Image default
Οικονομία

Eurocommerce: Αποστολή στήριξης και ενέργειες για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, ενημερώνει για την επιστολή στήριξης της Eurocommerce και τις ενέργειες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη EuroCommerce:

«Οι σκέψεις των λιανοπωλητών και των χονδρεμπόρων της Ευρώπης είναι με τον ουκρανικό λαό. Μοιραζόμαστε τη βαθιά τους θλίψη για τις ζωές που έχουν ήδη χαθεί και τη ζημιά στη χώρα τους, καθώς η Ρωσική Ομοσπονδία, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της σε ένα κυρίαρχο κράτος που θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία του.

Η Ευρώπη και η Ουκρανία έχουν πολλούς δεσμούς και η ΕΕ πρέπει να το αντικατοπτρίσει αυτό με την υιοθέτηση ισχυρών κυρώσεων για να δείξει ότι μια τέτοια παράνομη ενέργεια δεν είναι χωρίς συνέπειες για εκείνους που την άρχισαν. Συμμετέχουμε σε άλλους επιχειρηματικούς οργανισμούς ζητώντας αυτά τα μέτρα να συντονιστούν με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους.

Ο τομέας μας θα υποστηρίξει τους πολιτικούς μας ηγέτες στα μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να λάβει η ΕΕ. Θα ζητούσαμε αυτά τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφή, ώστε να παρέχεται ασφάλεια δικαίου στις εταιρείες που πρέπει να συμμορφωθούν με αυτά. Η κατάσταση είναι πιθανό να επηρεάσει τα μέλη μας με δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία και θα ζητούσαμε υποστήριξη από τα μέλη μας για τη φροντίδα των εργαζομένων τους στις δύο χώρες.

Από την πλευρά μας, οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι θα κάνουν ό,τι μπορούν, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια του COVID, για να ξεπεράσουν κάθε ευρύτερη αναστάτωση που προέκυψε από την εισβολή και τις επιπτώσεις της και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα καθημερινά τους απαραίτητα. Καθώς οι τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, καλούμε επίσης τους ηγέτες της Ευρώπης να εξετάσουν πώς να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις στους καταναλωτές της Ευρώπης από τις συνεχιζόμενες ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις».

Επιπλέον, η EuroCommerce δημιουργεί ένα δίκτυο μελών για:

• Ανταλλαγή πληροφοριών και πληροφοριών σε σχέση με την εφαρμογή κυρώσεων και παρακολούθηση της κατάστασης

• Ανάπτυξη κοινής κατανόησης των επιπτώσεων για την οικονομία της ΕΕ, σε σχέση με τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας και τα επιτόκια

Το γκρουπ θα εξυπηρετείται από τις Βρυξέλλες και εάν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε στο [- -] για να ορίσετε έναν εκπρόσωπο σε αυτό το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενημερώνει τις ξένες επιχειρήσεις την 1η Μαρτίου 14.00 GMT+2 – σύμφωνα με την επισυναπτόμενη ατζέντα. Η Ημερήσια Διάταξη της Ενημέρωσης των ξένων επιχειρήσεων από τους Ουκρανούς Υπουργούς για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία είναι η ακόλουθη:

1. Εναρκτήρια σχόλια και οικονομική ενημέρωση Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός – Υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας κα Yulia Svyrydenko 5 λεπτά

2. Ενημέρωση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Dmytro Kuleba – 5 λεπτά

3. Ενημέρωση για την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κ. Oleksii Reznikov – 5 λεπτά

4. Συνεδρία με Ερωτήσεις και Απαντήσεις– 30 λεπτά

5. Τελικές παρατηρήσεις και οικονομική ενημέρωση Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός – Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ουκρανίας κα Yulia Svyrydenko 2 λεπτά

Τον προκαταρκτικό κατάλογο μέτρων ετοίμασε η Ευρωπαική Επιτροπή. Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, το Συμβούλιο συμφώνησε για τις παρακάτω κυρώσεις:

• έναντι των 351 βουλευτών του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης

• κατά 27 ατόμων και οντοτήτων για τις ενέργειές τους κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

• περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και

• περιορισμοί στην πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ.

Οι λεπτομέρειες και οι κατάλογοι βρίσκονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεχείς οι εξελίξεις με τη σύγκλιση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 25/2/22 στις Βρυξέλλες για έκτακτη σύνοδο για να διευθετηθούν περαιτέρω μέτρα που συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα επηρεάσουν:

• τον χρηματοπιστωτικό τομέα

• τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών

• τα αγαθά διπλής χρήσης

• τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών

• την πολιτική θεωρήσεων visa

• τις πρόσθετες κυρώσεις κατά Ρώσων ατόμων

• τα νέα κριτήρια καταχώρισης

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin