Image default
Οικονομία

ΣΔΙΤ: Ποιοι διεκδικούν την κατασκευή μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Συνεχίζουν για οικονομικές προσφορές οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, Intrakat. Ποια είναι η μεγάλη μονάδα.

Σε επόμενο στάδιο φαίνεται ότι περνάει ένας σημαντικός διαγωνισμός, εκτιμώμενου ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω ΣΔΙΤ και ειδικότερα της «ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ)». Σε αυτό θα δώσουν το παρών και οι 5 αρχικοί υποψήφιοι.

Προ ημερών, η Εκτελεστική Επιτροπή του τοπικού Φο.Δ.Σ.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κήρυξε το πέρας της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψήφιους διεκδικητές του έργου, ήτοι τους ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, που είχε εκκινήσει το 2022. Όπως, προκύπτει, συμμετοχή σε όλη τη φάση του διαλόγου (δύο κύκλοι) είχαν και οι 5 «μνηστήρες», που συνεχίζουν στην τελική φάση, δηλαδή στο στάδιο υποβολής οικονομικών προσφορών, εφόσον βέβαια φτάσουν μέχρι τέλους.

Ο διάλογος

Σημειώνεται ότι στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου διαμορφώνονται βασικές τεχνικές και χρηματοοικονομικές παράμετροι κάθε έργου – σύμβασης. Ο ανταγωνιστικός διάλογος είναι κρίσιμος για το έργο και αποτελεί βασικό στάδιο για το σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά της Μονάδας, με το πέρας του οποίου προσδιορίζονται οι κατευθύνσεις, οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές και οι επιδιώξεις της Αναθέτουσας Αρχής, όπως είναι, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, γενικές αρχές σχεδιασμού, προδιαγραφές κατασκευής και αποτελέσματος, μέγιστο χρόνο κατασκευής, κ.ά. τα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν στα Τεύχη Δημοπράτησης ΒΙΙ Φάσης.

Πλέον, οι διεκδικητές αναμένουν επισήμως τόσο την σχετική απόφαση του τοπικού ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ όσο και τη σχετική πρόσκληση για να καταθέσουν προσφορές, με το σχετικό timing να είναι ακόμα «ανοιχτό». Να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω διαγωνισμός είχε «μπλέξει και στα γρανάζια» του ΣτΕ καθώς ο Δήμος Λαγκαδά και άλλοι φορείς/οργανώσεις είχαν προσφύγει κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και για λόγους που σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, και με τη χωροθέτηση της προβλεπόμενης μονάδας, για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει στο ιδιαίτερο περιβάλλον κ.α.

Η προτεινόμενη ΣΔΙΤ και η μονάδα

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Η ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η δυναμική συρρίκνωσης του δημόσιου χρέους

admin

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% εφέτος και 2,5% το 2025 για την Ελλάδα

admin

ICAP CRIF: Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης

admin

Στο Παρίσι ο Κ. Χατζηδάκης για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ – Η ατζέντα

admin

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

admin

Τα πράσινα τιμολογία για τον Μάιο

admin

Fed: Οι χρησμοί Πάουελ για τα επιτόκια – Τι εμποδίζει προς το παρόν τη μείωση

admin

Στα «τυφλά» προς το παρόν το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

admin

IOBE: Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες – Τι θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Ξεκίνησε η «επιστροφή» πινακίδων – Η διαδικασία

admin

Ο στασιμοπληθωρισμός στο ράφι αποτελεί την νέα κανονικότητα

admin

Κ. Χατζηδάκης για διασύνδεση POS-ταμειακών: Κάποιοι που βολεύονται με τη φοροδιαφυγή θα συμμορφωθούν

admin