Image default
Editorials Πρώτο Θέμα

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ανοίξει τίποτα τα Χριστούγεννα!

Aνθρωποι δίνουν αίμα στη σκηνή του κλειστού νυχτερινού κέντρου MAD (Moulin a Dance) στη Λωζάνη της Ελβετίας. REUTERS / Denis Balibouse

Τον τελευταίο χρόνο όλος ο πλανήτης μαστίζεται από μία πανδημία επικών διαστάσεων πρωτοφανής στην παγκόσμια ιστορία.Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο παγκόσμιος αριθμός κρουσμάτων είναι 68 εκατομμύρια (!) και είναι θέμα μερικών εβδομάδων να φτάσει το ορόσημο των 100 εκατομμυρίων. Οι νεκροί σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο!

Ταυτόχρονα ο ιός αυτός έφερε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές αλλά και τεράστια επιβάρυνση τόσο στη συλλογική όσο και στην προσωπική μας ψυχολογία. 

Μία από τις βασικές αλλαγές αυτές ήταν ότι κατατρόπωσε με βάναυσο τρόπο το ένα μετά το άλλο τα στερεότυπα μας. 

Από το κλασικό εθνικό μας σπορ, τον χαλαρό καφέ σε κάποιο ωραίο μαγαζί με απαλή μουσική μέχρι τη δια ζώσης παρακολούθηση των αγαπημένων μας ομάδων και από τα θρυλικά ξενύχτια μας τα Σαββατόβραδα μέχρι την “άστατη”  ερωτική μας ζωή!

Κακα τα ψεματα ο ιός αυτός χτυπάει ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου γένους που βρίσκεται στη βάση της περίφημης αλυσίδας του Abraham Maslow , αυτό της αυτοσυντήρησης και συνεπώς  κατάφερε και μας κέρδισε το 2020.

Και μας κέρδισε ολοκληρωτικά όσο κι αν προσπαθούμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας το  αντίθετο. Η ζωή όλων μας άλλαξε δραστικά και σε πολλά επίπεδα. Ο δρόμος για την επίλυση ενός προβλήματος περνάει πρώτα από τον καθρέφτη μας.

Το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου,το μυαλό του δια μέσου της επιστήμης τις τελευταίες εβδομάδες υπόσχεται να μας φέρει μία μεγάλη νίκη που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία και δεν είναι άλλη από την κυκλοφορία των εμβολίων. 

Μέχρι τότε όμως ο ιός ετοιμάζει την,τελευταία ας ελπίσουμε, επίθεση του σε ένα από τα μεγαλύτερα  στερεότυπα του δυτικού κόσμου τα Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα είναι ένα από τα ισχυρότερα στερεότυπα γιατί περιέχουν μέσα τους πολλά άλλα στερεότυπα συμπυκνωμένα σε 15 μέρες. 

Τα Χριστούγεννα πρέπει να είσαι ευτυχισμένος, τα Χριστούγεννα πρέπει να πας για ψώνια για να ποστάρεις τι πήρες, τα Χριστούγεννα πρέπει να πας οπωσδήποτε τρεις μέρες σε ένα πολυτελές θέρετρο για να το ποστάρεις στο instagram, τα Χριστούγεννα πρέπει να είσαι ερωτευμένος κάτω από τα πολύχρωμα λαμπάκια των πολυκαταστημάτων, τα Χριστούγεννα πρέπει να ξενυχτήσεις μέχρι το πρωί στα περίφημα ρεβεγιόν παστωμένος σαν σαρδέλα κάτω από ισχυρή μουσική και πολύ αλκοόλ…και πάει λέγοντας…

Η δύναμη των ανωτέρω στερεοτύπων είναι τόσο ισχυρή στον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο που καταφέρνει και ασκεί τεράστια πίεση σε πολλές κυβερνήσεις, μία εκ των οποίων και η ελληνική,για άνοιγμα κάποιων κλάδων της οικονομίας με οποιοδήποτε κόστος. 

Μόνη εξαίρεση μέχρι στιγμής η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, η Άγκελα Μέρκελ η οποία ανακοίνωσε νωρίς την παράταση του lockdown στη Γερμανία μέχρι τις 10 ιανουαρίου…  Υπέρ των αυστηρών περιορισμών τάχθηκε και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ: «Πρέπει να σκεφτούμε, καλύτερα να είμαστε συνεπείς για λίγο, παρά ημι-συνεπείς για πολύ», είπε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης με την γερμανίδα καγκελάριο.

Έτσι για να μην προβληματίζεστε κατα καιρούς γιατί η Γερμανία είναι υπερδύναμη… Απλά γιατί έχει ηγέτες με μυαλό και πυγμή.

Η πίεση αυτή ξεπερνάει ακόμα και το γεγονός ότι κάποιοι “δευτερεύοντες” κλάδοι της κοινωνίας μας θα μείνουν κλειστοί μέχρι τη νέα χρονιά όπως παραδείγματος χάρη η εκπαίδευση των παιδιών μας. 

Αλλά τι σημασία έχει η εκπαίδευση των παιδιών μας μπροστά στις δεκάδες selfie που θα βγάλουμε στο Hondos Center και στο ρεβεγιόν στo GB Roof Garden;

Τα φετινά Χριστούγεννα ούτως ή άλλως θα είναι μία αποτυχία για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν πρόκειται να σωθούν όπως δεν σώθηκε και το περίφημο ελληνικό καλοκαίρι, απλά και μόνο θα αυξηθεί το κόστος που θα έχουμε ως κοινωνία τους πρώτους μήνες του 2021. 

Μία χαλάρωση απλά και μόνο για να υπηρετήσουμε τα καταναλωτικά και κοινωνικά στερεότυπα μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πολύ πιο δύσκολο χειμώνα και μία ακόμα δυσκολότερη άνοιξη τόσο από ιατρικής όσο και από οικονομικής πλευράς. 

Ας πάρει λοιπόν η κυβέρνηση μία γενναία απόφαση με πυγμή και ας κρατήσει κλειστή την κοινωνία μέχρι τις πρώτες μέρες του 2021 ώστε να μπορέσουμε να νικήσουμε ολοκληρωτικά τον ιό, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την επικείμενη έλευση των εμβολίων ισως, και τονίζω το ίσως, μας επιτρέψει να ζήσουμε ένα 2021 λίγο πιο κοντά σε αυτό που θυμόμασταν μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή σαν κανονική ζωή. 

Ι.Α.Φ

Από το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε.Mόνο που ‘ναι πιο δύσκολο. 

Ο.ΕλΥτης

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin

Χρηματιστήριο: 1.004 μονάδες ο ΓΔ – Το υψηλότερο κλείσιμο από το 2014

admin