Image default
Ευρώπη

Η Τσεχία δεν θα υιοθετήσει το ευρώ σύντομα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Η Τσεχική Δημοκρατία δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει το ευρώ σύντομα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών από Τσέχους οικονομολόγους.

Καθώς η Κροατία έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως της Επιτροπής για την υιοθέτηση του ευρώ το 2023, η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισε να παραμείνει εκτός του ενιαίου νομίσματος.

«Για την Τσεχική Δημοκρατία, (η υιοθέτηση του ευρώ) δεν είναι θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Φιάλα την Παρασκευή (24 Ιουνίου).

Αν και η Τσεχική Δημοκρατία δεν πληροί επί του παρόντος όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, οι εμπειρογνώμονες ζητούν από τη χώρα να αποδεχθεί το κοινό νόμισμα εν μέσω πληθωρισμού για να επιτύχει μεγαλύτερη σταθερότητα και να έχει λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ευρωζώνης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για μια τέτοια κίνηση.

«Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί το ευρώ. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να το πράξει εγκαίρως και δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση να το πράξει», έγραψε ο ευρωβουλευτής και πρώην υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχίας Λούντεκ Νιεντερμάιερ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Hospodářské noviny.

Ο Νιεντερμάιερ πιστεύει ότι δεν είναι πλέον επωφελές για την Τσεχική Δημοκρατία να παραμείνει εκτός της λέσχης του ευρώ και καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει τουλάχιστον να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ERM). Η συμμετοχή στον ΜΣΙ ΙΙ για δύο χρόνια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Με την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη, μόνο επτά χώρες της ΕΕ δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Εκτός από τη Δανία, η οποία έχει δικαίωμα εξαίρεσης από το ευρώ, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τσεχία είναι οι μόνες χώρες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin