Image default
Οικονομία

Συντάξεις: Η προσωπική διαφορά «τρώει» τις αυξήσεις (του 2023)

Συντάξεις: Η προσωπική διαφορά «τρώει» τις αυξήσεις (του 2023)
Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ αποφεύγει τον επανακαθορισμό των (παλαιών) συντάξεων, καίτοι αυτή η νομοθετική υποχρέωση εκκρεμή εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Δεν αρκεί ο πληθωρισμός αυτός καθαυτός, δηλαδή η ακραία ακρίβεια, που κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, υπάρχει και ο αχαλίνωτος πληθωρισμός… δηλώσεων και διαβεβαιώσεων με ετεροχρονισμένο πρόσημο περί αυξήσεων…

Αν και αυτές οι (όποιες) αναπροσαρμογές τοποθετούνται, ιδίως ως προς τους συνταξιούχους, για τις αρχές του 2023, σχεδόν 16 μήνες μετά τις ραγδαίες αυξήσεις στα ήδη πρώτης ανάγκης και ενώ ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμούς 12% (στοιχεία Ιουνίου της ΕΛΣΤΑΤ), αυτές:

1. Δεν αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος, κυρίως όσων εξήλθαν του εργασιακού βίου μετά την 1/1/2019. Δεν θα λάβουν καμία αύξηση δηλαδή όσοι έχουν «προσωπική διαφορά».

2. Δεν αφορούν το σύνολο των απωλειών, αλλά μόλις στο 50% του ετήσιου πληθωρισμού (συν το 50% από την οικονομική μεγέθυνση, η οποία συμπιέζεται λόγω αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών).

3. Η όποια αναπροσαρμογή δεν θα αποδοθεί στο σύνολο των αποδοχών, αλλά θα προβλέπεται κλιμακωτή απόδοση (αναλόγως του ύψους της σύνταξης).

4. Δεν δίνονται τα αναδρομικά για τα Δώρα και τις διαφορές στις επικουρικές συντάξεις (αφορά το 11μη1νο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016) με το πρόσχημα των αυξήσεων του 2023…

5. Έχουν γίνει «λάθη» στους επανακαθορισμούς των συντάξεων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δικαιούχοι με θετική «προσωπική διαφορά», δηλαδή εμφανίζονται σαν λαμβάνοντες υψηλότερες αποδοχές, ενώ δεν εφαρμόζεται ο νόμος ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ψευδώς ότι δικαιούνται χαμηλότερη σύνταξη και έχουν «προσωπική διαφορά». Η οποία δεν υφίσταται νομικά… Για παράδειγμα δεν λαμβάνονται υπόψη στους επανυπολογισμούς οι επιπλέον εισφορές για τα Βαρέα, το επασφάλιστρο στα Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών ( το οποίο έφτανε στο 36%) κ.α.

Η περίπτωση του ΗΣΑΠ

Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ αποφεύγει τον επανακαθορισμό των (παλαιών) συντάξεων, καίτοι αυτή η νομοθετική υποχρέωση εκκρεμή εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Τρανταχτό παράδειγμα οι περίπου 1.800 συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ («Ηλεκτρικός» Αθήνας-Πειραιά) οι οποίοι επιδιώκουν να αναμετρηθούν με τα νέα… χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (με βάσει τις προβλέψεις του ν.4387/16 «τρέχει» ο επανυπολογισμός των συντάξεων από 1/1/2019).

Πλην εις μάτην…

Στις αλλεπάλληλες οχλήσεις προς τον ΕΦΚΑ, το ταμείο τους ενημερώνει στερεότυπα ότι «…ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι μια διαδικασία δυναμική, η οποία πραγματοποιείται εκ νέου, σε κάθε περίπτωση μεταβολής των κρίσιμων στοιχείων, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του ποσού της σύνταξης των δικαιούχων. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων όλων των ασφαλισμένων του». (Σ.σ.: Η εν λόγω απάντηση του ΕΦΚΑ δόθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 5/7/2021 και ακόμη να γίνει ο επανυπολογισμός…)

Πίσω όμως από τις γενικόλογες διακηρύξεις κρύβεται το… δυναμικό ποσοστό των εισφορών των (παλαιών) ασφαλισμένων προς το ταμείο του ΗΣΑΠ (σ.σ. το οποίο χρονολογείται πριν το ΙΚΑ, από το 1937) και οι οποίες έφταναν το εξωπραγματικό ποσοστό στου 36% (έναντι 20% για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ).

«Οι συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ δεν γνωρίζουν εάν θα λάβουν την φημολογούμενη αναπροσαρμογή επί των αποδοχών μας ούτε και το 2023», αναφέρει στο iEidiseis ο Γιάννης Ζαχαρής. «Εμείς, μετά από 21 διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις μας εν μέσω μνημονίων και απώλειες στις αποδοχές μας άνω του 50%, δεν γνωρίζουμε εάν πρέπει να προσδοκούμε σε μια κάποια βελτίωση, ή ακόμη… χρωστάμε στην πολιτεία και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πολλά ακόμη χρόνια με την λεγόμενη προσωπική διαφορά, η οποία –συντρέχουσας της ακραίας ακρίβειας- κατατρώει το επίπεδο διαβίωσής μας…»

Πιθανότατα ο ΕΦΚΑ έχει σαν προτεραιότητα τον επανακαθορισμό των συντάξεων όπου εικάζεται ότι υπάρχει… θετική προσωπική διαφορά. Άρα δεν υποχρεούνται σε αυξήσεις και το νέο χρόνο. Στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν νόμιμες προσδοκίες για κάποια βελτίωση, το Ταμείο κινείται με χαρακτηριστική νωχελικότητα…

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

admin

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

admin

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

admin

Επιδόματα – εφάπαξ συνταξιούχων: Τι καταβάλλεται από 8 έως 10 Μαΐου

admin