Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ: Τι θα φέρει το ντεμπούτο της Λαγκάρντ 

Το τελευταίο διάστημα οι αγορές κρέμονται από τα χείλη του Τραμπ και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Για την εβδομάδα που έρχεται όμως η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια θα είναι η Κριστίν Λαγκάρντ. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ με τη Γαλλίδα αξιωματούχο στο τιμόνι και ενώ δεν αναμένονται αποφάσεις, όλοι περιμένουν το σήμα που θα στείλει για την πολιτική της τον επόμενο χρόνο. 

Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις της Λαγκάρντ έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα. Έχει αποφύγει να μπει σε λεπτομέρειες για τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής, αλλά έχει στείλει δύο μηνύματα: Το πρώτο είναι πως δεν σχεδιάζει να απομακρυνθεί από την γραμμή του προκατόχου της, αλλα ούτε να κλείσει τα μάτια στις παρενέργειές της. Το δεύτερο απευθύνεται στις κυβερνήσεις και πρωτίστως στο Βερολίνο: Ήρθε η ώρα να σταματήσουν να στηρίζονται στην νομισματική πολιτική και να ενεργοποιήσουν το όπλο των δημόσιων επενδύσεων. 

Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ήξερε πως τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ανθηρά για την Ευρωζώνη όταν αναλάβει τα νέα καθήκοντά της. Οι προβλέψεις του Ταμείου άλλωστε ήταν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές. Τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ή εφησυχασμού. Τον Οκτώβριο η γερμανική βιομηχανική παραγωγή και οι παραγγελίες των made in Germany αγαθών έκαναν απροσδόκητη βουτιά, αποκαλύπτοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να φλερτάρει επικίνδυνα με την ύφεση. Και τον Νοέμβριο ο σύνθετος δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης έδειξε ότι η νομισματική ένωση μπορεί να έχει παγιδευθεί σε στασιμότητα το τέταρτο τρίμηνο. Πτώση είχαμε και στις πωλήσεις λιανικής, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις από την κάμψη της ζήτησης από το εξωτερικό και εν γένει τον αντίκτυπο των εμπορικών αντιπαραθέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, αλλά και για το τι πιστεύει πως είναι ευθύνη της ΕΚΤ και τι αποκλειστικά των κυβερνήσεων. Και θα πρέπει να το κάνει έχοντας να τηρήσει λεπτές ισορροπίες και στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας, που εμφανίζεται σήμερα πιο διχασμένη από ποτέ. 

Και ενώ επενδυτές και αναλυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα σε εκείνη, η ίδια θα το έχει σίγουρα στη Βρετανία. To ντεμπούτο της άλλωστε συμπίπτει με τις κρίσιμες κάλπες για το μέλλον της χώρας και των σχέσεών της με την Ε.Ε. 

– 

Σχετικα αρθρα

ΕΣΑ: Ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1-15/11, «Black Friday» στις 29/11

admin

Η Ιταλία είναι το καναρίνι στο ορυχείο της Ευρώπης

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Γιατί η S P υποβάθμισε την Ελλάδα

admin

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

admin

Αραμπατζή: Ο “εθνικός πλούτος” της υδατοκαλλιέργειας θα κεφαλαιοποιηθεί

admin

Τράπεζες: Νέες χρεώσεις στις συναλλαγές

admin

ΕΚΤ : Την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση υπό τον Μάριο Ντράγκι

admin

Φρένο στα λουκέτα της βαριάς βιομηχανίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση

admin

Διαβατήρια : Ποια είναι τα ισχυρότερα στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

admin

Οκτώ χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου

admin

Fitch : Θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Η Alibaba πυροδοτεί καταναλωτική επανάσταση στην Κίνα

admin

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

admin

Βρίσκοντας την πηγή των υφέσεων

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έξι ανατροπές στα ακίνητα, βαριές καμπάνες έως 100.000 ευρώ για Airbnb

admin

Πότε θα καταβληθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να λύσει επιτέλους το ελληνικό πρόβλημα χρέους

admin