Image default
Οικονομία

G7: Με συμμετοχή Ζελένσκι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής – Υπό συζήτηση πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και τα μέτρα κατά της Ρωσίας μονοπωλούν τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 7 ισχυρότερων βιομηχανικών δημοκρατιών του πλανήτη του G7 στο Έλμαου της Βαυαρίας που ξεκίνησε την Κυριακή 26/6 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 28/6 στο Έλμαου της Βαυαρίας. Σήμερα Δευτέρα 27/6 συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος θα συνδεθεί μέσω βίντεο με τους ηγέτες του G7.

Οι ηγέτες του G7 έστειλαν χθες 26/6 ένα μήνυμα ενότητας της ομάδας των ισχυρότερων οικονομικά δημοκρατιών αλλά και του ΝΑΤΟ κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Υπό συζήτηση είναι μία σειρά πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας:

– Εμπάργκο στο χρυσό της Ρωσίας, πρόταση των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Ιαπωνίας, Καναδά. Ο χρυσός είναι το δεύτερο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Ρωσίας μετά την ενέργεια.

– Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, είναι μία αμερικανική πρόταση, με στόχο τις ρωσικές εξαγωγές σε μεγάλους αγοραστές, όπως η Ινδία. Μέσο πίεσης η ασφάλιση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου μόνο για τις εκείνες που δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής.

– Όπλα και χρήματα στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος προωθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Σήμερα στους ηγέτες του G7 προστίθενται και οι πέντε ηγέτες ανερχόμενων τρίτων χωρών, Ινδίας, Ινδονησίας, Νότιας Αφρικής, Σενεγάλης, Αργεντινής, τους οποίους έχει προσκαλέσει η γερμανική προεδρία στο G7, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτούς ο οικοδεσπότης, Όλαφ Σολτς φιλοδοξεί να τους κερδίσει και στο «Κλαμπ για το Κλίμα», τη γερμανική πρωτοβουλία για τον συντονισμό στην προώθηση μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν χθες σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται να διατεθούν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (568 δισεκατομμύρια ευρώ) για προγράμματα υποδομής σε φτωχότερες χώρες – σε μεγάλο βαθμό μέσω της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είπε ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα έως το 2027. Οι ΗΠΑ θέλουν να συγκεντρώσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ιαπωνία 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

- ertnews.gr

Σχετικα αρθρα

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin

Προϊόντα made in Greece προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, αυξημένες 10% οι προκρατήσεις

admin

Τα ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές

admin