Image default
Αγορές

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street- Νέο χαμηλό δύο ετών

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street- Νέο χαμηλό δύο ετών

Στον γνώριμο «δρόμο» της κατρακύλας επέστρεψε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους τρεις βασικούς δείκτες να «σβήνουν» μονομιάς όσα κέρδη αποκόμισαν στην χθεσινή (28/9) συνεδρίαση αντίδρασης της Wall Street.

Ειδικότερα, την Πέμπτη (29/9) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,54% στις 29.225,61 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε 2,09% στις 3.641,40 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 2,84% στις 10.737,51 μονάδες. Μάλιστα, ο S&P 500 έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Επίσης και οι τρεις δείκτες «βυθίστηκαν» περαιτέρω σε επίπεδα bear market, δηλαδή καταγράφοντας απώλειες άνω του 20% από το υψηλό έτους.

Η επιστροφή στις ισχυρές απώλειες οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή ύφεση στο εγγύς μέλλον, καθώς και στη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Με απώλειες άνω του 8%, η Wall Street βρίσκεται σε ρότα για το χειρότερο Σεπτέμβριο από το 2008, με μία συνεδρίαση να απομένει πριν ολοκληρωθεί ο μήνας. Μάλιστα, ο φετινός Σεπτέμβριος φαίνεται πως θα είναι ο χειρότερος μήνας για τον S&P 500 από το μακρινό 1950!

Παράλληλα, ο Dow Jones οδεύει προς το τρίτο διαδοχικό πτωτικό τρίμηνο για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ ο S&P 500 οδεύει για το τρίτο διαδοχικό αρνητικό τρίμηνο για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν ο δείκτης είχε καταγράψει έξι σερί αρνητικά τρίμηνα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά, με το 10ετές να ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,76% και το 2ετές να σημειώνει άνοδο πέντε μονάδες βάσης στο 4,18%, έχοντας ξεπεράσει για λίγο το 4,2%.

Στα μάκρο της ημέρας, που αποτέλεσαν επιβαρυντικό παράγοντα σήμερα, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Η μέτρηση είναι ίση με την προηγούμενη και με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παράλληλα, σε χαμηλό πενταμήνου «κατρακύλησαν» οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς μειώθηκαν κατά 16.000 σε 193.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση από το Υπουργείο Εργασίας.

Επανήλθε κάτω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο

Σε πτώση γύρισαν οι τιμές πετρελαίου λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, αφού αρχικά αυξήθηκαν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και εν συνεχεία υποχώρησαν.

Ο λόγος για την μικρή πτώση που κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο είναι οι φόβοι για την πορεία του τυφώνα Ίαν και πως αυτό θα επηρεάσει την παραγωγή.

Όπως δήλωσε ο Ρόμπι Φρέιζερ της Schneider Electric στο MarketWatch, «οι φόβοι για ύφεση εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ζήτησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, έχοντας ενισχυθεί από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες κεντρικές τράπεζες».

Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους (OPEC+) συζήτησαν πιθανή μείωση της παραγωγής ενόψει της συνόδου τους την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία πιθανόν να προτείνει περικοπή έως και ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Με βάση τα παραπάνω, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 87 σεντς ή 1%, στα 87,18 δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου, που θα λήξει στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, να υποχωρεί κατά 83 σεντς, στα 88,49 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 92 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας στα 81,23 δολάρια το βαρέλι.

Μικρές απώλειες για τον χρυσό

Ήπια πτώση σημείωσε την Πέμπτη ο χρυσός, μετά την απότομη άνοδό του στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ημερών. Αυτό δείχνει να οφείλεται στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων από κοινού με το δολάριο.

Η ICICI Bank εκτιμά πως οι τιμές του χρυσού μπορεί να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 1.600 δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς η Fed έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με το MarketWatch.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,40 δολάρια ή περίπου 0,1%, κλείνοντας στα 1.668,60 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι Δεκεμβρίου έχασε 17 σεντς ή 0,9% στα 18,712 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Δεκεμβρίου κέρδισε 6 σεντς ή 1,8% στα 3,418 δολάρια η λίβρα.

  • Wall Street
  • bear market
  • χρυσός
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • ΗΠΑ
  • ΟΜΟΛΟΓΑ

    Σχετικα αρθρα

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    admin

    Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

    admin

    Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

    admin

    Οι αποδόσεις της τεχνολογίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τα μάκρο

    admin

    Ευρωαγορές: Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει Fed και νέων στοιχείων

    admin

    Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Ανησυχία για το γεν

    admin

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin