Image default
Ευρώπη

Ο πρόεδρος Ματαρέλα απορρίπτει την παραίτηση Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος όμως απέρριψε την παραίτησή του και ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να επανέλθει στο Κοινοβούλιο και να εκτιμήσει την κατάσταση την ερχόμενη Τετάρτη.

Η κρίση ξέσπασε την Πέμπτη (14 Ιουλίου), μετά τη νικηφόρα ψηφοφορία στη Γερουσία για το διάταγμα περί βοήθειας, αν και μποϊκοταρίστηκε από το Κίνημα 5 Αστέρων, που αποτελεί μέρος της πλειοψηφίας.

«Η ψηφοφορία στη Βουλή είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Ο συνασπισμός εθνικής ενότητας που υποστήριζε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον», δήλωσε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Ντράγκι πήγε στο Quirinale για να παραιτηθεί στις 7:30 μ.μ., αλλά ο Ματαρέλα αρνήθηκε και ζήτησε να τεθεί η κρίση στο συνταγματικά προβλεπόμενο φόρουμ, δηλαδή στο Κοινοβούλιο.

Ο Ντράγκι θα πρέπει να αναφέρει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη την απόφασή του και να αξιολογήσει την εμπιστευτική σχέση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του επικεφαλής του κράτους.

Ο λαϊκιστής ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε πρόσφατα στον Ντράγκι μια σειρά τελεσιγράφων που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ενεργειακής αναταραχής, αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία και της έκτακτης ανάγκης στη διεθνή σκηνή, επέλεξε να προκαλέσει πολιτική κρίση.

Η υποχώρηση του Ντράγκι δημιουργεί τώρα ανησυχίες στο ευρωπαϊκό σενάριο, καθώς η παραίτηση του Ντράγκι θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τις ιταλικές μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όποιος τον αντικαταστήσει θα έχει παρόμοια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Ειλικρινά ελπίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ανήσυχος ο Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σχετικά με την ηγεσία του Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του -.

Ωστόσο, ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς το κίνημα των 5 Αστέρων.

Την Τετάρτη, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα αποσαφηνίσει το πιθανό μελλοντικό σενάριο.

«Η επιλογή της επιστροφής στο κοινοβούλιο της απόφασης για την κρίση είναι αναμφίβολα η καταλληλότερη, σε σύγκριση με την πιθανή εναλλακτική λύση της έναρξης διαβουλεύσεων για μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε στη EURACTIV ο Στέφανο Κετσάντι, συνταγματολόγος και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ιταλός νομοθέτης ανέφερε δύο λόγους. «Φέρνει όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο Κοινοβούλιο με διαφάνεια. Δεύτερον, βασίζεται στην υπόθεση της ανοικοδόμησης της σχέσης εμπιστοσύνης για την οποία η πλειοψηφία πρέπει να εργαστεί ενεργά».

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin