Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: H Πειραιώς έδωσε τον τόνο

Στο υψηλότερο σημείο 13-14 μηνών παρέμεινε το Χ.Α. (από το  Φεβρουάριο 2020), με το κλίμα να είναι θετικό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και την αγορά να δείχνει εντυπωσιακά αντανακλαστικά μόλις πήγε να χάσει το σύνολο των κερδών, καταφέρνοντας τελικά να κλείσει στο υψηλό ημέρας, υψηλότερα πάντα κρίσιμων τεχνικών επιπέδων.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading και σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), “αν είναι κάτι που από το 2010 και μετά, συνοδεύει, σχεδόν, μονότονα κάθε αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους, είναι οι επιφυλάξεις για τις Ελληνικές Τράπεζες. Το ΔΝΤ αρχικά και εν συνεχεία οι Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, υπενθύμιζαν τον υψηλό βαθμό επισφαλειών, το ‘βουνό’ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θέτοντας εύλογα ερωτήματα για την ουσιαστική χρηματοδότηση του Συστήματος. Για να ανέβει, επομένως, τα σκαλοπάτια αξιολόγησης η Χώρα μας και να μπει στην επενδυτική βαθμίδα των Οίκων, θα πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο που λέγεται Τράπεζες. Φαίνεται οξύμωρο, αλλά η μεγάλη ζημιά που θα πάρει το Δημόσιο με την Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ένα ‘αναγκαίο κακό’, για να κερδίσει μακροπρόθεσμα. Χωρίς Τραπεζικό Σύστημα, το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι καταδικασμένο να παρουσιάζει καχεκτικούς ρυθμούς. Ειδικά μετά τη λήξη της πανδημίας, σε μια Οικονομία που διψάει για ρευστότητα, ένα ισχυρότερο Τραπεζικό Σύστημα θα περιορίσει τα ‘απόνερα’ της κρίσης και το χρόνο ανάκαμψης της Οικονομίας”.

Μένοντας στον κλάδο, “με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου”, σχολιάζουν, αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς, πηγές του ΤΧΣ.

Αμετάβλητες (0,07%) έκλεισαν σήμερα οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 550,28 μονάδες και πάλι υψηλότερα των 530 – 540 μονάδων. Αυτή η παραμονή ζωντανεύει το θετικό σενάριο, με μεγάλα περιθώρια ανόδου για τον τραπεζικό δείκτη, με ότι αυτό σημαίνει για όλη την αγορά.

Στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έκλεισε σήμερα στα 0,9408 ευρώ (+0,58%), με την ΕΤΕ στα 2,568 ευρώ (+0,71%). Στα 0,7402 ευρώ η Eurobank με πτώση 1,31%, με τη μετοχή πάντως να παραμένει υψηλότερα των 0,70 – 0,71 ευρώ μια θετική εξέλιξη που μπορεί να στείλει τη μετοχή στις αντιστάσεις στα 0,80 – 0,81 ευρώ. Τέλος από τις τράπεζες, αντίδραση σήμερα και με μεγάλα κέρδη η Πειραιώς, στα 0,42 ευρώ, +8%, με τα βλέμματα πάντα στραμμένα στις εξελίξεις με την ΑΜΚ.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με σημαντικά κέρδη η Γεκτερνα (10,34 ευρώ, +3,71%), καθώς και με άνοδο η ΑΡΑΙΓ (5,45 ευρώ, +3,61%), ο Τιτάνας (15,96 ευρώ, +3,50%), ο Ελλάκτωρ (1,514 ευρώ, +3,49%), η Μυτιληναίος (14,06 ευρώ, +3,38%) και η ΜΟΗ (13,74 ευρώ, +3,31%).

Από την άλλη πλευρά, με απώλειες από τον FTSE 25 μόνο 4 μετοχές. Η ΕΧΑΕ (3,985 ευρώ, -1,60%), ο ΟΠΑΠ (11,46 ευρώ, -1,04%) και ο ΑΔΜΗΕ (2,805 ευρώ, -0,18%). Αμετάβλητος ο Σαράντης (8,90 ευρώ).

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

ΧΑ: Αρχίζει να θυμίζει 1999…

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin