Image default
Πρώτο Θέμα

Στενεύει ο κλοιός για την MIG

mig-farallon-oak-hill-

Ως τις 6 Δεκεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης των δύο ομολογιακών της MIG συνολικού ύψους 228 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναχρηματοδότησης βασίστηκε σε ειδικές άδειες που εξασφάλισε η Πειραιώς από την εποπτεία και το ΔΣ της, καθώς επρόκειτο εξ ορισμού για ΝΡΕs.

 Οι ειδικές συνθήκες υποχρεώνουν την Πειραιώς να εξασφαλίσει την ταχεία επιστροφή των κεφαλαίων της και για αυτό θέτει προθεσμία ενός έτους. Υπό τις συνθήκες αυτές η πώληση είτε της Vivartia, είτε του Attica Group είναι αναπόφευκτη.

Η τράπεζα θα επιθυμούσε την πώληση της Vivartia καθώς είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Εmma Capital, αλλά στη MIG οι διαθέσεις είναι περισσότερο για κάποια συμφωνία για το Attica Group.

Η MIG έχει γίνει μεγάλος «πονοκέφαλος» της διοίκησης της Πειραιώς, καθώς η τράπεζα όχι μόνο έχει μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο του εν λόγω ομίλου, που παραμένει ζημιογόνος και με δυσβάστακτες δανειακές υποχρεώσεις (1,449 δισ. ευρώ, στα τέλη α’ εξαμήνου 2019), αλλά διατηρεί και αυξημένη συμμετοχή, έχοντας καταστεί βασικός μέτοχος, ύστερα από μετατροπές ομολογιακών δανείων σε μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαρκής και έντονη είναι η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για απεμπλοκή της τράπεζας από αυτή τη συμμετοχή που όχι μόνο ξεφεύγει από τις βασικές, τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά χαρακτηρίζεται και από υψηλό κίνδυνο.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς προσανατολίζεται να δώσει οριστικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα μέσα στο 2020, που είναι και έτος κρίσιμο για τις τράπεζες, λόγω των stress tests, γι’ αυτό και ήδη σπεύδει να ενσωματώσει στα οικονομικά στοιχεία του 2019 μεγάλο μέρος των προβλέψεων για πιθανές απώλειες από χρηματοδοτήσεις στην MIG.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τη διοίκηση της Πειραιώς είναι ότι έχουν αποτύχει ως τώρα όλες οι προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της MIG. Η διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου δεν έδειξε διάθεση να εκμεταλλευθεί την προσφορά του Τσέχου Γίρι Σμετς (Emma Capital – ΟΠΑΠ) για τη «ναυαρχίδα» του ομίλου, Vivartia, παρότι ήταν αρκετά υψηλό το προσφερόμενο τίμημα, ενώ και η προσπάθεια πώλησης της Singular σε Έλληνα εφοπλιστή έχει «ναυαγήσει», όπως ναυάγησαν και οι προσπάθειες για άντληση αναχρηματοδότησης από τα fund που προαναφέρθηκαν, τα οποία ζητούσαν πολύ υψηλό επιτόκιο (διψήφιο) και «βαριά» ενέχυρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της Πειραιώς προσανατολίζεται στην αναζήτηση αγοραστή της MIG στις αρχές του 2020, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι όποιος ενδιαφερθεί για τον υπερχρεωμένο όμιλο θα απαιτήσει και μια σημαντική αναδιάρθρωση των δανείων του, πιθανότατα και με μεγάλο «κούρεμα». Έτσι, η Πειραιώς έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζει προβλέψεις, ώστε η πώληση να έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στα κεφάλαιά της, το 2020.

Σχετικα αρθρα

Απομυθοποιώντας το γερμανικό οικονομικό “θαύμα”

admin

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

admin

Vodafone:Λουκέτο στο 15% των καταστημάτων της

admin

Δυναμικό πόκερ Σταϊκούρα με θεσμούς ενώ ιταλική «καταιγίδα» ευνοεί την Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της εξόδου των επενδυτών

admin

Νέα αντιπαράθεση ΔΕΗ-Μυτιληναίου

admin

Πώς να εκμεταλλευτούμε την ανάκαμψη της Ευρώπης

admin

Νέο χαστούκι Draghi: Μόλις 500 εκ. € στις τράπεζες

admin

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ξεκινά από την αρχή

admin

Alpha: Εφικτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

admin

Η Ευρώπη οφείλει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» δεν φοβίζουν τις αγορές

admin

Η ΕΕ περιμένει εμπόδια στο προσφυγικό καθώς η συμφωνία με την Τουρκία δέχεται σκεπτικισμό

admin

Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα…

admin

Το ΔΝΤ απειλεί να ρίξει την διαπραγμάτευση στα «βράχια»

admin

Η ΕΚΤ κερδίζει χρόνο για να αναλογιστεί το μέλλον

admin

Η ευπρόσδεκτη επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές

admin

Σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

admin