Image default
Πρώτο Θέμα

Στις αγορές με επιτόκιο-έκπληξη κάτω από 5%;

Στις αγορές με επιτόκιο-έκπληξη κάτω από 5%;

Εντείνονται οι φήμες για άμεση έξοδο, σήμερα, στις αγορές, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή άκρως επιτυχημένη διάθεση εντόκων γραμματίων, που απέδειξε τη «δίψα» των ξένων επενδυτών για τους υψηλότοκους κρατικούς τίτλους.

Στα τραπεζικά γραφεία, μάλιστα, διαδίδονταν χθες εκτιμήσεις για επιτόκιο-έκπληξη στην πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2010 και γινόταν λόγος για επιτόκιο που μπορεί να είναι χαμηλότερο και από το 5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal, το οποίο «κίνησε» χθες την αγορά των ελληνικών ομολόγων, η έκδοση των νέων 5ετών τίτλων θα γίνει σήμερα. Το δημοσίευμα προκάλεσε νέα μικρή υποχώρηση στην απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων, που βρέθηκε χθες στο 6,14%.

Με αυτό το επίπεδο αποδόσεων στη δεκαετία, αναλυτές, όπως αυτοί της Morgan Stanley, έχουν εκτιμήσει ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να διατεθούν με επιτόκιο κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 5% και θα πρέπει το επιτόκιο διάθεσης να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5,3%.

Όμως, υπάρχουν πλέον αρκετοί παράγοντες που δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας έκπληξης, η οποία βεβαίως θα αξιοποιηθεί καταλλήλως, πολιτικά και επικοινωνιακά, από το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου:

–              Η νέα έκδοση θα είναι πολύ μικρή για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, μόλις 2 δισ. ευρώ. Παρότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα συμμετάσχουν στη νέα διάθεση ομολόγων, λόγω απαγόρευσης από την ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος προσφορών, που θα υπερκαλύψει πολλές φορές το ζητούμενο από το Δημόσιο ποσό, οδηγώντας σε πίεση του επιτοκίου.

–              Αυτό ακριβώς συνέβη, άλλωστε, στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, όπου ο ΟΔΔΗΧ βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε πολύ ισχυρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, οι οποίοι κάλυψαν τελικά το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) της έκδοσης, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει απότομα το επιτόκιο δανεισμού από το 3,6% στο 3%. Ακόμη και με αυτή την πτώση, οι ξένοι επενδυτές είναι έντονα ικανοποιημένοι, αφού τέτοιοι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι διατίθενται στις άλλες χώρες της ευρωζώνης με επιτόκια κοντά στο μηδέν.

–              Τη διάθεση των νέων τίτλων, με ιδιωτική τοποθέτηση, πιθανότατα, έχουν αναλάβει ως επικεφαλής οι δύο κορυφαίοι τραπεζικοί όμιλοι ΗΠΑ και Ευρώπης, η JP Morgan και η Goldman Sachs, που αναμένεται ότι θα λάβουν και αρκετά παχυλές προμήθειες (τουλάχιστον 2% επί του ποσού της έκδοσης), για να προωθήσουν τα ομόλογα σε πελάτες τους. Δεδομένης της μεγάλης συμβολικής σημασίας που έχει διεθνώς η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τα ισχυρά «τραπεζικά χέρια» εκτιμάται ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία διάθεσης, ώστε να υπάρξει μια ευχάριστη έκπληξη από το επιτόκιο, το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια ανάσα κάτω από το 5%.

Παρότι ένα επιτόκιο κάτω του 5%, για μια χώρα με τεράστιο χρέος, ύφεση και υψηλή ανεργία, θεωρείται από πολλούς ότι δεν καλύπτει τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, υπάρχει η άποψη στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους ότι το ελληνικό ρίσκο είναι πλέον πολύ μικρότερο από όσο μπορεί να φαίνεται από μια ανάγνωση βασικών οικονομικών δεικτών.

Και αυτό για δύο λόγους: ο ένας, που επισημάνθηκε και από το “Spiegel”, είναι ότι για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει πλέον μια άτυπη γερμανική εγγύηση, αφού η Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευθεί ότι, μετά το PSI του 2012, δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» ιδιωτών ομολογιούχων. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους, που κατά 80% αφορά δάνεια από τον επίσημο τομέα. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αρχίσει να εξυπηρετεί αυτά τα δάνεια από το 2022 και μετά, ίσως μάλιστα η περίοδος χάριτος να πάρει και νέα παράταση, τουλάχιστον 5 ετών, όταν συζητηθεί από τους Ευρωπαίους η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που δανείζουν την Ελλάδα για μια περίοδο 5ετία δεν έχουν τον κίνδυνο να δουν τη χώρα να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τόκους και χρεολύσια του δανείου, αφού μέχρι το 2022, τουλάχιστον, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι πολύ χαμηλές.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin