Image default
Πρώτο Θέμα

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν… σε «δημοκρατικό σοκ»

ΠΑΡΙΣΙ – Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχασε τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, μια σημαντική οπισθοδρόμηση που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα σε πολιτική παράλυση, εκτός αν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Ο κεντρώος συνασπισμός Ensemble του Μακρόν, ο οποίος θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να εμβαθύνει περαιτέρω την ενσωμάτωση στην ΕΕ, έμελλε να καταλήξει με τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της Κυριακής. Ωστόσο, θα τους λείπει πολύ η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για τον έλεγχο του κοινοβουλίου, έδειξαν τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Μια ευρεία αριστερή συμμαχία επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη ομάδα της αντιπολίτευσης, ενώ η ακροδεξιά σημείωσε νίκες ρεκόρ και οι συντηρητικοί.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «δημοκρατικό σοκ» και πρόσθεσε ότι εάν άλλα μπλοκ δεν συνεργαστούν, «αυτό θα εμπόδιζε την ικανότητά μας να μεταρρυθμίσουμε και να προστατέψουμε τους Γάλλους».

Δεν υπάρχει καθορισμένο σενάριο στη Γαλλία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα. Η τελευταία φορά που ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος απέτυχε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές ήταν το 1988.

«Το αποτέλεσμα είναι ένας κίνδυνος για τη χώρα μας ενόψει των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, ενώ πρόσθεσε ότι από τη Δευτέρα και στο εξής, το στρατόπεδο του Μακρόν θα εργαστεί για την αναζήτηση συμμαχιών.

Ο Μακρόν θα μπορούσε τελικά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν επέλθει νομοθετικό αδιέξοδο.«Η καταστροφή του προεδρικού κόμματος έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία», είπε ο σκληροπυρηνικός αριστερός βετεράνος Ζαν-Λικ Μελανσόν στους επευφημούμενους υποστηρικτές.

Η αριστερη Liberation χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ένα χαστούκι» για τον Μακρόν και η οικονομική εφημερίδα Les Echos «σεισμό».

Ενωμένα πίσω από το Melenchon, τα αριστερά κόμματα φάνηκε να τριπλασιάζουν τη δυναμη τους από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2017.

Σε μια άλλη σημαντική αλλαγή για τη γαλλική πολιτική, το κόμμα Εθνικό Ράλι της ακροδεξιάς με ηγέτη την Μαρίν Λεπέν θα δεκαπλασιάσει τους βουλευτές με 90-95 έδρες, οπως έδειξαν οι αρχικές προβλέψεις.

Οι αρχικές προβλέψεις από τους δημοσκόπους Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos έδειξαν ότι η συμμαχία Ensemble του Macron κέρδισε 230-250 έδρες, η αριστερή συμμαχία Nupes εξασφάλισε 141-175 και οι Les Republicains 60-75.

Ο Μακρόν έγινε τον Απρίλιο ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος σε δύο δεκαετίες που κέρδισε μια δεύτερη θητεία, καθώς οι ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Όμως,προεδρεύει σε μια βαθιά απογοητευμένη και διχασμένη χώρα όπου η υποστήριξη για λαϊκιστικά κόμματα δεξιά και αριστερά έχει αυξηθεί.

Η ικανότητά του να επιδιώξει περαιτέρω μεταρρύθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης εξαρτάται από τη λήψη υποστήριξης για τις πολιτικές του από μετριοπαθείς εκτός της συμμαχίας του, τόσο δεξιά όσο και αριστερά.

Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα επιδιώξουν μια συμμαχία με τους συντηρητικούς Les Republicains, που ήρθαν τέταρτοι, ή αν θα διοικήσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα πρέπει να διαπραγματευτεί νομοσχέδια με άλλα κόμματα κατά περίπτωση.

“Υπάρχουν μετριοπαθείς στα έδρανα, στα δεξιά, στα αριστερά. Υπάρχουν μετριοπαθείς Σοσιαλιστές και υπάρχουν άνθρωποι στα δεξιά που, ίσως, βάσει νομοθεσίας, θα είναι στο πλευρό μας”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ.

Η πλατφόρμα των Les Republicains είναι πιο συμβατή με το Ensemble από άλλα κόμματα. Οι δύο μαζί έχουν μια πιθανότητα απόλυτης πλειοψηφίας στα τελικά αποτελέσματα, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 289 έδρες στην κάτω βουλή.

Ο Κρίστιαν Τζέικομπ, ο επικεφαλής των Les Republicains, είπε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση αλλά θα είναι «εποικοδομητικό», προτείνοντας συμφωνίες κατά περίπτωση και όχι σύμφωνο συνασπισμού.

Ο πρώην επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Ρίτσαρντ Φεράν, και η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν έχασαν τις θέσεις τους, σε δύο μεγάλες ήττες για το στρατόπεδο του Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε κάνει έκκληση για ισχυρή εντολή κατά τη διάρκεια μιας πικρής εκστρατείας που διεξήχθη στο πλαίσιο ενός πολέμου στο ανατολικό περιθώριο της Ευρώπης που έχει σφίξει τις προμήθειες τροφίμων και ενέργειας και έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη, διαβρώνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η συμμαχία Nupes του Melenchon έκανε εκστρατεία για το πάγωμα των τιμών των βασικών αγαθών, τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, και την απαγόρευση των εταιρειών που πληρώνουν μερίσματα από την απόλυση εργαζομένων. Ο Μελανσόν καλεί επίσης σε ανυπακοή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Xαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% φέτος και αβεβαιότητα

admin

Πληθωρισμός: Γιατι απέτυχαν οι οικονομολόγοι…

admin

Ενοίκια: Το 47,8% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο

admin

Πλησιάζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση; Υπέροχη ιδέα – με μεγάλους κινδύνους

admin

Alpha Bank: Σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα την τελευταία διετία

admin

XA:Ανοδική αντίδραση για λίγους 

admin

ΔΝΤ: Μεγάλο κενό αποταμίευσης στην Ελλάδα

admin

Η Γερμανία στο χείλος της ενεργειακής αβύσσου…

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 λόγοι που ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Κίνας

admin

Σε υψηλό 7ετίας το ρωσικό νόμισμα – Τι θα κάνει η Μόσχα με το «ακριβό» ρούβλι

admin

Πώς το “δευτερεύον” μέτωπο στο Καλίνινγκραντ μπορεί να αποδειχθεί σπίθα πολέμου στην Ευρώπη

admin

Η επικείμενη ύφεση και η κρίση του φυσικού αερίου…

admin