Image default
Οικονομία

Ρωσικές τράπεζες και ρούβλι στο στόχαστρο – Επόμενος στόχος τα κρυπτονομίσματα

-

[- -]
 

Η πλήρης έξοδος της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT δεν ήρθε. Θα ήταν εξάλλου εξαιρετικά επώδυνη και για τη Δύση μία τέτοια ενέργεια- εκτινάσσοντας μεταξύ άλλων ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό. Παρόλα αυτά έγινε ένα σημαντικότατο βήμα με την απόφαση να αποκλειστούν από το σύστημα ορισμένες ρωσικές τράπεζες και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν ως στόχο να ωθήσουν σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι και να προκαλέσουν μίνι πιστωτική ασφυξία στη χώρα, που συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεσή της στην Ουκρανία. 

Το τρίτο πακέτο κυρώσεων θα αποδειχθεί πιθανότατα και το πιο αποτελεσματικό τονίζουν αναλυτές Ωστόσο οι κυρώσεις ενδεχομένως να μην τελειώσουν εδώ. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η Ουάσινγκτον εξετάζει έναν ακόμη τομέα για κυρώσεις: τα κρυπτονομίσματα. Βάζοντας στο στόχαστρο την πρόσβαση της Ρωσίας σε Bitcoin, Ether και άλλα κρυπτονομίσματα οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να κόψουν ακόμη μία πηγή χρηματοδότησης. Ωστόσο το μπλοκάρισμα τέτοιου είδους συναλλαγών είναι δύσκολη υπόθεση. Και τούτο γιατί πρόκειται για ιδιωτικές, ανώνυμες συναλλαγές, που έχουν ακριβώς σχεδιαστεί για να ξεπερνούν σύνορα και άλλα εμπόδια. 

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται στα αρχικά σχέδια εξέτασης της πρότασης αυτής. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεχτικός ώστε να αποφευχθεί ένα ευρύτερο πλήγμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων και να υποστούν τεράστιες ζημίες μικροεπενδυτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Τα κρυπτονομίσμα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος- κάτι που οφείλεται στην δυσπιστία των Ρώσων έναντι του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της ρωσικής κυβέρνησης, Ρώσοι πολίτες έχουν ανοίξει περισσότερα από 12 εκατομμύρια ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων με στοιχεία ενεργητικού αξίας σχεδόν 24 δισ. δολαρίων. Η Ρωσία είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη χώρα «εξόρυξης» Bitcoin στον κόσμο. 

Η στάση των ρωσικών αρχών έναντι των κρυπτονομισμάτων είναι πάντως αντικρουόμενη. Η κεντρική τράπεζα πρότεινε την πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα τον περασμένο μήνα και μπλόκαρε τη δυνατότητα των τραπεζών να επενδύουν σε αυτά. Έχει ταχθεί επίσης υπέρ της κατάργησης της διαδικασίας «εξόρυξης».  Ωστόσο μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει προσχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα με ειδικές άδειες και με την επιβολή ενός πλαφόν. 

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

admin

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

admin

Επίδομα παιδιού: Κλείνει στις 10 Μαΐου η πλατφόρμα Α21

admin

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

admin

Το «δυνατό σχήμα» Priority – Mazars – Magrowth θα «υποστηρίξει» το έργο της ΕΕΕΠ στην αγορά τυχερών παιγνίων 

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα καλύψετε τεκμήρια – Οι 70 κατηγορίες εσόδων

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας

admin

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin

Σκρέκας: Αποδίδουν τα μέτρα – Μηδενικές ανατιμήσεις Μάρτιο και Απρίλιο

admin

POS – ταμειακές: Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις, 17.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί – Τα πρόστιμα

admin

Πράσινα τιμολόγια ρεύματος: Αναλυτικά οι τιμές ανά προμηθευτή

admin

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

admin