Image default
Αγορές

«Βήμα σημειωτόν» στη Wall Street-Νέες απώλειες για S&P 500, Nasdaq

«Βήμα σημειωτόν» στη Wall Street-Νέες απώλειες για S&P 500, Nasdaq

Διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν η προτελευταία συνεδρίαση του β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου 2022 για τη Wall Street, με τις εναλλαγές προσήμων να είναι συνεχείς και με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν ήπιες μεταβολές. Οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν νέες απώλειες, με τον πρώτο μάλιστα να οδεύει προς το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από την εποχή της πρώτης θητείας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, το 1970.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή (29/6) συνεδρίαση, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 31.029,31 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,11% στις 3.817,40 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,03% στις 11.177,89 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%, υποχωρώντας για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020. Η αρχική μέτρηση έκανε λόγο για ελαφρώς μικρότερη υποχώρηση κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε «ισχυρή κατάσταση» ώστε να αντιμετωπίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι η Fed έχει περιθώρια να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Τέλος στο ανοδικό σερί του πετρελαίου

Με ισχυρές απώλειες τερματίστηκε το τριήμερο σερί κερδών για τις τιμές του πετρελαίου, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των κρατών-μελών του OPEC+, κατά την οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία για αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο.

Οι χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να επιβεβαιώσουν αύριο την ισχύουσα συμφωνία τους για την αύξηση της παραγωγής τους τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια.

Νωρίτερα, οι τιμές του αργού γύρισαν πρόσκαιρα ανοδικά, αντλώντας στήριξη από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Ειδικότερα, η EIA ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν κατά περισσότερα από 3 εκατ. βαρέλια.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,8% στα 109,78 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου διολίσθησε 1,5% στα 116,26 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 1,2% σημείωσε το πιο ενεργό συμβόλαιο του καυσίμου, παράδοσης Σεπτεμβρίου, το οποίο έκλεισε στα 112,45 δολάρια το βαρέλι.

Νέες απώλειες για τον χρυσό

Πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκε ο χρυσός, στον απόηχο των αναφορών για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου συνέβαλε στη διολίσθηση του πολύτιμου μετάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον εβδομάδων. Σημειώνεται ότι το δολάριο λειτουργεί ως αντίπαλος για τον χρυσό, καθώς και τα δύο αποτελούν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 0,2% στα 1.817,50 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του πλέον ενεργού συμβολαίου από τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το ασήμι υποχώρησε κατά 0,6% στα 20,738 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Τέλος, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για τον χαλκό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 3,7805 δολάρια η λίβρα.

  • Wall Street
  • FED
  • Πάουελ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    admin

    Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

    admin

    Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

    admin

    Οι αποδόσεις της τεχνολογίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τα μάκρο

    admin

    Ευρωαγορές: Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει Fed και νέων στοιχείων

    admin

    Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Ανησυχία για το γεν

    admin

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin