Image default
Opinion LEADERS

Ο απροκάλυπτος αναθεωρητισμός της Τουρκίας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία η οποία ρίχνει ασταμάτητα λάδι στη φωτιά στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Άγκυρα συντηρεί σε καθημερινή βάση την ένταση, θέτοντας συνεχώς στο «τραπέζι» ανύπαρκτα ζητήματα.

Η διάθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας εκφράζεται με πρωτοφανείς εκφράσεις (όπως «συνέλθετε»), ενέργειες, διεκδικήσεις και προκλήσεις, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών την ώρα που διενεργεί σε συνεργασία με πλήθος χωρών (μεταξύ τους Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Πακιστάν, Αλβανία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Η.Π.Α., Ιταλία, Γαλλία! – γιατί άραγε;) αποβατική άσκηση στο Αιγαίο.


Ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά με πόλεμο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν». Τους λεονταρισμούς του Τούρκου προέδρου, ενισχύει το παραλήρημα Τούρκων αξιωματούχων που επιχειρούν να «γκριζάρουν» νησιά του Αιγαίου. Με τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, να ζητά απροκάλυπτα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας θέτοντας με τη σειρά του θέμα κυριαρχίας.


Μηνύματα στήριξης των ελληνικών θέσεων, και μαζί αποδοκιμασίας της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, εκπέμπονται από πολλά και διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, το οποίο ωστόσο από μόνο του δεν φτάνει. Διότι, η εξάπλωση αυταρχικών καθεστώτων, καθώς και των ρευμάτων οπισθοδρόμησης και απομονωτισμού σε χώρες όπως η Τουρκία, είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του διεθνούς δικαίου και της ανοχής (πολλές φορές και στήριξης) δικτατορίσκων όπως είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτικών, είναι τσακωμένοι με το δίκαιο, τη δημοκρατία και την αλήθεια. Κατά συνέπεια οι απλές αποδοκιμασίες και καταδίκες από μόνες τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα… Τα προβλήματα μεταξύ των χωρών πρέπει να λύνονται με συνεννόηση και χωρίς εκπτώσεις στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Σε αντίθεση με την Άγκυρα, η Αθήνα δείχνει να αντιδρά ψύχραιμα και αποφασιστικά σε όλες τις προκλήσεις και στις ανιστόρητες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων, δηλώνοντας έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση, εξετάζοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Στην Αθήνα φαίνεται ότι επιτέλους άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι οι αντιπαραθέσεις με τη γείτονα, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον μας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Θράκη, θα έχουν αίσιο τέλος μόνο όταν το διεθνές δίκαιο θέσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις ορέξεις των επεκτατικών γειτόνων μας. Η Αθήνα που από την μια κρατάει -και πολύ καλά κάνει- χαμηλούς τόνους και από την άλλη δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη για όλα.


Δρ. Αυγουστίνος Αυγουστής, αναπλ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχετικα αρθρα

Β. Κορκίδης: «Μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ δύο ναυτικών χωρών σε πέντε άξονες»

admin

Ελλάδα: Τι μπορεί να μας διδάξει η περίπτωση της Πορτογαλίας;

admin

ESG και λογιστική: Tα μέσα δεν τα αγιάζει ο σκοπός, τα αγιάζει η ιδεολογία

admin

Β. Κορκίδης:Οι εκκρεμότητες από το 2022 στο 2023

admin

Επτά κομβικές επιτυχίες και 10 πολιτικές προτεραιότητες στην οικονομία – Χρ.Σταϊκούρας

admin

Νίκος Βέττας: Τι μπορεί να φέρει το 2023 στην οικονομία

admin

Β. Κορκίδης: Κίνηση ματ η κάρτα αγοράς στη σκακιέρα πληθωρισμού και ακρίβειας

admin

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, η επιστήμη και η κοινωνία

admin

Ο επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος και η συμβολή της Αυτοδιοίκησης-Γρηγόρης Τάσιος

admin

Τι είναι και τι δεν είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα – Γ. Παγουλάτος

admin

Ενας νέος ακούει τον Τσίπρα στην ΔΕΘ… – Δρ. Βλάδος Χάρης

admin

Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας: Ανοικτό ή κλειστό; – Α. Ανδρικόπουλος

admin