Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Η Κίνα στο πλευρό της Ρωσίας και η νέα τάξη πραγμάτων…

Ο απεσταλμένος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε τη Δευτέρα “όλα τα μέρη” να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν “τροφοδοτούν εντάσεις” στην Ουκρανία , αλλά δεν καταδίκασε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας από το Κρεμλίνο για δύο περιφέρειες υπέρ της Μόσχας στα ανατολικά της χώρας.

Το Πεκίνο ακολουθεί μια περίπλοκη θέση καθώς εντείνεται η κρίση στην Ουκρανία, επιχειρώντας να εξισορροπήσει τους δεσμούς που εμβαθύνουν με τη Μόσχα με την ασκούμενη εξωτερική πολιτική της σθεναρής υπεράσπισης της κρατικής κυριαρχίας.

Σε μια σύντομη δήλωση σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα το βράδυ, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν είπε ότι το Πεκίνο καλωσόρισε και ενθάρρυνε κάθε προσπάθεια για διπλωματική λύση, προσθέτοντας ότι όλες οι ανησυχίες πρέπει να αντιμετωπίζονται στη «βάση της ισότητας».

“Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα πολλών πολύπλοκων παραγόντων. Η Κίνα έχει πάντα τη δική της θέση ανάλογα με την ουσία του θέματος. Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες πρέπει να επιλύουν τις διεθνείς διαφορές με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ», είπε ο Ζανγκ.

Η Ρωσία προσπάθησε να πλησιάσει περισσότερο την Κίνα, με τον Πούτιν να ταξιδεύει στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση μιας σαρωτικής δήλωσης που δήλωνε ότι δεν υπάρχουν «όρια» στη σχέση των δύο χωρών και «δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας».

Η επίδειξη αλληλεγγύης δεν πέρασε απαρατήρητη στη Δύση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή δήλωση του Σι και του Πούτιν σε έντονα διατυπωμένα σχόλια στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την Παρασκευή, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο και η Μόσχα προσπάθησαν να αντικαταστήσουν το κράτος δικαίου με το «κράτος του ισχυρότερου».

Η Κίνα έχει υποστηρίξει ότι τα συμφέροντά της είναι ο διάλογος και η ειρηνική επίλυση, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το Πεκίνο θα ήταν επιφυλακτικό να θεωρηθεί ένοχο από τη σύνδεση και θα επιδιώξει τώρα να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί.

Σε σχόλια το Σάββατο, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη στο Μόναχο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε ότι «η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να διαφυλάσσονται».

Αυτό φέρνει την Κίνα σε «δύστροπη θέση» όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τον David Sacks, ερευνητή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή, η Κίνα τόνισε την ανάγκη επιστροφής στη συμφωνία του Μινσκ και ο Πούτιν το έσκισε δημοσίως και ουσιαστικά αγνόησε την πρόταση της Κίνας για την αντιμετώπιση της κρίσης», είπε.

Ο Σακς είπε σε συνομιλίες έξω από τα φώτα της δημοσιότητας «είναι πιθανό να διεξαχθεί μια έντονη συζήτηση στο Πεκίνο σχετικά με το μακροπρόθεσμο κόστος της ευθυγράμμισης με τη Ρωσία», είπε. «Ο αγκάλιασμα της Ρωσίας από την Κίνα θα προκαλέσει περαιτέρω απώθηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που θέλει να αποφύγει».

Αν και δεν είναι στρατιωτικοί σύμμαχοι, η Κίνα και η Ρωσία παρουσιάζουν ένα όλο και πιο ενωμένο μέτωπο απέναντι σε αυτό που θεωρούν ως δυτική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις, ωθώντας τις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ και συχνά ψηφίζοντας ως μπλοκ στον ΟΗΕ.

Αυτό υπογραμμίστηκε στην κοινή δήλωση της 4ης Φεβρουαρίου, η οποία δεν ανέφερε την Ουκρανία, αλλά είδε την Κίνα να υποστηρίζει το κεντρικό αίτημα της Ρωσίας προς τη Δύση, με τις δύο πλευρές «να αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Ο Yu Bin, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Wittenberg του Οχάιο και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ρωσικών Σπουδών του East China Normal University στη Σαγκάη, είπε ότι η Κίνα συμμερίζεται τις ανησυχίες για το ΝΑΤΟ δεδομένου του αυξανόμενου ρόλου του μπλοκ στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Υπάρχει, επομένως, μια σύγκλιση των αντιλήψεων της Ρωσίας και της Κίνας για τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία ως αποτέλεσμα της ολοένα και πιο ενεργητικής στάσης (της συμμαχίας)», είπε.

Το βράδυ της Δευτέρας στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και την «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με μια σύντομη ανάγνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γουάνγκ εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Ουκρανία. “Η Κίνα ανησυχεί για [την] εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία” και “οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές”, δήλωσε ο Wang κατά τη διάρκεια της κλήσης.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

admin

ΤτΕ: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές

admin

Fed: Στάση… αναμονής στα επιτόκια

admin

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά

admin

Ρωσία: Γιατί «λαχανιάζει» η πολεμική οικονομία της Μόσχας

admin

Το τέλος της μαγικής σκέψης του χρέους-K.ROGOFF

admin

Οι αμφίβολες κινήσεις της Fed περιπλέκουν τις αποφάσεις των επενδυτών

admin

UBS: Πατάει γκάζι η Ελλάδα, φρενάρει η Γερμανία – Τι «βλέπει» για πληθωρισμό και επιτόκια

admin

Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της Ευρώπης

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin