Image default
Επιχειρήσεις

Η αύξηση του κόστους χρήματος «φρενάρει» την έκδοση εταιρικών ομολόγων

Η αύξηση του κόστους χρήματος «φρενάρει» την έκδοση εταιρικών ομολόγων

Δεύτερες σκέψεις αρχίζουν να κάνουν οι εισηγμένες που σχεδιάζουν να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022 αφού υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί το κόστος χρήματος , όπως έδειξε και η πρώτη έκδοση της χρονιάς από το Ελληνικό Δημόσιο όπου το επιτόκιο του 10ετούς αναρριχήθηκε στο  1,8%  ενώ η  προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, είχε επιτόκιο 0,81%.

Οι  κεντρικές τράπεζες λόγω του πληθωρισμού αλλάζουν στρατηγική παγκοσμίως τα επιτόκια παίρνουν την ανιούσα και αργά αλλά σταθερά φεύγουμε από την εποχή των αρνητικών επιτοκίων και  η κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά μετά από χρόνια ακραίας χειραγώγησης.

Σήμερα θεωρείται χαμηλό επιτόκιο στα εταιρικά ομόλογα ένα ποσοστό μεταξύ 2% με 4%. Εάν οδηγηθούμε σε υψηλότερα κουπόνια λόγω του ακριβού χρήματος που δημιουργεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετές εισηγμένες να ξανασκεφτούν την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Οι  εισηγμένες εταιρίες που είναι στο τελικό στάδιο για την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων είναι οι εξής: εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να γίνει και η πώληση μετοχικού πακέτου της τάξης του 15 % της PRODEA INVESTEMENTS σε επιλεγμένους επενδυτές. Η PRODEA είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, με ενεργητικό άνω των 2,4 δις ευρώ.  Ο Ελλάκτωρας  εξετάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022. Στόχος είναι από τα έσοδα να αποπληρωθεί ένα μέρος του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν 2-εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που σχεδιάζουν την έκδοση εταιρικών ομολόγων χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν υποβάλλει σχετικό φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Διέξοδο κερδών στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα αναζητήσουν οι τράπεζες, ως αντίβαρο στις απώλειες εσόδων από τόκους δανείων.

Οι επιχειρήσεις στρέφονται για φθηνότερο δανεισμό στις ομολογιακές εκδόσεις και μέσω αυτών αναχρηματοδοτούν υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό. Με τον τρόπο αυτό περικόπτονται επιτοκιακά έσοδα για τις τράπεζες των οποίων κύρια δουλειά είναι οι χορηγήσεις δανείων.

Η κατάσταση αποτελεί μεγάλη εστία προβληματισμού για τις τράπεζες που έρχεται να επιτείνει το άγχος της παραγωγής κερδών τα επόμενα χρόνια. Είναι δε μία κατάσταση αναπότρεπτη, η οποία αντιθέτως θα ενταθεί προσεχώς, καθώς οι εταιρικές εκδόσεις για τις καλές επιχειρήσεις θα αποτελέσουν μονόδρομο και το 2022 ανεξάρτητα πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια. Αυτό διότι  οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν να προλάβουν την άνοδο των επιτοκίων που θα φέρει η άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την FED.

  • εταιρικά ομόλογα
  • Χρήμα
  • ΚΟΣΤΟΣ
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • ομόλογο

    Σχετικα αρθρα

    Unibios: Ανοδικό μέρισμα και συζητήσεις για εξαγορές

    admin

    Στον… πάγο η εξυγίανση των προβληματικών καζίνο

    admin

    Πλαστικά Θράκης: Αποδοτικές οι επενδύσεις που υλοποιούμε

    admin

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τροποποίηση όρων συναίνεσαν οι ομολογιούχοι του ΚΟΔ 2021

    admin

    Unibios: Καθαρά κέρδη 2,04 εκατ. ευρώ το 2023

    admin

    Κέρδη 5,4 εκατ. το 2023 για τη Galaxy Cosmos Mezz, προχωρά σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου

    admin

    Πωλητήριο στον κλάδο χύτευσης βάζει η Αλουμύλ

    admin

    Καρέλιας: Αυξημένα έσοδα και κέρδη το 2023, μέρισμα 12,4 ευρώ

    admin

    Πειραιώς: Στήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών εργαλείων του InvestEU

    admin

    Alpha Bank: Δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε ΜμΕ σε συνεργασία με το InvestEU

    admin

    Ακρίτας: Στα €4,3 εκατ. τα EBITDA το 2023

    admin

    ΔΕΗ: Τέσσερα νέα προγράμματα για αγρότες

    admin