Image default
Οικονομία

Τρ. Πειραιώς: Πληθωρισμός – ενέργεια και πανδημία θα προσδιορίσουν τις προσδοκίες στην οικονομία τους επόμενους μήνες

Το 2021 ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 105,4 μνδ. και ουσιαστικά επανήλθε στα επίπεδα του 2019 (105,6 μνδ.). Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι τιμές ενέργειας που απασχόλησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στα τέλη του 2021, αλλά και η αβεβαιότητα από την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να αποτελούν προσδιοριστικούς παράγοντες των προσδοκιών στους επόμενους μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, στο “Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων στην Ελλάδα και τον Κόσμο”.

Οι πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων μηνών εμμένουν, τονίζουν οι αναλυτές, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 1,2% για το 2021, ενώ – αν και ακόμα υπολείπεται – ανοδική τάση ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ήταν το 2021 καλύτερο του στόχου.

Στις 19/1 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2022. Με την έκδοση 10ετους ομολόγου άντλησε €3δισ. με κουπόνι 1,75% και απόδοση 1,836%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα €15 δισ.

Τέλος, στις 14/1 η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε “ΒΒ”, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Πειραιώς.

Διεθνείς Εξελίξεις

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει φθάνοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν αισθητά τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας την αρνητική επίδραση του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Η Fed προτίθεται να ολοκληρώσει τον Μάρτιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τουλάχιστον 3 φορές το επιτόκιο εντός του 2022, ώστε να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, η μεγάλη διασπορά της επιθετικής μετάλλαξης “όμικρον” έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς. Η ECB έχει αποφασίσει να διακόψει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ.

Στην Κίνα, καταγράφονται περισσότερα στοιχεία που αντανακλούν έντονη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. 

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin