Image default
Ευρώπη

Ο Σάντσεθ ζητά την στήριξη των αριστερών για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (30 Ιουνίου) ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του αριστερού εταίρου του συνασπισμού Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) για να εκπληρώσει τις νέες δεσμεύσεις της Μαδρίτης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και το ΝΑΤΟ, που απορρίφθηκαν από τον αριστερό σχηματισμό, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε συνέντευξη που προβλήθηκε το πρωί της Πέμπτης από την ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE, ο Σάντσεθ τόνισε ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του Unidas Podemos για να εγκρίνει -στον προϋπολογισμό της χώρας το 2023- μια προοδευτική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της ιβηρικής χώρας, ώστε να φτάσει το 2% του ΑΕΠ το αργότερο μέχρι το 2029.

Οι τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες της Ισπανίας μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το 1%.

Την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Σάντσεθ τόνισε ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της συμμαχίας και αυτό σημαίνει -επέμεινε- αύξηση και του ισπανικού στρατιωτικού προϋπολογισμού.

«Είναι μια συζήτηση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ισπανία τόσο από την πλευρά των δεξιών κομμάτων (PP και ακροδεξιό VOX) όσο και από τον προοδευτικό πολιτικό χώρο», τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας στο αριστερό στρατόπεδο

Χωρίς να αναφερθεί ρητά στους Unidas Podemos, υπενθύμισε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που διερωτώνται γιατί η Ισπανία πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Άμυνα. Λένε (οι αριστεροί): «προσέξτε το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Σάντσεθ.

«Όχι. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία δημοκρατιών για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και η δημοκρατία πρέπει να υπερασπιστεί με την αύξηση των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων (…) Πέρα από την Ευρώπη και αυτό που αντιπροσωπεύει το ΝΑΤΟ, ο κόσμος είναι πολύ περίπλοκος, είναι πολύ δύσκολος, είναι πολύ ψυχρός», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Μαδρίτη έχει δεσμευτεί σταθερά να φθάσει το 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2029 και επέμεινε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να αγγίξει τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς, τα οποία ιστορικά αντιτίθενται στην ισπανική ένταξη στο ΝΑΤΟ, από τότε που η Ισπανία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία το 1982.

Υπενθύμισε επίσης ότι η απόφαση για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού θα έχει θετικές επιπτώσεις σε περιοχές όπως η Γαλικία και η Ανδαλουσία, όπου η ισπανική δημόσια εταιρεία Navantia κατασκευάζει στρατιωτικά πλοία, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

«Καμία υποταγή στις ΗΠΑ»

Όσον αφορά την απόρριψη που εξέφρασε πρόσφατα η United We can στη σχεδιαζόμενη αύξηση του αριθμού των αμερικανικών φρεγατών που αναπτύσσονται στη βάση της Ρότα (Κάντιθ/νότια), από 4 σε 6, ο Σάντσεθ τόνισε ότι πρόκειται για «συμφωνία της χώρας», έναν σταθερό συμβιβασμό της Ισπανίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Δεν μας αρέσει αυτό το σύμφωνο, σημαίνει περισσότερο στρατό, περισσότερες αμερικανικές φρεγάτες (αντιτορπιλικά) και περισσότερη εξάρτηση και υποταγή στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χαούμε Ασενς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Unidas Podemos, όπως μετέδωσε το RTVE.

Η ανακοίνωση που έκανε ο Σάντσεθ λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ σημαίνει πρακτικά την τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ισπανίας, που υπογράφηκε το 1988.

«Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι», τόνισε ο Σάντεθ. Θα ήταν σημαντικό τόσο η αύξηση των αμυντικών δαπανών όσο και η παρουσία περισσότερων αμερικανικών πλοίων στη Ρότα να λάβουν την έγκριση όλων των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των Unidas Podemos, πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin