Image default
Πρώτο Θέμα

Στενεύει ο κλοιός για την MIG

mig-farallon-oak-hill-

Ως τις 6 Δεκεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης των δύο ομολογιακών της MIG συνολικού ύψους 228 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναχρηματοδότησης βασίστηκε σε ειδικές άδειες που εξασφάλισε η Πειραιώς από την εποπτεία και το ΔΣ της, καθώς επρόκειτο εξ ορισμού για ΝΡΕs.

 Οι ειδικές συνθήκες υποχρεώνουν την Πειραιώς να εξασφαλίσει την ταχεία επιστροφή των κεφαλαίων της και για αυτό θέτει προθεσμία ενός έτους. Υπό τις συνθήκες αυτές η πώληση είτε της Vivartia, είτε του Attica Group είναι αναπόφευκτη.

Η τράπεζα θα επιθυμούσε την πώληση της Vivartia καθώς είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Εmma Capital, αλλά στη MIG οι διαθέσεις είναι περισσότερο για κάποια συμφωνία για το Attica Group.

Η MIG έχει γίνει μεγάλος «πονοκέφαλος» της διοίκησης της Πειραιώς, καθώς η τράπεζα όχι μόνο έχει μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο του εν λόγω ομίλου, που παραμένει ζημιογόνος και με δυσβάστακτες δανειακές υποχρεώσεις (1,449 δισ. ευρώ, στα τέλη α’ εξαμήνου 2019), αλλά διατηρεί και αυξημένη συμμετοχή, έχοντας καταστεί βασικός μέτοχος, ύστερα από μετατροπές ομολογιακών δανείων σε μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαρκής και έντονη είναι η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για απεμπλοκή της τράπεζας από αυτή τη συμμετοχή που όχι μόνο ξεφεύγει από τις βασικές, τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά χαρακτηρίζεται και από υψηλό κίνδυνο.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς προσανατολίζεται να δώσει οριστικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα μέσα στο 2020, που είναι και έτος κρίσιμο για τις τράπεζες, λόγω των stress tests, γι’ αυτό και ήδη σπεύδει να ενσωματώσει στα οικονομικά στοιχεία του 2019 μεγάλο μέρος των προβλέψεων για πιθανές απώλειες από χρηματοδοτήσεις στην MIG.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τη διοίκηση της Πειραιώς είναι ότι έχουν αποτύχει ως τώρα όλες οι προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της MIG. Η διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου δεν έδειξε διάθεση να εκμεταλλευθεί την προσφορά του Τσέχου Γίρι Σμετς (Emma Capital – ΟΠΑΠ) για τη «ναυαρχίδα» του ομίλου, Vivartia, παρότι ήταν αρκετά υψηλό το προσφερόμενο τίμημα, ενώ και η προσπάθεια πώλησης της Singular σε Έλληνα εφοπλιστή έχει «ναυαγήσει», όπως ναυάγησαν και οι προσπάθειες για άντληση αναχρηματοδότησης από τα fund που προαναφέρθηκαν, τα οποία ζητούσαν πολύ υψηλό επιτόκιο (διψήφιο) και «βαριά» ενέχυρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της Πειραιώς προσανατολίζεται στην αναζήτηση αγοραστή της MIG στις αρχές του 2020, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι όποιος ενδιαφερθεί για τον υπερχρεωμένο όμιλο θα απαιτήσει και μια σημαντική αναδιάρθρωση των δανείων του, πιθανότατα και με μεγάλο «κούρεμα». Έτσι, η Πειραιώς έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζει προβλέψεις, ώστε η πώληση να έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στα κεφάλαιά της, το 2020.

Σχετικα αρθρα

DW: Τέλος της κρίσης και των μνημονίων το 2018;

admin

ΟΛΟ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

admin

Η κρίση των κρίσεών μας

admin

Ώρα να σώσετε τον κόσμο, κ. Τραμπ

admin

Τα ξεσπάσματα των ομολόγων πρέπει να θεωρούνται καλοί οιωνοί

admin

Γιατί ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα βόλευε την ΕΕ

admin

Bloomberg: Οι Γερμανοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου

admin

Novartis,Cohen και… Trump

admin

FAZ για μεταναστευτικό: Κίνδυνος για ένα δεύτερο 2015

admin

Wirtschaftswoche: Η Ελλάδα «τελειώνει» με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

admin

Η φιλοσοφία Buffett μιλά από μόνη της…

admin

Στον άδυτο κόσμο των golden boys

admin

O Ζούκερμπεγκ κέρδισε μόνο τη μισή μάχη στις Βρυξέλλες

admin

Δραματική ανατροπή

admin

Ο δρόμος προς τα εμπρός για την Ισπανία

admin

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

admin

Ενώ η Γερμανία κοιμόταν…

admin

Η άλλη κρίση…

admin