Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων διάσωσης μέσα στο 2024 σε χώρες της ευρωζώνης, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο ότι η χώρα θα λάμβανε σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να τιθασεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνει το Reuters.

Η λιτότητα μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσε χρόνια βίαιων διαδηλώσεων. Όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομία έχει ανακάμψει , οδηγώντας σε μια σειρά από πρόωρες αποπληρωμές δανείων.

Ένας αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, «πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα προσθέσει ρευστότητα σε μια ρηχή ελληνική αγορά ομολόγων. Περίπου το 70% του χρέους της χώρας κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το άθροισμα και το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα μετά από μαρασμό για 13 χρόνια στην κατηγορία των «σκουπιδιών», γεγονός που τη βοήθησε να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές στις εκδόσεις ομολόγων της.

Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15-17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.

Το 2022, η χώρα εξόφλησε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το 2023 αποπλήρωσε 5 δισ. ευρώ δανείων σε χώρες της ευρωζώνης.

Νέο ομόλογο

“Εντολή” στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο να “τρέξουν” τη διαδικάσια έκδοσης νέου 30ετούς ομολόγου, με λήξη στις 15 Ιουνίου του 2054.

Αυτή είναι η δεύτερη “μεγάλη” έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2024, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς τον Ιανουάριο, η οποία, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Sημειώνεται ότι η “πρεμιέρα” της χώρας στις αγορές για το 2024, τον Ιανουάριο με τη έκδοση 10ετούς ομολόγου, είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία καθώς το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 4 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ.

Όπως και τότε, στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων με την ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες.

Την Παρασκευή άλλωστε η Standard & Poor’s σε μία κίνηση έκπληξη προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό, σε έναν προάγγελο ενδεχόμενης περαιτέρω αναβάθμισης και της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε επόμενη φάση (που διατήρησε την Παρασκευή στο ΒΒΒ-).

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος σημείωνε ότι το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να ξεπερνά εκείνη των ομολόγων της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σχετικα αρθρα

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin