Image default
Οικονομία

Fed: Στάσιμη η οικονομία των ΗΠΑ, μειώθηκαν τα δάνεια – O πρώτος αντίκτυπος των τραπεζικών αναταραχών

Η αμερικανική οικονομία έμεινε στάσιμη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις προσλήψεις, αλλά και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται και την πρόσβαση στην πίστωση να μειώνεται, σημειώνει  η Federal Reserve στο Beige Book.

Η αμερικανική οικονομία έμεινε στάσιμη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις προσλήψεις, αλλά και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται και την πρόσβαση στην πίστωση να μειώνεται, σημειώνει η Federal Reserve στο Beige Book.

«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα άλλαξε ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες» σημειώνει η Fed, στην οικονομική έκθεση, η οποία έρχεται στη δημοσιότητα δύο εβδομάδες πριν από κάθε συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

«Πολλές περιφέρειες σημείωσαν ότι οι τράπεζες εφάρμοσαν αυστηρότερους κανόνες δανεισμού εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας και ανησυχιών για τη ρευστότητα» αναφέρεται ακόμα.

«Τα συνολικά επίπεδα τιμών αυξήθηκαν μέτρια κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών φαινόταν να επιβραδύνεται» προσθέτει.

  • Διαβάστε ακόμα: Κίνηση «κόντρα» στο ρεύμα η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, παρά τις «τρικλοποδιές» της ΕΚΤ και των εκλογών

Σημειωτέον ότι η έκθεση έρχεται στη δημοσιότητα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ενώ στην προηγούμενη έκθεσή της (η οποία είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο πριν τις τραπεζικές αναταραχές), η Fed σημείωνε ότι η οικονομία παρέμεινε ανθεκτική, αν εν μέσω αμφιβολιών για το υπόλοιπο του έτους.

Στην έκθεση σημειώνεται μάλιστα ότι ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε, όπως επίσης και η ζήτηση για δάνεια από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Το Beige Book παραπέμπει, ενδεχομένως, σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων 25 μονάδων βάσης, τον Μάιο, προτού κάνει ένα «διάλειμμα».

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, ήταν «γενικά σταθερές έως ελαφρώς κάτω», σύμφωνα με την Fed. Οι μισθοί παρέμειναν υψηλοί και η αγορά εργασίας έδειξε σημάδια χαλάρωσης.

Η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που συνέλεξαν οι 12 περιφερειακές τράπεζες του ιδρύματος έως τις 10 Απριλίου.

Σχετικα αρθρα

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin