Image default
Οικονομία

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αξιώνει επιστροφή της ευρωζώνης σε δημοσιονομική πειθαρχία

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τον περιορισμό του δανεισμού τους και την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία νωρίτερα από το αναμενόμενο, εάν θέλουν να αποτρέψουν τις αγορές από το να αρχίσουν να τιμωρούν τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας σε ομολόγους από άλλες χώρες σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ο Φλόριαν Τόντσαρ, γ.γ. του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε ότι «η Γερμανία πρέπει να επαναφέρει την ευρωζώνη σε μια πιο ορθόδοξη στάση για τα δημόσια οικονομικά». «Είμαι πεπεισμένος ότι, πολύ σύντομα ίσως, η Ευρώπη δεν θα αναρωτιέται πόσο χρέος επιτρέπουν οι κανόνες ή πόσο οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν, αλλά πόσο χρέος επιτρέπουν στις αγορές» είπε ο Τόντσαρ.

Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού να αναστείλουν την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας έως το 2023, αλλά πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύμφωνο.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο έχει αφήσει να  εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να μεταρρυθμίσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά οι παρατηρήσεις του Φλόριαν Τόντσαρ υποδηλώνουν μια αλλαγή στάσης.

«Πιστεύω ότι η αλλαγή παραδείγματος θα γίνει πιο γρήγορα από όσο πιστεύουν πολλοί» είπε ο αξιωματούχος του FDP, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί τη βελτίωση της οικονομικής της απόδοσης, αντί να χαλαρώσει τους κανόνες.

Αρκετές χώρες της ευρωζώνης, κυρίως από τον Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη δηλώσει ότι εάν οι κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος παραμείνουν τόσο αυστηροί όσο πριν από την κρίση, η Ευρώπη οδεύει προς μια νέα περίοδο λιτότητας, σε μια περίοδο που πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

admin

Τα… μυστικά για κούρεμα φορο-προστίμων

admin

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αυστηρό ποινολόγιο για «ξεχασιάρηδες» και ανακριβείς

admin

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 – «Βουτιά» 42% στο αέριο

admin

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin