Image default
Αγορές

Νέο sell off στις ευρωαγορές- Πέμπτη ημέρα απωλειών

Νέο sell off στις ευρωαγορές- Πέμπτη ημέρα απωλειών

Στο «βαθύ κόκκινο» έκλεισαν και σήμερα (13/6) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας αισίως την πέμπτη διαδοχική πτωτική τους συνεδρίαση. Το «κλείδωμα» της αύξησης των επιτοκίων στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να αποκλιμακωθεί ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς και ο φόβος της ύφεσης, διευρύνουν το σερί των απωλειών στις χρηματαγορές.

Ανησυχία προκάλεσαν και οι δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, ο οποίος θεωρεί αναγκαία την επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων. «Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο», τόνισε, προκειμένου να δαμαστεί ο πληθωρισμός.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε 2,36% και έκλεισε στις 412,72 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 7 Μαρτίου, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 5,3%.

Στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε κατά 2,43% στις 13.427,03 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,53% στις 7.205,81 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,67% στις 6.022,32 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 2,47% στις 8.183,30 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε «βουτιά» 2,79% στις 21.918,04 μονάδες και στην Πορτογαλία ο PSI έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 6.016,09 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ στη Βρετανία μειώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, παρότι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Στις επιμέρους μετοχές, οι μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας όπως η BNP Paribas, η Societe Generale και η Credit Agricole υποχώρησαν μεταξύ 4% και 4,7%, εμφανώς επηρεασμένες από την έκβαση του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών. Παράλληλα, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Valneva σημείωσε πτώση 25,3% αφού προειδοποίησε για τις προοπτικές του εμβολίου της κατά της COVID-19.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • απώλειες
  • ΕΚΤ
  • πληθωρισμός
  • ύφεση

    Σχετικα αρθρα

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin