Image default
Οικονομία

Βρετανία: Μονομερής απόφαση για αναστολή των ελέγχων στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια μονομερή απόφαση να συνεχίσει να αναστέλλει τους συνοριακούς ελέγχους στα αγροτικά προϊόντα και άλλα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία, μια κίνηση που θα ανταγωνίζεται τα προϊόντα της ΕΕ αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Το Λονδίνο, σύτμφωνα με τον Guardian, ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για την απόφασή του την Πέμπτη. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστεί η απόφαση.  

 Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έκανε καμία δήλωση, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις έχουν παγώσει λόγω του δεκαήμερου πένθους για τον θάνατο της Ελισάβετ.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πως η επέκταση  της περιόδου χάριτος για τους ελέγχους των αγαθών θα δώσει τον απαράιτητο χρόνο να βρεθεί λύση στην παρατεταμένη διαμάχη με τις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι τα αγροτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων λουκάνικων, έτοιμων γευμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Μεγάλη Βρετανία, θα μπορούν να συνεχίσουν να παραδίδονται σε καταστήματα στη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς  ελέγχους ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η ΕΕ προετοιμάζεται για  ακόμη μια σκληρή μάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την απόφαση της Λιζ Τρας  τον Ιούνιο να καταθέσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταργήσει πλήρως μέρη του πρωτοκόλλου,  

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Brexit , τόσο  η Βρετανία  όσο και η ΕΕ αναγνώρισαν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Ιρλανδία και συμφώνησαν την ανάγκη να διαφυλαχθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Συμφωνία του Μπέλφαστ), αποφεύγοντας τη δημιουργία «σκληρών συνόρων»  μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιραλανδίας και του κράτους της Ιρλανδίας το οποίο παραμενει συνδεδεμένο με το σύμφωνο της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά

admin

Ρωσία: Γιατί «λαχανιάζει» η πολεμική οικονομία της Μόσχας

admin

Χατζηδάκης: Προχωρούμε με αποφασιστικότητα – Ολοκλήρωση διασύνδεσης POS με ταμειακές

admin

Οι αμφίβολες κινήσεις της Fed περιπλέκουν τις αποφάσεις των επενδυτών

admin

UBS: Πατάει γκάζι η Ελλάδα, φρενάρει η Γερμανία – Τι «βλέπει» για πληθωρισμό και επιτόκια

admin

«Ένεση» 10% του ΑΕΠ στην οικονομία σε τρία χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Μηδενική τιμή στο ρεύμα σήμερα για ένα οκτάωρο – Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

admin

Ηλεκτρονικός «πόλεμος» στη φοροδιαφυγή

admin

Ρεύμα: Διακοπή ηλεκτροδότησης για πρώην πελάτες με χρέη ζητούν οι προμηθευτές – Οι προτάσεις της ΔΕΗ

admin

Το Πεκίνο θέλει να χτίσει γέφυρες με την Ευρώπη – Τα μηνύματα της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ

admin

Τα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις πασχαλινές σας αγορές

admin

Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Ποια εταιρεία κέρδισε τις Intrakat – ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης για έργα υποδομών  

admin