Image default
Οικονομία

Uniper: Η Φινλανδία δεν θέλει να πληρώσει το μάρμαρο της διάσωσης

Δεν πρόλαβε να επικυρωθεί η τροποποίηση του ενεργειακού νόμου (EnWG) και η Uniper, o προμηθευτής του 1/3 της ενέργειας που χρειάζεται η Γερμανία σε ένα χρόνο ζήτησε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου για μέτρα σταθεροποίησης ;ώστε να μην χρεοκοπήσει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε σοβαρότατες αλυσιδωτές συνέπειες, αρχής γενομένης από τη βιομηχανία μέχρι τα νοικοκυριά.

Ενώπιον ενός τέτοιου ενδεχόμενου, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την Uniper -η Süddeutsche Zeitung την περιγράφει ως “αορτή του ενεργειακού συστήματος”, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-  να καταρρεύσει. Όμως υπάρχουν δυσκολίες. Γιατί το μετοχικό κεφάλαιο του ενεργειακού κολοσσού βρίσκεται σε ποσοστό 80% στα χέρια της Fortum, της τρίτης μεγαλύτερης σκανδιναβικής επιχείρησης ενέργειας, η οποία σε ποσοστό 50% βρίσκεται στα χέρια του φινλανδικού δημοσίου. Και το Ελσίνκι διαφωνεί με τον τρόπο που το Βερολίνο φαντάζεται τη διάσωσή του. Από κυβερνητικές πηγές στη Φινλανδία διέρρευσε πιθανή συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο της φινλανδέζας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τίτι Τιπουράινεν με τη γερμανική κυβέρνηση και μάνατζερ της Uniper με στόχο την εύρεση μοντέλου διάσωσης. Η είδηση πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα ούτε από τη γερμανική κυβέρνηση ούτε από τη Uniper.

Όμως πού ακριβώς βρίσκεται η διαφωνία; Η διάσωση του μεγαλύτερου γερμανικού διανομέα ενέργειας πρέπει να είναι και πρόβλημα της Φινλανδίας; Αυτό έχει αφήσει να εννοηθεί ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, λέγοντας ότι θέλει και τη συμμετοχή της Fortum. Αντίθετα σύμφωνα με σχέδια της Fortum η διαχείριση εισαγωγών φυσικού αερίου και άνθρακα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Βερολίνου. Με άλλα λόγια θέλει να μείνει εκτός. Η ίδια η Uniper έχει ζητήσει κρατικά δεκανίκια, τα συνδικάτα Verdi και το συμβούλιο εργαζομένων το υποστηρίζει. Επ΄ αυτού υπάρχουν πολλά μοντέλα, τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Εάν επικρατήσει η άποψη της φινλανδικής εταιρείας, αυτό θα ισοδυναμούσε με διάλυση της Unipe​r.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της Fortum Μάρκους Ράουραμο είπε ότι “οι εν κινδύνω και συστημικοί τομείς της Uniper θα πρέπει να συγχωνευτούν για να εξασφαλιστούν μόνιμα, και μάλιστα υπό τον έλεγχο του γερμανικού κράτους, το οποίο θα εγγυηθεί για την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα”. Μέχρι να βρεθεί λύση, το αίτημα για εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό. Εν όψει δε ενός αναμενόμενου κύματος καύσωνα αλλά και της έλευσης του χειμώνα αργότερα τίθεται το ερώτημα, τί είναι προτιμότερο; 40 βαθμοί και ένα απολαυστικό δροσιστικό ντους ή παγωνιά στο σπίτι και ένα ζεστό ντους με το “δελτίο”.  

Σχετικα αρθρα

Λέιν (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – Τι θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις

admin

Σε υψηλά ενός έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

admin

Δύο καλά νέα από την Ευρώπη για την ελληνική οικονομία

admin

ΟΟΣΑ: «Έκρηξη» άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

admin

Ρεύμα: Τα μερίδια των προμηθευτών τον Απρίλιο – 11 ώρες με αρνητικές τιμές χονδρικής

admin

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

admin

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin