Image default
Οικονομία

EKT: Κοντά σε συμβιβασμό για τις αγορές ομολόγων μετά το PEPP

Οριστικό τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας της ΕΚΤ, PEPP, ίσως τελικά να δοθεί τον Μάρτιο, αφού είναι δύσκολη η συμφωνία για την επέκτασή του μετά και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να είναι κοντά σε συμφωνία για αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, APP.   

Σύμφωνα με το Reuters H κίνηση αυτή, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, αποσκοπεί στη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα μετά τη λήξη του ύψους 1,85 τρισ. ευρώ PEPP, χωρίς ταυτόχρονα να δεσμεύει υπερβολική δύναμη πυρός σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και οι προοπτικές για την ανάπτυξη αβέβαιες.

Έξι πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων δήλωσαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι φαίνεται να διαμορφώνεται ένας συμβιβασμός γύρω από την αύξηση του APP, αλλά θα υπάρξουν όρια αναφορικά με το μέγεθος και το χρονικό διάστημα της δέσμευσης, αφήνοντας στα μέλη του Δ.Σ. την ευελιξία να προσαρμόσουν την πολιτική αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον συνολικό όγκο των αγορών που γίνονται σήμερα στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων (PEPP και APP).

Μεγάλο ερώτημα παραμένει βεβαίως τι θα γίνει και με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία καθώς βρίσκονται ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι επιλέξιμα για το APP. Είχαν ωστόσο ενταχθεί στο PEPP, με την ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικούς τίτλους συνολικής αξίας 35 δισ. ευρώ έως τώρα. 

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin