα του Convenience Retailing Conference 2026, χαρακτήρισε την εξαγορά της Κρητικός ως μια στρατηγική επιλογή για τη Μασούτης, ενώ έκανε λόγο για «ένα πολύ μεγάλο και σύνθετο εγχείρημα». «Ενώνουμε δύο εταιρείες με διαφορετική ιστορία, διαφορετικά συστήματα και διαφορετικές διαδικασίες, έχοντας από την πρώτη στιγμή μία βασική προτεραιότητα: να γίνει η μετάβαση ομαλά για τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες μας και, κυρίως, για τον πελάτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροστεργιούδης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το εν λόγω deal αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στον εγχώριο χάρτη των σούπερ μάρκετ, καθώς οδηγεί σε μια εταιρική οντότητα με τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ που θα διεκδικήσει με αξιώσεις θέση στην τριάδα των μεγάλων «παικτών» του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.
Αλλάζουν ταχύτατα οι ταμπέλες στα καταστήματα
Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Γεροστεργιούδης, η μετάβαση των καταστημάτων στη νέα εποχή προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο λόγος για την αλλαγή στις ταμπέλες των 400 εταιρικών καταστημάτων Κρητικός και τη μετατροπή τους σε Μασούτης.
Ήδη η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στη Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα και πλέον προχωρά στις τουριστικές περιοχές και την υπόλοιπη χώρα. Στόχος είναι έως το τέλος του 2026 να έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή ταυτότητας και λειτουργικών συστημάτων στο σύνολο του δικτύου.
Η επόμενη μέρα
«Η επόμενη ημέρα για εμάς δεν είναι απλώς να έχουμε ένα μεγαλύτερο δίκτυο. Είναι να έχουμε ένα καλύτερο δίκτυο», σημείωσε ο κ. Γεροστεργιούδης.
«Από το 2027 περνάμε ουσιαστικά από τη φάση της ενοποίησης στη φάση του μετασχηματισμού. Θα αρχίσουν οι μεγαλύτερες αλλαγές μέσα στο κατάστημα και στο ράφι, με μεγαλύτερη έμφαση στις νέες καταναλωτικές τάσεις, στη διαφοροποίηση, στην ιδιωτική ετικέτα, στην αξιοποίηση των δεδομένων και στην καλύτερη κατανόηση του πελάτη», εξήγησε.
Με την εξαγορά της Κρητικός η Αθήνα θα φτάσει τον τζίρο της Θεσσαλονίκης, ενώ η αλυσίδα θα διαθέτει πλέον 210 καταστήματα στην Αθήνα, 110 στη Θεσσαλονίκη αλλά και το μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά, με περισσότερα από 1.200 σημεία. Η Μασούτης απασχολεί σήμερα 11.000 εργαζόμενους, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα φτάσουν τους 15.000, καθιστώντας την αλυσίδα τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα.
Η αποτίμηση των 105,98 εκατ. ευρώ της Κρητικός
Την ίδια ώρα «φως» σε κρίσιμα οικονομικά μεγέθη της αλυσίδας ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ρίχνει το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης το οποίο καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ πριν από μερικές ώρες.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση εκτίμησης, η εύλογη αξία του 100% των μετοχών της Κρητικός με ημερομηνία αναφοράς την 30ή Ιουνίου 2026, στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχώνευσης, ανέρχεται σε 105,98 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι το εν λόγω ποσό δεν συνιστά το τίμημα του deal, αλλά τη συνολική καθαρή θέση της Κρητικός στις 30 Ιουνίου.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Μασούτης αποκτά το σύνολο του επιχειρησιακού μοντέλου, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Δίκτυο, ακίνητα, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, αποθέματα, δανεισμό, καθώς και υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές.
Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αναπτύσσει ένα δίκτυο περισσότερων από 400 καταστημάτων σε 42 νομούς της χώρας, έξι Κέντρα Διανομής, ενώ απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.
Με σημείο αναφοράς την 30ή Ιουνίου 2026, η Κρητικός διαθέτει λογιστικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 377,88 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 208,2 εκατ. ευρώ και τα κυκλοφορούντα σε 169,68 εκατ. ευρώ. Στα ενσώματα πάγια, η καθαρή αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων περιουσιακών στοιχείων διαμορφώνεται σε περίπου 102,55 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδα αξίας 11,69 εκατ. ευρώ, κτηριακές εγκαταστάσεις 36,76 εκατ. ευρώ, εγκαταστάσεις σε ακίνητα τρίτων 17,53 εκατ. ευρώ, μηχανήματα 2,43 εκατ. ευρώ και έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό περίπου 34 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο προστίθενται επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 24,22 εκατ. ευρώ, καθώς και τα αποθέματα της Κρητικός τα οποία αποτιμώνται σε 78,25 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, μαζί με τα λογιστικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 377,88 εκατ. ευρώ έρχονται και οι συνολικές υποχρεώσεις της Κρητικός οι οποίες ανέρχονται 407 εκατ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 120,07 εκατ. ευρώ και αφορούν σε δάνεια, μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μισθώσεων, υποχρεώσεις παροχών αποχώρησης εργαζομένων, επιχορηγήσεις και αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αγγίζουν τα 286,93 εκατ. ευρώ.
Το επιχειρηματικό σχέδιο για την Κρητικός έως το 2030
Η έκθεση εκτίμησης βασίστηκε στην κατάρτιση ενός πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου της Κρητικός που καλύπτει την περίοδο 2026-2030 και περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες παραδοχές.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις της Κρητικός αναμένεται να αυξηθούν με σχετικά συντηρητικό ρυθμό έως το 2030 και πιο συγκεκριμένα κατά 6% ετησίως κατά τα έτη 2026-2030, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο το περιθώριο μικτού κέρδους αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 26%. Τα έξοδα διοίκησης αναμένεται να αυξάνονται ετησίως με ποσοστό 7% για τα έτη 2026 και 2027 και με ποσοστό 4% για τα έτη 2028 έως 2030, ενώ τα έξοδα διάθεσης αναμένεται να διαμορφωθούν σε 20% επί των πωλήσεων, ποσοστό συνεπές με την ιστορική επίδοση της εταιρείας. Οι αποσβέσεις κατά την περίοδο 2026-2030 αναμένεται να κυμαίνονται μεταξύ 17 εκατ. και 22 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς έχει υπολογιστεί πως η Κρητικός θα προβαίνει σε επενδύσεις της τάξης των 10,2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το mega deal
Οι τελικές υπογραφές για την εξαγορά της Κρητικός από τη Μασούτης έπεσαν στις 9 Ιανουαρίου 2026, ενώ λίγους μήνες αργότερα και δη τον Μάιο του 2026 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της, έπειτα από εξέταση και αξιολόγηση των στοιχείων της συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφήνει εκτός της συμφωνίας συνολικά 53 καταστήματα, έξι εταιρικά και 47 που λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise, για λόγους δεσπόζουσας θέσης. Πρόκειται για καταστήματα για τα οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει απαιτήσει εκποίηση καθώς σε συγκεκριμένες περιοχές διαπιστώθηκαν συνθήκες ισχυρής τοπικής συγκέντρωσης. Από τα έξι εταιρικά καταστήματα τα πέντε βρίσκονται στη Χαλκιδική και ένα στην Κρήτη.
«Σεβόμαστε και υλοποιούμε τη δέσμευση που προέκυψε στο πλαίσιο της έγκρισης της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν το αντιμετωπίζουμε όμως με όρους ‘χάνουμε κάτι που χτίσαμε’. Σε μια συναλλαγή αυτού του μεγέθους υπάρχουν όροι και δεσμεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροστεργιούδης.
Βάσει των όρων της συμφωνίας η Διαμαντής Μασούτης κατέχει ήδη το 100% των μετοχών της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και προχωρά πλέον η διαδικασία συγχώνευσης, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Κρητικός παύει να υφίσταται ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο και η περιουσία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της περνούν στη Μασούτης.

